Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2021. Május 08. 10:20, szombat | Bulvár
Forrás: 24.hu

Ma éjjel, vagy holnap hajnalban zuhanhatnak a Földre a kínaiak elszabadult rakétájának darabjai

Ma éjjel, vagy holnap hajnalban zuhanhatnak a Földre a kínaiak elszabadult rakétájának darabjai

Még mindig nagy a bizonytalanság, de valamennyire sikerült szűkíteni a várható becsapódási helyszínt. A szakértők szerint a rakéta az északi 41,5. és a déli 41.5. szélességi fok között csapódhat majd be.

Kína április 29-én lőtte fel a világűrbe leendő állandó űrállomásának főmodulját a Hosszú Menetelés 5B rakétával. A Tian-he, vagyis Mennyei Harmónia elnevezésű modult a Hainan szigetén található űrközpontból indították útjára, ám elvesztették felette az irányítást.A harminc méteres és 18 tonnás rakéta az évtizedek egyik legnagyobb olyan űreszköze, mely irányítatlanul zuhan a Föld felé.

A Reuters londoni hírügynökség az amerikai Aerospace Corporation számításaira hivatkozva azt írta, hogy a maradványok szombat éjszaka vagy vasárnap hajnalban léphetnek be a légkörbe. Pénteken Kína külügyminisztériuma úgy nyilatkozott, hogy visszatérés közben a rakéta darabjai el fognak égni, és minimális a valószínűsége, hogy bármiféle kárt okoznának.

Ugyanezt fogalmazta meg Jonathan McDowell, a Harvard Egyetem asztrofizikusa is, aki szerint a helyzet nem drámai, és kicsi az esélye, hogy valakit eltalál a rakéta egy darabja. A szakértő szerint valószínűleg az óceánban landolnak majd a darabok, egészen egyszerűen azért, mert ez teszi ki a bolygó felszínének jó részét.

Címkék: űrkutatás, rakéta

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 30. 13:40, kedd | Bulvár

Több millió forintos arany ékszerekre is lehet licitálni a NAV oldalán

Több millió forintos arany ékszerekre is lehet licitálni a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) oldalán.

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Bulvár

Elszabadult katonalovak okoztak sérüléseket és károkat Londonban

Elszabadult katonalovak okoztak személyi sérüléseket és jelentős anyagi károkat szerdán London belvárosában. Három sérült katonát és egy civilt kórházba kellett szállítani.

2024. Április 23. 06:43, kedd | Bulvár

A szicíliai maffiavezér álnéven udvarolt nőknek a közösségi oldalakon

Agglegény orvosként regisztrálta magát, és nőkkel keresett kapcsolatot a legnagyobb közösségi oldalakon Mattia Messina Denaro, a Cosa Nostra szicíliai maffiaszervezet volt vezetője - hozták nyilvánosságra a hatóságok hétfőn.

2024. Április 21. 11:26, vasárnap | Bulvár

Médiakutató: korszakalkotó a Delta mesterséges intelligenciával alkotott műsorvezetőjének megjelenése

Korszakalkotónak nevezte a köztelevízió Delta című műsora mesterséges intelligenciával alkotott szereplőjének felbukkanását Szűts Zoltán médiakutató az M1 aktuális csatorna Ma reggel című műsorában vasárnap.