Városlista
2024. május 18, szombat - Erik, Alexandra

Hírek

2012. Január 07. 14:34, szombat | Sport
Forrás: mno.hu

Londonban küzdenek a londoni kvótákért

Londonban küzdenek a londoni kvótákért

A meglevő nyolcvanhárom londoni olimpiai kvótánkhoz 2012-ben először a tornászaink tehetnek hozzá, a jövő hét elején kettőt éppen az ötkarikás játékok helyszínén. Négy versenyzőnk szombaton utazott el a brit fővárosba.

Emlékezetes, hogy tavaly a tokiói tornász-világbajnokságon a lólengésben győztes Berki Krisztián már kvalifikálta magát az olimpiára, Hidvégi Vid pedig hajszállal maradt le a kvótáról. Ő is lólengésben remekelt, a döntőben várakozáson felül teljesítve negyedikként zárt, ám az ötkarikás részvételhez érem kellett volna. Plusz még két másik szeren a mezőny átlagpontszámának 85 százaléka, ami miatt Hidvéginek – Berkivel ellentétben – nem kellett volna, hogy fájjon a feje. (Az UTE lólengésben ötszörös Európa-bajnokának e kitétel miatt némileg rezgett a léc, hiszen gyűrűn hibázott.)

A jövő heti olimpiai tesztversenyen, a North Greenwich Arena Dome-ban csapatban és egyéni összetettben is osztanak kvótákat, de férfi és női együttesünk a vb-n nem jutott be a legjobb tizenhatba, így mi csak egyéniben próbálkozhatunk. A férfiaknál Hidvégi Vid és Rácz Attila, a nőknél Böczögő Dorina és Gombás Laura képviseli a színeinket.

Csapatban a tokiói vb-n a 9-16. helyen végzett együttesek szállnak harcba a még kiadó négy csapatkvótáért – a világbajnokság 1-8. helyezettjei már kijutottak az olimpiára –, míg egyéni összetettben negyven versenyző kapott meghívást. Egyéniben a vb csapatversenyében 17-24. helyen végzett nemzetekből két-két fő indulhat, ezért próbálhat szerencsét négy tornászunk. Lényeges, hogy egyéniben nemzetenként most már csak egy kvótát lehet szerezni a férfiaknál és a nőknél is. Vélhetően az első 25-30 helyezett ér célba. A kvótához szükséges konkrét helyezést azért nem lehet előre tudni, mert ez a csapatverseny eredményének is függvénye. Az olimpián tornában is maximálva van az indulói létszám, és azokkal a versenyzőkkel, akik csapatban kivívják az ötkarikás részvételt, az egyéni összetettben nem kell számolni riválisként. Őket kihúzzák a listáról, és a mögöttük végzettek előrébb rukkolnak.

„Nagyon számítunk arra, hogy a férfiaknál és a nőknél is meglesz az egy-egy megszerezhető kvótánk, és így Berki Krisztiánnal együtt három magyar szertornász lehetne ott Londonban. A nőknél Böczögő Dorina várhatóan nagyobb eséllyel indul, míg a férfiaknál nagy harc lehet a két magyar versenyző között. A tokiói vb-n Hidvégi Vid végzett előrébb, míg a legutóbbi portugál viadalon Rácz Attila érte el a jobb helyezést” – mondta el a szombati elutazás előtt Altorjai Sándor, a hazai tornaszövetség főtitkára.

A férfiak egyéni összetett versenyét kedden, a nőkét szerdán rendezik. A tornászok után pedig szombattól jönnek a ritmikus gimnasztikázók, közöttük Vass Dóra, aki ugyancsak jó eséllyel száll harcba az olimpiai kvótáért. A kvalifikációs tesztverseny január 18-án ér véget.

Címkék: olimpia, tornászok

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 16. 07:55, csütörtök | Sport

MOL Magyar Kupa - A Paks történelmi diadala

A Paks hosszabbításban 2-0-ra legyőzte a bajnok Ferencvárost a labdarúgó MOL Magyar Kupa Puskás Arénában rendezett szerdai döntőjében.

2024. Május 15. 07:49, szerda | Sport

MOL Magyar Kupa - Az FTC a duplázásért, a Paks a történelmi sikerért hajt

A Ferencváros a duplázásért, míg a Paks története legnagyobb sikeréért küzd a labdarúgó MOL Magyar Kupa szerdai döntőjében.

2024. Május 14. 15:04, kedd | Sport

EURO-2024 - Rossi kihirdette 26 fős keretét

Marco Rossi, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya kihirdette 26 fős keretét a németországi labdarúgó Európa-bajnokságra, illetve öt tartalékot jelölt meg.

2024. Május 13. 06:00, hétfő | Sport

Tour de Hongrie - Poelsé a záróetap, Nys az első belga sárga trikós, Dina a legjobb magyar

Thibau Nys nyerte a 45. Tour de Hongrie országúti kerékpáros körversenyt, amelynek vasárnapi zárószakaszán Wout Poels diadalmaskodott.