Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2021. Szeptember 23. 18:57, csütörtök | Külföld
Forrás: MTI

Magyar kultúrtörténeti dokumentumokat helyeztek el az Északi-Sarkvidéki Világarchívumban

Magyar kultúrtörténeti dokumentumokat helyeztek el az Északi-Sarkvidéki Világarchívumban

Magyarország először helyezett el digitalizált kultúrtörténeti dokumentumokat az Északi-Sarkvidéki Világarchívum (Arctic World Archive) Spitzbergákon található tárolójában.

A válogatást az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) gyűjteményéből állították össze.

A csütörtöki ceremónián Magyarországot Rózsa Dávid, az OSZK főigazgatója és Sándorfi Eszter, Magyarország oslói nagykövete képviselte.
Az a kulturális kincs és örökség, amely Magyarország több mint ezeréves történelme során keletkezett, most digitális formában legalább további ezer évre megőrizhetővé, egyben bővíthetővé is vált a jövő generációi számára - emelte ki a közlemény szerint Sándorfi Eszter a ceremónián.
Az AWA-ba elhelyezett magyar gyűjteményt Rózsa Dávid főigazgató mutatta be. Az archívumba Mátyás király corvinái mellett Széchényi Ferenc és Apponyi Sándor térképgyűjteményéből származó különleges darabok, valamint az OSZK-ban őrzött, XX. század eleji grafikus plakátok digitális másolatai is bekerültek.
A kiválasztott gyűjteményrészek hazai és nemzetközi szinten is unikálisnak tekinthetők, egyúttal híven tükrözik az OSZK gyűjteményének sokszínűségét - olvasható az írásos összegzésben.

Az Északi-sarkvidéki Világarchívumot (AWA) 2017-ben alapították a világ legészakibb lakott településének tartott norvég város, Longyearbyen elhagyatott szénbányájában azzal a céllal, hogy digitális formában megőrizzék az utókor számára az egyes nemzetek pótolhatatlan kulturális, történelmi, művészeti örökségét.

Fotó: AWA

Alapítása óta már 16 különböző nemzet gyűjteményei kerültek az archívumba, és olyan intézmények szerepelnek az adományozók listáján, mint a Vatikáni Apostoli Könyvtár, a Norvég Nemzeti Múzeum, az Európai Űrügynökség vagy az UNICEF, ugyanakkor helyet kaptak már kortárs kulturális értékek is, például a Prodigy zenéje.

A mostani eseményen Magyarország mellett India, Kanada, Malajzia, Norvégia és Olaszország helyezett el anyagokat az archívumban.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Külföld

Joe Biden aláírta az Ukrajna hatvanmilliárd dolláros biztonsági támogatásáról szóló törvényt

Joe Biden elnök aláírta és ezzel hatályba léptette a 95 milliárd dollárról szóló törvénycsomagot, amely a többi között Ukrajna és Izrael számára tartalmaz forrásokat.

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).