Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2016. Február 20. 04:00, szombat | Belföld
Forrás: mti

Magyarország továbbfejleszti nukleáris együttműködését Iránnal

Magyarország továbbfejleszti nukleáris együttműködését Iránnal

Magyarország megállapodott Iránnal a nukleáris együttműködés továbbfejlesztéséről - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel pénteki sajtótájékoztatóján, Budapesten.

A tárcavezető megbeszélést folyatott Akbar Szálehivel, az Iráni Iszlám Köztársaság alelnökével és az iráni atomenergia-szervezet vezetőjével, majd úgy nyilatkozott: a megállapodás értelmében folytatják és bővítik az iráni nukleáris szakemberek képzését, támogatják, hogy az EU segítse az iráni nukleáris oktatást és képzést, kutatási-tudományos együttműködést alakítanak ki a nukleáris energia békés célú felhasználása tekintetében, továbbá tárgyalásokat kezdenek a jövőben arról, hogy magyar vállalatok miként vehetnének részt az iráni szénhidrogénkincsek kitermelésében.

A kétoldalú kapcsolatokról beszélve a külügyminiszter megjegyezte: jelenleg 1100 iráni hallgató tanul itteni egyetemeken, és Magyarország szeretne minél több iráni diákot fogadni.

Szijjártó Péter arra is kitért, hogy Irán és a nemzetközi közösség tárgyalásainak sikere jelentősen javította a globális biztonsági helyzetet, a megállapodásnak Európa szempontjából is nagy jelentősége van.

Hangsúlyozta: Irán egy olyan régióban található, amely tele van konfliktusokkal, és ezek alakulása nem a megoldás, az enyhülés, hanem a súlyosbodás irányába mutat. Ezért nagyon fontos, hogy a nemzetközi közösség és Irán között a józan ész alapján normális együttműködés alakuljon ki, hiszen ez jelentős előrelépés lehet a közel-keleti térség stabilitása és biztonsága szempontjából - közölte.

Elmondta, a közel-keleti konfliktusok jelentik az okát leginkább az EU eddigi legsúlyosabb kihívásának, a bevándorlási válságnak is, és ezeket a konfliktusokat nem tudják megoldani, ha nem működnek együtt Iránnal. Irán a konfliktusok rendezésében fontos partner, nélküle a közel-keleti stabilitás nem érhető el - mutatott rá. Hozzátette: a bevándorlási nyomás is csak akkor csökkenhet, ha megoldják a közel-keleti konfliktusokat.

Szijjártó Péter arról is beszélt, hogy a transzatlanti közösség és Oroszország együttműködése nélkül nem jött volna létre a megállapodás Iránnal. Ez is azt mutatja, hogy a multilaterális diplomáciára és a józan észre kell építeni, különben még súlyosabb bajokkal kell szembenéznünk, mint most - mondta.

Akbar Szálehi hangsúlyozta: mindenképpen fejleszteni kell a magyar-iráni kapcsolatokat ebben az új időszakban, az iráni nukleáris program ellenőrzéséről tavaly kötött nemzetközi megállapodás után. Kétnapos budapesti látogatását eredményesnek értékelte, és azt is elmondta, hogy Szijjártó Péterrel elsősorban a tudományos és ipari együttműködési lehetőségekről tárgyalt. Irán fontos ország a térségében, kaput jelenthet a régióra, amely igen jelentős piac - mutatott rá. Hozzáfűzte: várhatóan egy-két hónapon belül feláll a magyar-iráni gazdasági vegyes bizottság.

Akbar Szálehi kifejtette: az elmúlt években sok vád hangzott el országáról, nyomást gyakoroltak rá, korlátok közé próbálták szorítani, ezért azt kéri, mindenki maga győződjön meg arról, milyen az ország, hogyan élnek a térségben. Irán szomszédos országainak többsége nem stabil, viszont az ország "a stabilitás horgonya" a régióban, demokratikus ország, ahol a kormány a nép akaratából kormányoz - mondta.

Úgy látja, országa politikai stratégiájának alapja a méltányosság, az igazságosság és az elnyomottak támogatása.

Az iráni atomprogram korlátozásáról szóló, tavaly megkötött nukleáris megállapodásban a Teherán által vállalt kötelezettségek teljesítéséért cserébe a nagyhatalmak január közepén bejelentették, hogy feloldják az iszlám köztársaság ellen az atomprogramja miatt kivetett szankciókat.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során