Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2018. Május 30. 13:05, szerda | Belföld
Forrás: mti - fotó: pixabay

Magyarország sokat tett a dohányzás visszaszorításáért

Magyarország sokat tett a dohányzás visszaszorításáért

Magyarország sokat tett a dohányzás visszaszorításáért, számos olyan intézkedést hozott, amiknek már vannak látható eredményei - mondta az Egészségügyi Világszervezet (WHO) magyarországi irodavezetője szerdán Budakeszin.

A dohányfüstmentes világnap alkalmából tartott rendezvényen Ledia Lazeri felelevenítette, hogy Magyarország betiltotta a nyilvános, zárt helyeken történő dohányzást, csökkentette a cigarettát és egyéb dohánytermékeket árusító helyek számát, valamint megemelte ezen termékek jövedéki adóját.

Mindezen intézkedések hosszú távon hozzák majd meg a kívánt eredményeket, azonban az adatokból az látszik, hogy mind a nők, mind a férfiak esetében csökkent a dohányosok száma - emelte ki.

A leszokás támogatására és a megelőzés fontosságára hívják fel a figyelmet a Budakeszin zajló egészségnapon, amit közösen szervezett az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet, Budakeszi önkormányzata, valamint az Emberi Erőforrások Minisztériumának Dohányzás Fókuszpontja.

A rendezvény keretében együttműködési megállapodást kötött az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet, a város önkormányzata és a Budakörnyéki Önkormányzati Társulás további települései.

Csutoráné Győri Ottilia, Budakeszi polgármestere a kezdeményezésről elmondta, céljuk a régió lakossága egészségi állapotának javítása, amelyben helyet kap a rendszeres testmozgás, a dohányzás visszaszorítása, az egészséges táplálkozás és a lelki egészség megőrzésének támogatása.

Kovács Gábor, a Korányi-intézet főigazgatója arról beszélt, hogy mindenki felelős a saját egészségéért. Arra szeretnék felhívni a figyelmet, hogy a rendszeres testmozgás és a dohányfüstmentes élet segítségével megőrizhetjük szívünk, ereink és tüdőnk egészségét, csökkenthetjük a szívkoszorúér-betegség, az agyvérzés, az érszűkület és számos rákos betegség okozta halálozás kockázatát - emelte ki.

Budakeszin a dohányfüstmentes világnap és a Kihívás napja közös rendezvényén ingyenes szűrések mellett vezető orvosok adnak egyénre szabott tanácsokat, az érdeklődők kerékpáros erőnléti felmérésben vehetnek részt, a dohányzók szakértői támogatást kaphatnak a leszokáshoz, a legkisebbeket pedig a rászokást megelőző játékos programokkal várják.

Címkék: dohányzás

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.