Városlista
2019. augusztus 18, vasárnap - Ilona

Hírek

2019. Február 09. 12:09, szombat | Helyi
Forrás: infoesztergom.hu

Maintal tovább erősítené kapcsolatát Esztergommal

Maintal tovább erősítené kapcsolatát Esztergommal

Karl Heinz Kaiser maintali alpolgármester vezetésével február 8-án háromfős küldöttség érkezett Esztergomba.

Német testvérvárosunk delegációját a polgármesteri hivatalban fogadta Romanek Etelka polgármester, ahol baráti megbeszélésben erősítették meg a felek Maintal és Esztergom idén 26 éves kapcsolatát.

A maintali küldöttség hangsúlyozta, hogy a korábbiakkal ellentétben, amikor csak civilek végezték a testvérvárosi kapcsolattartást, ezentúl önkormányzati szinten is szeretnék ezt a fajta nemzetközi partnerséget fejleszteni – számolt be minderről Romanek Etelka közösségi oldalán, aki Bánhidy László alpolgármesterrel együtt támogatásáról biztosította az új maintali elképzelést.

Esztergom Maintal-lal való testvérvárosi kapcsolata a rendszerváltás előtti időkig nyúlik, amikor a német település még a kettéosztott Németországban az NSZK részét képezte. Esztergom – Maintal Baráti Társaság alapító okiratát 1993-ben írták alá. A testvérvárosi kapcsolat intenzitását mutatta, ahogy a két város a német-magyar közös kulturális, gazdasági és társadalmi kapcsolatokat ápolta, erősítette. Emellett kiépítették az esztergomi és maintali oktatási, közművelődési és társadalmi intézmények, szervezetek közötti kapcsolatokat. Különösen jól alakult az egyes iskolák egymásra találása. Ezeken túl fontos szerepet játszottak az utazások, cserelátogatások. A kapcsolat részét képzi, hogy Maintal számos módon támogatta, támogatja Esztergomot, a város egészségügyi és oktatási, nevelési intézményeit – tette hozzá Romanek Etelka.

„A küldöttség kedves ajándékát a város nevében mi is viszonoztuk, Esztergomról szóló promóciós termékeket tartalmazó ajándékcsomaggal. A német küldöttség mindhárom tagja először volt Esztergomban, ezért négynapos itt tartózkodásuk alatt városunk történelmi nevezetességeit és további látványosságait tekintették meg” – emelte ki a polgármester.

Ezek érdekelhetnek még

2019. Augusztus 18. 00:00, vasárnap | Helyi

Rács mögött maradnak a notórius kertvárosi autótolvajok

Az italozás fénypontja volt autókat lopni Esztergom-kertvárosban, az ügyészség mindkét vádlott esetében a letartóztatás meghosszabbítását kérte.

2019. Augusztus 17. 18:00, szombat | Helyi

Elzárás lett a kocsmai vita vége

Tört zúzott a sárisápi kocsmában, 25 napig rács mögé kerül.

2019. Augusztus 17. 15:55, szombat | Helyi

Esztergomot tegyük a Dunakanyar fővárosává!

Esztergomnak erős központnak, a Dunakanyar fővárosának kell lennie, mindennemű fejlesztésnek ezt a célt kell szolgálnia – hangsúlyozta a Magyar Nemzetnek Hernádi Ádám, a Fidesz-KDNP esztergomi polgármesterjelöltje.

2019. Augusztus 17. 11:57, szombat | Helyi

Bajor városa - könyvbemutató

Augusztus 30-án, péntek délután 17 órától a Vármúzeum Nagytermében mutatja be Esztergom Város Önkormányzata és a Balassa Bálint Múzeumért Alapítvány a BAJOR VÁROSA - Bajor Ágost és Esztergom című könyvet.