Városlista
2022. június 27, hétfő - László

Hírek

2021. Június 03. 12:16, csütörtök | Belföld
Forrás: Magyarország Kormánya

Lufi csak madzagon vagy fapálcán

Lufi csak madzagon vagy fapálcán

Július elsejétől több egyszer használatos műanyag terméket vonnak ki a forgalomból.

Tilos lesz a forgalmazása bizonyos egyszer használatos műanyagoknak 2021.07.01-től, közöttük a műanyag evőeszközöké, vagy fültisztító pálcikáké.
A Klíma és természetvédelemi akcióterv részeként kerül szűk egy hónap múlva bevezetésre az egyes egyszer használatos műanyag termékek forgalmazásának tiltásáról szóló intézkedéscsomag.

A fenntarthatósági elvek érvényesítése érdekében júliustól tilos lesz

- a műanyag fültisztító pálcika,
- evőeszköz (villa, kés, kanál, evőpálcika),
- tányér, szívószál, italkeverő pálcika,
- léggömbökhöz rögzítendő és azokat tartó pálcák, beleértve a léggömböt a pálcához rögzítő szerkezetet,
- az expandált polisztirolból készült ételtároló edény, és italtartó poharak forgalmazása is.


A műanyag zacskóknál differenciálják a szabályozást: az új előírások szerint tilos lesz azoknak a könnyű, egyszer használatos zacskóknak a forgalmazása, amelyek a pénztárnál vásárolhatók meg és amelyekből nagyon nagy mennyiség fogy, ugyanígy kivonják a forgalomból azokat a könnyű műanyag hordtasakokat, amelyek falvastagsága 15 mikron vagy vastagabb, ez alól kivételt képeznek azok, amelyek biológiailag lebomló műanyagból készülnek.


Annak érdekében, hogy ezeket, a hagyományos műanyagból készült zacskókat csak indokolt esetben használják, ezek környezetvédelmi termékdíját a mostani kilogrammonkénti 57 forintról kilogrammonként 1900 forintra emelik.

Ezek érdekelhetnek még

2022. Június 27. 06:00, hétfő | Belföld

Mentőmotoros szenvedett balesetet a 71-esen

Megkülönböztető hang- és fényjelzést használó mentőmotoros szenvedett balesetet szombaton a 71-es úton egy szabálytalan autós miatt.

2022. Június 27. 05:00, hétfő | Belföld

Néhol 40 fok közeli meleg is lehet

Fokozódik a hőség, néhol 40 fok közeli meleg is lehet a következő napokban - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzéséből.

2022. Június 26. 17:01, vasárnap | Belföld

Tizenhét körözött kamiont foglaltak le Nagylakon és Csanádpalotán

Tizenhét, az olasz hatóságok által körözött kamiont foglaltak le a magyar rendőrök a csanádpalotai autópálya-határátkelőhelyen és a nagylaki közúti határátkelőhelyen - közölte a rendőrség vasárnap honlapján.

2022. Június 26. 15:44, vasárnap | Belföld

Júliustól újraindítja budapesti járatát az Air China

Air China kínai légitársaság újraindítja a több mint két éve bezárt járatát Peking és Budapest között, így július 7-től újra közvetlen menetrend szerinti repülőjárat köti össze a két fővárost