Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2019. Július 04. 13:17, csütörtök | Helyi
Forrás: mti

Már 6 ezer méteren a Himalájában az egykori esztergomi főiskolás

Már 6 ezer méteren a Himalájában az egykori esztergomi főiskolás

Túl van az első akklimatizációs körön az egykor Esztergomban főiskolásként tanuló, majd itt is tanító Suhajda Szilárd, aki két éjszakát töltött Klein Dáviddal a 8611 méter magas K2 csúcs hatezer méteres egyes táborában.

A K2 Expedíció csapatának tagjai arra vállalkoztak, hogy megmásszák a világ második legmagasabb, egyben a Himalája egyik legveszélyesebb csúcsát oxigénpalack és teherhordók segítsége nélkül.

Az expedíció szervezőinek MTI-hez elküldött közleménye szerint a K2 Expedíció csapatának tagjai az egyes táborban két éjszakát töltöttek, majd együtt ereszkedtek vissza az alaptáborba, ahol regenerálódnak és felkészülnek a következő akklimatizációs körre, amely a tervek szerint a hétvégén várható.

Mint írják, mindig az úgynevezett akklimatizációs körök előzik meg a csúcsmászást. Ezek során egyre magasabb táborokat megcélzó többnapos előkészítő mászásokat hajtanak végre a hegymászók. Az első ilyen akklimatizáció kör keretében töltött el Klein Dávid és Suhajda Szilárd két éjszakát ezer méterrel az alaptábor felett, hogy fokozatosan hozzászoktassák szervezetüket az oxigénhiányos környezethez és elhelyezzék a további mászáshoz szükséges felszereléseik egy részét az általuk felállított egyes táborban.

A csúcsmászás pontos dátumát az akklimatizáció gyorsasága és a helyi időjárási viszonyok is befolyásolják, de a tervek szerint július végén vagy augusztus elején várható, hogy a K2 csúcsa felé kapaszkodnak majd az alpinisták.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.