Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2011. December 08. 07:17, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Állami mobilcég léphet a piacra?

Állami mobilcég léphet a piacra?

Nem kizárt, hogy lesz negyedik mobilcég Magyarországon, ráadásul állami tulajdonban – írja a Figyelő.

A lap által idézett értesülések szerint a Magyar Villamosművek és a Magyar Posta jó eséllyel indulhatna mobilszolgáltatók hazai piacán, együtt vagy külön is.

2011. december 8-án kell beadni a Nemzeti Média és Hírközlési Hatósághoz (NMHH) azokat a pályázatokat, amelyekkel a 900 megahertzes sávban lehet frekvenciakészleteket elnyerni. A tender tétje óriási, a pályáztatás során ugyanis az fog eldőlni, hogy lesz-e Magyarországon negyedik mobilszolgáltató-hálózat, avagy (belátható időn belül) három marad. A piaci szereplők – a tenderkiírás követelményeinek megfelelően – szigorúan titkosan kezelik pályázati stratégiájukat, nem kommunikálhatják azt, a Figyelő háttérbeszélgetései alapján azonban úgy tűnik, hogy az előzetes esélylatolgatások szerint lesz befutója az eljárásnak. Egyre erősebben tartja magát az a várakozás, amely szerint a negyedik mobilszolgáltató pozíciójára legnagyobb eséllyel egy állami szereplő pályázhat majd.

Egyesek szerint kezdetben a Magyar Villamos Művek Zrt.-t (MVM) szemelte ki a kormány fő pályázónak, ám később inkább a Magyar Posta Zrt.-re (MP) esett a választás, mások szerint pont fordítva zajlottak az események – tudta meg a Figyelő.

Bár a tender eredményhirdetése csak január végére várható, és az eredménye ma még nyilvánvalóan megjósolhatatlan, az állami mobilcég elméleti ötlete különösen érdekes piaci kombinációkra ad lehetőséget. Az MVM–MP párosa egyáltalán nem indulna annyira nulláról a piacon, mint azt például legutóbb, 1999-ben a Vodafone tette. Ezzel szemben az MVM kezelésében van az Elektronikus Kormányzati Gerinchálózat, amelyet ütemesen fejleszt és modernizál.

A gerinc tehát alapból meglenne, már csak a mobil egységeket kellene arra felfűzni. Az MP egyik fő erőssége ugyanakkor az, hogy gyakorlatilag minden településen rendelkezik bejáratott, nagy forgalmú értékesítő helyekkel, így tehát a kereskedelmi lefedettséget is azonnal országossá tehetné egy potenciális nemzeti mobilcég. Elég arra gondolni, hogy ha – a hűségidők lejártával – „csak” a teljes közszféra és az állami vállalatok váltanának erre a szolgáltatóra, az mekkora kiindulási bázist biztosítana, olvasható a Figyelő csütörtökön megjelenő számának ismertetőjében.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.

2024. Április 18. 14:27, csütörtök | Belföld

Kis és közepes vállalkozók kaphatnak teret az eMagon

Együttműködést kötött a VOSZ és az eMAG a magyar kkv-k online értékesítési csatornáinak fejlesztésére