Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2021. November 08. 09:08, hétfő | Helyi
Forrás: BudaPestkörnyéke.hu

Már a jövő év elején elindulhat az M100-as út építése, de az M10-re még sokáig kell várni

Már a jövő év elején elindulhat az M100-as út építése, de az M10-re még sokáig kell várni

A BudaPestkörnyéke.hu hírportál adta hírül tegnap, hogy már folyamatban van az M100-as út kivitelezésére irányuló közbeszerzési eljárás, amely hamarosan lezárulhat.

„Az „M100 gyorsforgalmi út, Bicske-Esztergom közötti szakasz” elnevezésű projekt kiviteli terveinek elkészítésére és kivitelezésére együttesen irányuló, feltételes közbeszerzési eljárása folyamatban van. A projekt megvalósításának feltétele a közbeszerzési eljárás eredményes lezárása, valamint a pénzügyi forrás biztosítása." – közölte a hírportál kérdésére a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt (NIF Zrt.).
A BudaPestkörnyéke.hu forrásokra hivatkozva azt is írja, hogy már csak a közbeszerzési eljárás végét kell megvárni és még a választások előtt, 2022 elején megkezdődik az építkezés.

Az útszakasz létesítése miatt egy csomópontot alakítanak ki az M1-esen
Bicske-Mány térségében, innen indul majd az M100-as út nyomvonala. Az új út terepviszonyai miatt a tervek szerint 3 alagutat is kell majd építeni a Mányt keletről, Zsámbékot, Tököt, Perbált és Tinnyét nyugatról, Dágot, Únyt, Csolnokot, Leányvárt keletről elkerülő gyorsforgalmi úthoz.

Az új út Kesztölcöt nyugatról kerülve éri el az Esztergom-Kertvárosban lévő 117. sz. főút – 1117. j. út (Esztergom ipari parki út) csomópontot, mint végcsomópontot.

A projekt részét képezi térségünkben az 1. sz. főút és az M1 autópálya között a 2×1 sávos 103. számú főút és az Úny bekötőút megépítése. Szintén megvalósul majd a 1106. j. út Únytól Dág településig történő felújítása, illetve a Tinnyét északról elkerülő út és a Dorog bekötőút kialakítása, valamint a teljes 1117. j. út (Esztergom Ipari Parki út) felújítása. A gyorsforgalmi út üzemeltetési feladatainak ellátása miatt Kesztölcön egy Üzemmérnökségi telep is megépül.


A hírportál azt írja, hogy a projekt annyira előrehaladott állapotban van, hogy az érintett települések polgármestereivel már megtörtént az egyeztetés a NIF Zrt. részéről.

Az M100-as megépülése többek között azért is fontos, mert a személyforgalom mellett jelenleg az Esztergom és az M1-es autópálya közötti óriási kamionforgalom java is a 102-es úton - Zsámbék, Tök, Perbál és Tinnye - érintésével halad keresztül, szinte elviselhetetlen leterheltségnek kitéve az említett települések főútját és az ott lakókat is.

A BudaPestkörnyéke.hu a 10-es úton naponta többször előforduló dugók miatt az M10-es út kapcsán is érdeklődött a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt-től. A válaszból az derült ki, hogy az arra élők nem lélegezhetnek fel, egy ideig biztosan nem épül meg a tehermentesítő M10-es.

A hírportál kérdésére válaszolva a NIF Zrt. közölte: az M10 gyorsforgalmi út Budapest-Kesztölc teljes szakasza rendelkezik környezetvédelmi engedéllyel. Építési engedélyük csak az Üröm-Solymár (4 km) szakaszra van, félpályás (2×1 sáv) kiépítésre. Jelenleg tervezés nincs folyamatban.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.

2024. Március 06. 21:59, szerda | Helyi

ELLEPTÉK A BÉKÁK ESZTERGOMBAN A FÁRIKÚTI UTAT