Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2013. Május 22. 05:00, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Londoni elemzők még nagyobb kamatvágást várnak a magyar jegybanktól

Londoni elemzők még nagyobb kamatvágást várnak a magyar jegybanktól

A Morgan Stanley elemzője szerint 3,5 százalékig tarthat a kamatcsökkentési ciklus idén, melyet a jelenlegi ütem mellett szeptemberre érhet el az MNB Monetáris Tanácsa. Szerinte ugyanis az alacsony inflációs nyomás mellett a pénzügyi stabilitási kockázatok is mérsékeltek, valamint süllyedt egyes fontos területeken a magyar gazdaság sérülékenysége. Ez a pálya szerinte akkor módosulhat, ha érdemi változás következik be a külpiaci hangulatban, vagy a forint számottevően gyengül az euróval szemben.

A JP Morgan ennél is tovább ment, a befektetési bankház szerint 3,25 százaléknál állhat csak meg a lazítási ciklus. JP Morgan elemzője 290-es EUR/HUF árfolyamot vár év végére.

Az Equilor előrejelzése továbbra is 4 százalék, szerintük ezen a szinten legalább egy szünetet tart a Monetáris Tanács a kamatcsökkentési sorozatban. A jelen kedvező külpiaci folyamat valószínűleg idén még kitart, de a hazánk számára ismeretlen kamatszintek esetében érdemes az MNB-nek is óvatosan haladni. Korábban, a monetáris tanács külső tagjai a 4,5-5 százalék körüli szintet találták egyensúlyi kamatszintnek Magyarországon. E szintet tehát nagyon nagy mértékben várhatóan nem fogja alul lőni a továbbra is a külső tagok többségével működő tanács.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 01. 09:19, szerda | Belföld

20 éve csatlakozott Magyarország az Európai Unióhoz

Hosszú évek után teljesült a magyarok vágya, most mégis sokan szkeptikusan a csatlakozás helyességét illetően.

2024. Április 30. 13:36, kedd | Belföld

1,7 százalékkal nőtt a GDP

A bruttó hazai termék (GDP), a gazdaság teljesítménye 2024 első negyedévében 1,7 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden első becslése alapján.

2024. Április 30. 08:30, kedd | Belföld

MÁV-Volán: május 1-jén ünnepnapi menetrend szerint közlekednek a vonatok

Május elsején a vonatok az ünnepnapi menetrend szerint közlekednek, másnap már a megszokott munkanapi menetrend érvényes - tudatta a MÁV Zrt. kedden az MTI-vel.

2024. Április 30. 08:28, kedd | Belföld

Maruzsa Zoltán: cél a köznevelés digitalizációja

A kormány ebben a ciklusban a magyar köznevelés digitalizációját tűzte ki célul - jelentette ki a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára hétfőn Szolnokon.