Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2011. Szeptember 14. 07:17, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress

Magyarországra érkezett II. János Pál pápa emlékvonata

Magyarországra érkezett II. János Pál pápa emlékvonata

A szabadságot szimbolizálja számunkra ez a vonat – hangsúlyozta Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a Magyar Vasúttörténeti Parkban kedden.

A „Totus Tuus – Egészen a Tiéd” – II. János Pál pápa emlékvonat Magyarországra érkezése alkalmából megrendezett sajtótájékoztatón, írja a kormany.hu.

Ahogy II. János Pál, a „zarándok pápa” körbejárta a világot és ellátogatott hozzánk is, úgy jár körbe ez a vonat is Csehországon, Szlovákián, Lengyelországon és Magyarországon, szimbolizálva a Szentatya zarándokútjait, s továbbítva az ő lelkiségét – fogalmazott Semjén Zsolt.

A miniszterelnök-helyettes kiemelte: a pápa öröksége összeköti a magyarokat, lengyeleket, cseheket és szlovákokat. Ez a vonat nemcsak egy nagy ember történetét örökíti meg, hanem 'Krisztus aktuális üzenetét közvetíti' mindannyiunkhoz – tette hozzá.

Semjén Zsolt emlékeztetett: Karol Wojtyła bíboros a Keleti Blokkból érkezett, s így választották meg pápává. Ezért itt, Közép-Európában különösen is értettük az ő üzeneteit - mondta a miniszterelnök-helyettes, majd hozzátette: ez a vonat a mi szabadságunkat jelképezi, ugyanis ha nem lett volna II. János Pál pápa, akkor ez itt egy úttörő vonat lenne.

A Szovjetunió és a bolsevizmus összeomlása alapvetően annak köszönhető –folytatta -, hogy II. János Pál pápa ki merte mondani: a bolsevizmus Istentelen, és ebből kifolyólag embertelen – fogalmazott Semjén Zsolt.

A gördülő katolikus emlékhely tegnap délután Párkánynál lépte át a határt, és szeptember 21-én folytatja útját a V4-ek régiójába Csehország felé. Az emlékvonat hazánkban töltött kilenc napja során számos városban megáll, ahol az érdeklődök megtekinthetik a II. János Pál pápa életéről szóló kiállítást.

OrientPress Hírügynökség
Kép: kormany.hu/Árvai Károly

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.