Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2013. Április 09. 15:21, kedd | Külföld
Forrás: MTI

Már két auschwitzi lágerőr ellen nyomoznak Németországban a Demjanjuk-ügy hatására

Már két auschwitzi lágerőr ellen nyomoznak Németországban a Demjanjuk-ügy hatására

Szakítanak Németországban a náci rezsim idején elkövetett bűncselekmények vizsgálata során alkalmazott szemlélettel, miszerint a tettesek felelősségre vonásához bizonyítani kell a részvételt legalább egy gyilkosságban. A Demjanjuk-ügy hatására végbement váltás révén már az ügyészség nyomoz az auschwitz-birkenaui haláltábor két volt őre ellen.

A nemzetiszocialista diktatúra idején elkövetett bűncselekmények feltárásával megbízott hatóság (ZSt) az előző hét végén jelentette be, hogy megvizsgálja valamennyi személy felelősségre vonásának lehetőségét, akik felvigyázói feladatokat láttak el az auschwitz-birkenaui haláltáborban, és jelenleg Németországban élnek.
A szervezet John Demjanjuk ügyének hatására indítja el a vizsgálatokat. Az ukrán származású férfi a sobibóri haláltáborban volt őr, és úgy emeltek vádat ellene, hogy egyetlen gyilkosságot sem lehetett rábizonyítani. A müncheni tartományi bíróság azonban úgy ítélte meg, hogy nem is szükséges a konkrét gyilkosságokban való részvétel bizonyítása, hiszen éppen a lágereket őrző személyzet munkája tette lehetővé a náci haláltáborokban elkövetett tömeggyilkosságokat. Az e megfontolás alapján 2011-ben hozott ítélet szerint John Demjanjuk bűnsegédként részt vett 27 900 zsidó fogoly meggyilkolásában.
John Demjanjuk ügye óta az auschwitz-birkenaui láger két egykori őre ellen indult hivatalos ügyészségi eljárás a ZSt adatai alapján. A stuttgarti ügyészség egy 93 éves férfi esetét vizsgálja, aki 1941-től 1945-ig volt őr a haláltáborban, és jelenleg Baden-Württemberg tartományban él, a weideni ügyészség pedig egy 87 éves bajorországi illetőségű volt lágerőr ügyében folytat eljárást már tavaly augusztus óta - írta kedden a Der Tagesspiegel című német lap.
A ZSt összesen 50 németországi személyről állapította meg, hogy őr volt Auschwitz-Birkenauban. A szervezetnek az a feladata, hogy összegyűjtse a náci háborús bűnök elkövetőire vonatkozó adatokat, amelyekre támaszkodva az illetékes ügyészség nyomozást indíthat, és adott esetben vádat emelhet. Kurt Schrimm, a ZSt vezetője szerint nem valószínű, hogy mind az ötven auschwitzi őr esetéből bírósági ügy lesz. Először is minden egyes személy esetében meg kell állapítani, hogy indítottak-e már eljárást ellene Németországban, és ha már egyszer megpróbálták felelősségre vonni, akkor eleve kizárt az újabb eljárás. Az érintettek idős kora is csökkenti annak az esélyét, hogy az ügyek eljutnak a bírósági szakaszba - mondta Kurt Schrimm a Der Tagesspiegelnek. Hozzátette: a ZSt előzetes vizsgálatai nagyjából 3-4 hónapig tartanak, és csak ezt követően derül ki, hogy végül hány auschwitzi lágerőr esetével foglalkozik majd az ügyészség.
John Demjanjukot öt év börtönbüntetésre ítélték, ennek végrehajtását azonban a 90 éves elítélt rossz egészségi állapota miatt felfüggesztették. A férfi tavaly márciusban meghalt.
A ZSt 1958 óta működik, eddig nagyjából 7500 ügyben járt el, levéltárában pedig csaknem kétmillió dokumentumot őriz.
Az auschwitz-birkenaui haláltábor volt a legnagyobb náci megsemmisítő tábor. A megszállt Lengyelországban felépített lágerben több mint egymillió embert öltek meg, becslések szerint nagyjából minden harmadik áldozat magyar volt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Külföld

Joe Biden aláírta az Ukrajna hatvanmilliárd dolláros biztonsági támogatásáról szóló törvényt

Joe Biden elnök aláírta és ezzel hatályba léptette a 95 milliárd dollárról szóló törvénycsomagot, amely a többi között Ukrajna és Izrael számára tartalmaz forrásokat.

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).