Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2018. Augusztus 31. 15:27, péntek | Helyi
Forrás: infoesztergom.hu/fotó: fb.com/RomanekEtelka

Magvető tér, kórháztámogatás, lift a Montághban, költségvetés – Napirenden Esztergom

Magvető tér, kórháztámogatás, lift a Montághban, költségvetés – Napirenden Esztergom

Magvető tér lehet az új körforgalom környéke, újabb támogatást nyújt Esztergom a kórháznak, lift épülhet a Montágh iskolában – egyebek közt ezekről is döntöttek több más mellett a képviselők csütörtöki ülésükön.

Az önkormányzati gazdálkodás stabilizálásáról, a Montágh iskolában lift kiépítéséről, a kórház számára eszközbeszerzési támogatásról, az új Sugár-úti körforgalom és környékének Magvető-térre történő átnevezésének lehetőségéről, az Esztergomi Gyermek Autós Közlekedési Parkba első osztályos esztergomi diákok részére ingyenes belépőkről döntött többek között a Képviselő-testület augusztus 30-i, munkarend szerinti ülésén, amelyen Eck András és Stámusz Andrea nem tudtak részt venni – számolt be az ülést követően a részletekről Romanek Etelka polgármester közösségi oldalán.

Költségvetés végrehajtásával kapcsolatos kérdésekről döntöttek

A napirendi pontok elfogadását követően a Képviselő-testület elsőként az önkormányzati költségvetés végrehajtásáról tárgyalt. A 2018-as költségvetés fő összege a benyújtott képviselői módosításoknak és igényeknek köszönhetően az eredetileg tervezett mintegy 18 milliárd forint helyett a 20 milliárd forintot is meghaladta. A költségvetés év eleji elfogadásakor Romanek Etelka polgármester hangsúlyozta, hogy a kiegészítésekkel elfogadott költségvetési rendelet-tervezet túlfeszített és kockázatos.

Az elmúlt évekhez képest 2018-ban a kiadások – a felújításoknak és fejlesztéseknek köszönhetően – a bevételeknél jelentősebb mértékben nőttek, ennek megfelelően elkerülhetetlenül szükségessé vált a pénzügyi stabilitás megőrzése érdekében részletes likviditási terv és stabilitási program elkészítése, amelyet a hivatal munkatársai elkészítettek.

Az előterjesztés tárgyalásakor elhangzott, hogy a betervezett fejlesztéseket felül kell vizsgálni, melyek azok, amelyek az idei évben megvalósulhatnak, illetve melyek azok, amelyek megvalósítását a 2019-es évre kell átvezetni. A testületi döntés értelmében az önkormányzat folyószámla-hitelkeret igénybevétele nélkül, költségvetési vállalások és beruházások átütemezésével, a dologi- és személyi kiadások felülvizsgálatával, ingatlanok eladásával biztosítani tudja a költségvetés teljesítését.

Lift épül a Montághban

A Képviselő-testület úgy döntött, hogy támogatja a Montágh Imre Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény” személyszállító lift és a liftet az épülettel összekötő folyosó kiépítését összesen mintegy nettó 15 millió forint értékben. Az iskola tanulói közösségében több önálló helyváltoztatásában és mozgásában akadályoztatott gyermek tanul. Az iskola jelenlegi épületében csak lépcsőn lehet az összes speciális fejlesztő és szaktermet megközelíteni. Jelenleg az iskola dolgozói oldják meg a gyermekek mozgatását, mely korosabb gyermekek, fiatalok esetében nagy nehézséget és fizikai megterhelést okoz a nevelőknek. A költségek a jövő évi önkormányzati költségvetést terhelik.

Magvető-tér lehet az új közterület

Esztergom Város Önkormányzat Képviselő-testülete elvi támogatását adta, hogy a Magvető-szobor helyén kialakított közterületen támogatja egy emléktábla elhelyezését a közterületen, amely röviden bemutatja a Magvetőszobor történetét. A képviselők döntöttek arról is, hogy vizsgálják meg annak a lehetőségét, hogy a későbbiekben van-e lehetőség a Magvető-szobor másolatának elkészíttetésére. Mindemellett döntöttek arról, hogy megvizsgálják, milyen lehetőség van arra, hogy az új terület a Magvető-tér elnevezést kapja úgy, hogy a Baross Gábor utcai házszámozás sem az ott lakók, sem az ott működő cégek számára ne okozzon problémát.

Ingyenes belépők a gyermek KRESZ-parkba, műfüves pályák pályázati forrásból

A képviselők döntöttek arról, hogy ismét pályázatot nyújtanak be „Nemzeti Ovi-Sport Program” keretén belül, intézmények számára kisméretű műfüves pálya kialakítására, valamint döntöttek arról, hogy évi egyszeri belépőt biztosít az Esztergomi Gyermek Autós Közlekedési Parkba a mindenkori leendő első osztályosoknak, valamint — ezen felül fennmaradó — az alsó tagozatos hátrányos helyzetű és a halmozottan hátrányos helyzetű gyermekek számára.

Újabb 25 millió forint támogatás a kórháznak

A Vaszary Kolos Kórház 36 millió forintos támogatási kérelemmel fordult az önkormányzathoz elavult eszközeinek fejlesztése céljából. Eszközfejlesztésre, vásárlásra a testület végül Sasvári Viktor képviselői bizottsági ülésén tett módosító javaslata alapján 25 millió forint támogatást hagyott jóvá a kórház számára, míg a polgármester az eredeti támogatási összeg jóváhagyását támogatta.
Esztergom Város önkormányzata az elmúlt években kiemelt figyelmet fordított a térséget ellátó egészségügyi intézmény fejlesztésére: a most jóváhagyott támogatás mellett 2018-ban 160 millió forintot, 2017-ben 140 millió forintot, 2016-ban 107 millió forintot, 2015-ben pedig 131 millió forint támogatást biztosított a kórháznak.

Változó étkeztetési díjak

A képviselők döntöttek a gyermekek napközbeni ellátása keretében biztosított étkeztetés, 2018. év szeptember 1-jétól szóló díjának jóváhagyásáról. A KSH által nyilvánosságra hozott 3,4 százalékos növekedést mutató árindexnél magasabb, 4,1 százalékos emelésről döntött a Képviselő-testület a Pénzügyi, Ellenőrzési és Tulajdonosi Bizottság módosító javaslatának megfelelően. Az étkeztetést a Hungast Esztergom Zrt. látja el Esztergom Város Önkormányzata közigazgatási területén az állami intézményfenntartó központ által fenntartott nevelési-oktatási intézményekben (általános iskolák, középiskolák, kollégium és a Montágh Óvoda).

Ingatlanokkal kapcsolatos döntések

A testület elfogadta az Esztergom és Nyergesújfalu Többcélú Kistérségi Társulás 2018. I. félévi tevékenységéről szóló beszámolót, döntött a pilisszentléleki iskola épületének bérbeadásáról a Pálos 70 zarándoklat számára, a kertvárosi Damjanich u. 53. szám alatti ingatlanrész térítésmentes használatba adásáról az Esztergom-Kertvárosi Polgárőrség, valamint az Esztergom Barátainak Egyesülete részére a Városháza Nagytermének vagy a Megyeháza Dísztermének térítésmentes biztosításáról rendezvény céljára.

Elvi döntést hoztak, döntöttek arról, hogy a Déli Kanonok sor épületének tulajdonjogát az épületre vonatkozó és rendelkezésre álló tervekkel együtt — közcélú feladat ellátására, térítésmentesen átruházza a Magyar Állam javára azzal a meghatározott céllal, hogy az Alaptörvényben nevesített Közigazgatási Felsőbíróság székhelye Esztergom városa legyen. Amennyiben 2020. december 31 -ig a határozat l. pontjában elfogadott döntés nem valósul meg, a Magyar Állammal megkötött szerződés hatályát veszíti és 2021. január 1-től az eredeti állapot visszaáll.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.