Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2013. December 17. 05:00, kedd | Belföld
Forrás: MTI

Magyar építészcsapatot is díjaztak az EUROPAN tervpályázaton

Magyar építészcsapatot is díjaztak az EUROPAN tervpályázaton

Egy magyar és egy francia építészcsapat tervét díjazták a nemzetközi EUROPAN 12 várostervezési pályázat magyarországi helyszínére, a Rákos-patak menti zöldfelület zuglói szakaszára érkezett pályamunkák közül.

A 16 ország 51 területére meghirdetett nemzetközi pályázat budapesti helyszínére 26 pályamű érkezett. A soknemzetiségű bíráló bizottság párizsi ülésén nem ítélt ugyan oda első díjat, de két tervet is kiválasztott megvételre: a gödöllői Guba Sándor, Besenyei Balázs és Szabó Lilla munkáját, valamint a francia Romain Granoux, Francois Justet és Margaux Minier Manual tervét - közölte a Magyar Urbanisztikai Tudásközpont Nonprofit Kft. hétfőn az MTI-vel.
A kétévente megrendezett EUROPAN pályázat elsődleges célja, hogy fiatal európai tervezők munkájával segítse a települési önkormányzatokat. A pályázat számára tervezési helyszínt biztosító önkormányzatok - amelyek egyben a pályázat támogatói is - stratégiai jelentőségű, ám rendszerint hosszú ideje rendezetlen, kihasználatlan helyszíneire innovatív és előremutató városépítészeti tervek készülnek. Az idei pályázat magyarországi helyszíne a Rákos-patak menti zöldfelület zuglói szakasza volt.
A zsűri értékelése szerint a két díjazott terv kölcsönösen kiegészítheti egymást és egy olyan közös projekt készíthető belőlük, mely világos és megvalósítható stratégiát tartalmaz.
A gödöllői építészcsapat Chain Reaction (Láncreakció) című tervének célja megállítani és megfordítani a városi zöldfelületek elértéktelenedésének láncreakciószerű folyamatát. A zöldsáv ökologikus revitalizációja mellett a helyi lakosság kezdeményezéseit segítené egy kulturális központ, nyitott műhelyházak és közösségi kertészet. A patak menti sávban mászófalat, biciklis műhelyt, kilátópontot, infó- és wifi-pontot, közösségi méhészetet, valamint karakteres növényzetű "zöld szobákat" hoznának létre.
A francia díjazottak Manual Towards the Clumsy City (Kézikönyv az esetlen városhoz) című terve arra a filozófiára épül, hogy a nagyobb projektek kisebb, mindenki számára szerethető léptékű részekre osztásával sokak részvétele valósítható meg, így biztosítva a városi léptékű társadalmi felelősségvállalást.
A zsűri dicséretben részesített egy olasz pályamunkát is, Alessandra Glorialanza, Eliana Saracino, Orsola Nina Artioli, Francesco Scillieri, Enrica Olita, és Antonio Guerrieri Tune Up, Zugló! (Hangolj rá, Zugló!) című tervét, amely a Rákos-patak sávját mint önálló városrészt azonosítja, újragondolja a terület környező városrészekkel való kapcsolatát, új funkciókat, vonzó eseményhelyszíneket helyez el a területen.
A Rákos-patak mentére készült tervekből a Zuglói Önkormányzat január végétől kiállítást tervez, ahol a látogatók is leadhatják majd szavazataikat. Várhatóan 2014-ben megindul a pályázat eredményeit felhasználó tervezés, és 2015-ben egyes területrészeken a kivitelezés is megtörténhet.
A Magyar Urbanisztikai Tudásközpont felhívta a figyelmet arra, hogy a nemzetközi pályázaton két másik magyar tervező is a díjazottak közé került. A bajor Donauwörth helyszínére pályázók közül az egyik megvételt nyert terv német vezetésű nemzetközi alkotócsapatának tagja volt Horváth Bence és Werner Zsuzsanna is.
A 16 ország 51 területére meghirdetett EUROPAN 12-re összesen 1762 pályamunka érkezett 44 országból, az előminősítésen 339 terv jutott tovább, amelyek közül 104-et díjaztak - 43 első díjat adtak ki és további 63 tervet vettek meg -, valamint 64 csapatot részesítettek dicséretben.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során