Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2016. Április 06. 13:40, szerda | Belföld
Forrás: mti

Magyarország kifizette az IMF-EU hitel utolsó részletét

Magyarország kifizette az IMF-EU hitel utolsó részletét

Magyarország visszafizette a 2008-ban felvett IMF-EU hitel utolsó részletét - jelentette be Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.

A politikus közölte: a magyar állam már egy hete kifizette az utolsó, 1,5 milliárd eurós részletet, amelyet az EU pénzügyileg most írt jóvá.

A nemzetgazdasági miniszter kiemelte: az 1,5 milliárd eurós utolsó részlet kifizetésével Magyarország törlesztette a teljes, 14,3 milliárd eurós IMF-EU hitelcsomagot.

Varga Mihály hangsúlyozta, a 2008-as IMF-EU hitelcsomag felvételéhez a megelőző évek hibás gazdaságpolitikai döntései vezettek. Miközben ezekben az években a többi kelet-közép-európai ország évi 6-8, sőt 10 százalékos gazdasági növekedést ért el, Magyarország csőd közeli állapotba került. A magyar gazdaság megítélését, az ország 2008-as helyzetét jól tükrözi, hogy 2008 őszén másfél hónap alatt mintegy 1000 milliárd forint állampapírt adtak el a befektetők.

A miniszter elmondta: 2002-ben a kormányváltás idején az államadósság GDP-hez mért aránya 53 százalék volt, 2010-ben ez az arány már 85 százalékot mutatott.

Varga Mihály kiemelte: az elmúlt évek gazdaságpolitikája azonban fordulatot hozott: 2013-ban a gazdaságban növekedési fordulat következett be, és 2010-től az államháztartásban is kedvező változások történtek, ennek következtében 2013 nyarán az ország kikerült az Európai Unió túlzottdeficit-eljárása alól. A nemzetgazdasági miniszter felidézte, hogy az ország 2013 augusztusában a hitelcsomag IMF-hitelének részét teljes egészében kifizette.

A miniszter kiemelte: 2011-ben az államadósság szerkezete nagyon kedvezőtlen volt, az államadósság 70 százalékban külföldiek kezében volt, a devizaadósság aránya 50 százalékot tett ki. Ezzel szemben mára a devizaadósság aránya 35 százalékra csökkent, a hazai finanszírozás jelentősen javult, a magyar lakossági megtakarítások 50 százaléka állampapírban testesül meg.

A nemzetgazdasági miniszter arról is szólt, hogy az ország CDS-felárai is jelentősen mérséklődtek, a válság idején még 600-700 bázispontot mutatott a magyar papírok CDS-felára, ma 100-150 bázispontos CDS felára van a magyar állampapíroknak. A tavalyi tervezett államháztartási hiány a GDP arányában 2,4 százalék volt, míg a tényleges elmúlt évi deficit csak 1,9 százalékot ért el.

Varga Mihály kérdésre elmondta: bízik benne, hogy javítja Magyarország hitelminősítői megítélését az IMF-EU hitel utolsó részletének kifizetése. A miniszter megjegyezte: kedvező lenne, ha Christine Lagarde, az IMF vezérigazgatója - Ciprushoz hasonlóan - gratulálna Magyarországnak is a hitelprogram lezárásához. Kiemelte: a piaci szereplők már jobban ítélik meg Magyarországot, az ország gazdasági teljesítményét, mint a nagy nemzetközi hitelminősítők.

Az Eximbankot érintő kérdésre azt mondta, hogy a magyar kormány szakmai vitában áll az Eximbank kihelyezései miatt az Eurostattal, az EU statisztikai hivatalával, és kész a bíróság előtt is megvédeni álláspontját. "Ha a szakmai vita kedvezőtlenül végződik számunkra, akkor bírósághoz fordulunk" - mondta. Megjegyezte, "kicsit célzottnak tartjuk az Eurostat felvetését", az elmúlt években ugyanis ezt a problémát nem jelezte az uniós intézmény. Varga Mihály kiemelte: az Eximbank kihelyezései olyan vállalkozói hitelek, amelyek megtérülnek.

2008. november elején a nemzetközi pénzügyi válságban az ország fizetőképességét veszélyeztető spekulációs nyomás alá került a forint, a magyar kormány pedig segítségért fordult az IMF-hez és az EU-hoz. Magyarország 25,1 milliárd dolláros gazdasági védőhálót kapott, 17 hónapig készenlétben, azaz rendelkezésre tartott hitelkeret formájában, hogy
kezelni tudja a pénzügyi válság következményeit. Az IMF 15,7 milliárd dolláros hitelkeretről állapodott meg Magyarországgal; az Európai Unió további 8,1 milliárd, a Világbank 1,3 milliárd dollár segítséget volt kész nyújtani. A magyar kormány csak részben használta fel a teljes keretet, a világbanki részt egyáltalán nem vette igénybe. Az utolsó részleteket az IMF-től és az EU-tól 2009 nyarán hívta le Magyarország.

Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) 2013. augusztus 12-én utalta át az IMF-hitel még fennmaradt részét. A 2,15 milliárd euró (1,9 milliárd SDR) értékű tartozást 3 devizanemben, dollárban, euróban és angol fontban fizette ki a magyar állam.

A Magyar Nemzeti Bank pedig 2013. augusztus 6-án fizette vissza teljes egészében a Nemzetközi Valutaalap (IMF) felé fennálló hitelét, amely 632,25 millió SDR-t, mintegy 721 millió eurót (akkori árfolyamon 216 milliárd forintot) tett ki. A hitelt 2009. június 25-én vette fel az MNB a devizatartalék növelése céljából 1264,5 millió SDR (mintegy 1443 millió euró) értékben.

Címkék: hitel, IMF, Magyarország

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.