Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2012. Október 24. 07:53, szerda | Belföld
Forrás: MTI

Magyarországon esett vissza legjobban az M&A piac

Magyarországon esett vissza legjobban az M&A piac

A vállalati fúziós és felvásárlási (Mergers & Acquisitions, M&A) piacon tapasztalt visszaesés Magyarországon a legjelentősebb az unióban és a közép-kelet európai régióban, a következő években a Jeremie I. program során véghezvitt befektetésekből való kiszállások, a még rendelkezésre álló tőke, valamint a Jeremie II. indulásával elérhetővé váló újabb források táplálhatják a magyarországi tranzakciós piacot - állapítja meg a Niveus Consulting Group elemzése.

A bejelentett és lezárt tranzakciók számát és értékét tekintve az M&A piac a tavalyi növekedést követően jelentős visszaesést mutat Magyarországon, az Európai Unióban valamint a közép-kelet európai régióban egyaránt. A rendelkezésre álló adatok alapján a legnagyobb csökkenés Magyarországon figyelhető meg; ebben az évben eddig 32 ügylet zárult le, amely az egy évvel korábbi 42 tranzakcióhoz képest csaknem 25 százalékos csökkenést jelent. A visszaesés az Európai Unióban és a közép-kelet európai régióban egyaránt 5 százalék körüli.
"A piac szűkülésének főbb okai a jelenlegi bizonytalan gazdasági környezet, a beszűkült banki finanszírozási lehetőségek és a kedvezőbb adásvételi alkalomra és piaci kilátásokra váró tulajdonosok és befektetők lehetnek" - kommentálja a M&A piacon tapasztalt visszaesést Sipeki Péter, a Niveus Consulting Group M&A üzletágának vezetője a cég közleményében.
Bár a visszaesés jelentős, nem érinti a piac valamennyi szereplőjét. "A hazai M&A piac a kis- és középvállalati szegmensben viszonylag aktívnak tekinthető egyrészt a Jeremie Kockázati Tőke Program keretein belül elkülönített közel 90 milliárd forint tőkének köszönhetően, másrészt pedig azért, mert a banki finanszírozási hajlandóság visszaszorulása is arra kényszeríti a befektetőket, hogy saját forrásból finanszírozzák ügyleteiket, így a nagyobb tranzakciók váratnak magukra" – teszi hozzá a szakértő.
A Jeremie I. Kockázati Tőke Program a részt vevő alapokon keresztül az innovatív, átgondolt üzleti tervvel és elkötelezett menedzsmenttel rendelkező, 5 évnél nem régebbi alapítású, 1,5 milliárd forintot meg nem haladó forgalmú, korai és növekedési szakaszban lévő vállalkozások számára biztosít forrásokat, míg a Jeremie II. Programban a kritériumok magvető (a legkorábbi életszakaszban lévő) cégeknél 3 év és 200 millió forint, növekedési szakaszban lévő cégek esetében pedig 5 év és 5 milliárd forint.
A kockázati tőke befektetések tekintetében Magyarország kiemelkedően jól teljesít a többi uniós tagországhoz képest. Az EVCA (European Private Equity and Venture Capital Association) nyilvánosságra hozott adatai szerint a 0,04 százalékos GDP-arányos tőkebefektetés alapján Magyarország az EU tagországok között a 6. helyen áll, annak ellenére, hogy az első Jeremie program keretében az alapok által elnyert, és átlagosan 30 százalék magántőkével kiegészített 48 milliárd forintnyi összegnek - részben az alapok késedelmes indulása miatt - egyelőre csak 30-35 százalékát helyezték ki. A kihelyezések célterületét főként az informatikai és technológiai cégek - amelyek az M&A tranzakciók jelentős részét is meghatározzák -, valamint média, telekommunikációs, kereskedelemi, feldolgozóipari és biotechnológiai iparágakban szereplő kis- és középvállalatok alkotják.
Az elkövetkező időszakban várhatóan a Jeremie I. program befektetéseiből való kiszállások, a még rendelkezésre álló 34 milliárd forintnyi tőke - amelyből közel 22 milliárd forintot 2013 végéig be kell fektetni - valamint a Jeremie II. indulásával elérhetővé váló 28,5 milliárd forint (magánforrással együtt közel 41 milliárd forint) lesznek a hazai kis-és középvállalati tranzakciós piac fő mozgatórugói a Niveus Consulting Group szerint.

Címkék: Gazdaság-M&A

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk