Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2017. Július 13. 13:00, csütörtök | Helyi
Forrás: VOSZ közlemény

Már lehet szavazni a megyei Príma díj jelöltekre!

Már lehet szavazni a megyei Príma díj jelöltekre!

Maráz Zsuzsanna ultrafutóra és Fehér László tárogatóművészre is lehet szavazni a megyei Príma díj jelöltjei között. A két esztergomi esélyesre több helyen is lehet voksolni.

Az Olvasók voksain múlik a közönségdíj sorsa, melyhez elkezdődött a szavazás. Immár hagyomány, hogy a 24 Óra, a kemma.hu olvasói és a Forrás Rádió hallgatói is szavazhatnak a megye sport-, szellemi és kulturális életének kimagasló személyiségei közül arra a tízre, akiket a beérkezett ajánlások alapján a Vállalkozók és Munkáltatók Szövetsége megyei szervezetének kuratóriuma Megyei Príma díjra jelölt.

Hárman vehetik majd át az egymillió forintos díjjal járó Príma díjat, egy jelölt pedig közönségszavazatok alapján a félmillió forinttal járó Príma közönségdíjat. Voksolásra buzdítani online és offline csatornákon is lehet. Szavazni 2017. szeptember 8-ig lehet.


További online szavazási lehetőségek:
A VOSZ honlapján (www.voszkem.hu) naponta egyszer, vagy a voszkom@gmail.com címen is.

MAGYAR TUDOMÁNY: DR. DOMBI PÉTER
A SZENT Borbála Kórház onkológiai és hematológiai osztályának vezetője. A kezdetektől Tatabányán dolgozik. Két éve a kórház orvos igazgatója. A mindennapi orvosi tevékenység mellett tudományos munkát végez. Több nemzetközi folyóiratban publikált eredeti közleményt. Kiemelkedő betegelégedettségi mutatók bizonyítják elkötelezettségét, profizmusát. A kórház Tudományos Tanácsának elnöke, több mint 20 éve szervezi a Megyei Orvos Fórumot – Orvos Klubot. A Magyar Tudományos Akadémia veszprémi területi bizottságának hematológiai munkabizottságának elnöke. Tatabányáról és a régióból elindítója volt egy hazai betegregiszteri rendszer kialakításának, amelynek már nemzetközi vonatkozása is van. 1994-ben alapította a Jövőért Hematológiai Alapítványt, melynek elnöke. Díjakat alapított. Jelentős összegekkel támogatják a Szent Borbála kórházban folyó gyógyító, megelőző munkát. Főbb kitüntetései: Megyéért Szakmai Díj, Szabó Ignác Díj, Csiffáry Tamás Emlékplakett, Tatabánya díszpolgára.

MAGYAR ZENEMŰVÉSZET: EGRESSY KAMARAKÓRUS
A TATAI kórus a „nagy” Egressy Kórusból 1991-ben alakult, karnagya és művészeti vezetője Robozné Schőnfeld Zsuzsanna. 1999-ben fesztiválkórus címet érdemeltek ki, nemzetközi, ezüst minősítésüket a brémai kórusolimpián kapták meg 2004-ben. 2007-ben, a római II. Musica Sacra di Roma nemzetközi kórusversenyen bronzérmet kaptak. Huszonötéves jubileumuk évében az elérhető legmagasabb minősítést, hangversenykórus címet érdemeltek ki. Minden évben szerepelnek a Művészetek Palotájában az „Énekel az ország” rendezvényen, bejárták Európát. 2014-ben az Omega Oratórium vokálegyütteseként léptek fel a szabadtéri színpadon. Rendszeres résztvevői a tatai, városi rendezvényeknek. Céljuk a kórusirodalom megismertetése, bemutatása hazai és nemzetközi szinten, ismert és ismeretlen szerzők darabjaira egyaránt fókuszálva, valamint a kóruskapcsolatok erősítése, fiatal szerzők műveinek bemutatása, technikai, előadói fejlesztés. Repertoárjukban szakrális művek és könnyűzene is szerepel a közönség szórakoztatására.

MAGYAR OKTATÁS: FEHÉR LÁSZLÓ GÁBOR
A KLARINÉT- és tárogatóművész 1955-ben született a partiumi Végváron, summa cum laude diplomázott a Bukaresti Zeneakadémián. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán megszerezte második diplomáját régizene és blockflöte szakon, szintén kiváló eredménnyel. 1989 óta tanít a ma már a Pázmány Péter Katolikus Egyetemhez tartozó esztergomi főiskolán, ének-zene tanszéken, óvódapedagógus és tanító szakos hallgatókat. Mindvégig tanított zeneiskolában is, a nyergesújfalui zenede alapítói között volt. Ötévestől ötven-hatvanéves korig tanított növendékeket. 25 évig énekelt a Monteverdi kórusban, alapítója a Strigonium Consort régizene együttesnek. Az Esztergomban, a trianoni békediktátumra emlékeztető, mindennap fél ötkor megszólaló Szép vagy, gyönyörű vagy Magyarország című dalt (és a vasárnaponként hallható, hosszabb zenei összeállítást) tárogatón ő játszotta fel. A dallamokat ő kottázta le. Mint mondta, a nép így énekli ezeket. Esztergom és Nyergesújfalu Kultúrájért díjakkal ismerték el munkásságát.

MAGYAR SPORT: KIPRICH JÓZSEF
TATABÁNYAI SZÜLETÉSŰ válogatott magyar labdarúgó, csatár, jelenleg edző és játékosmegfigyelő. Bányász-játékosként Pécsett lépett először pályára. 1984-ben mutatkozott be a válogatottban és 1995-ig 70 mérkőzésen 28 gólt szerzett. Tagja volt az 1986-os mexikói világbajnokságon a csoportkörben kiesett magyar válogatottnak. Egyik legemlékezetesebb mérkőzése az 1985. április 17-én, Bécsben lejátszott világbajnoki selejtező volt Ausztria ellen, ahol a 3-0-s győzelemből az első két góllal vette ki a részét. Pályafutása alatt egyszer lett holland és ciprusi bajnok. Négy hollandkupa-győzelem mellett kétszeres ciprusi kupagyőztes. Volt magyar és ciprusi bajnoki gólkirály is. A holland Feyenoorddal a KEK-ben az elődöntőig jutott. Edzőként Tatabányán, Kecskeméten, Romániában, Győrben, Diósgyőrben, Pápán és Gyirmóton is dolgozott. Jelenleg a megye I.-es Vértesszőlős edzője, a csapat az idei szezonban megnyerte a bajnokságot, az ország legeredményesebb megye egyes csapatai között vannak.


MAGYAR KÖZMŰVELŐDÉS: AGORA NONPROFIT KFT.
AZ AGORA Nonprofit Kft. komplex kultúra-, szabadidő-, és közösségszervező, sportlétesítményeket üzemeltető szervezetként működik, amelyben a sport és a kultúra egymást erősítő módon kiszolgálja a város és a térség lakóinak, cégeinek igényeit. Hozzátartozik négy városrészi művelődési házzal a 2013-ban átadott A Vértes Agorája, sportlétesítmények (sportcsarnok, stadion, futófolyosó, cselgáncs csarnok, műfüves pályák), a Tatabánya Pont Rendezvényszervező és Turisztikai Iroda. A Vértes Agorája értéket teremt, őriz, tehetséget támogat és gazdagít, közvetíti az egyetemes és a kortárs kultúra értékeit a legszélesebb műfaji skálán. Teret ad a szórakozásnak és a szabadidő hasznos eltöltésének, a rekreációnak. Befogadja a helyi közösségek, intézmények, civil szervezetek programjait, hozzájárul az élethosszig tartó tanuláshoz. Az Agora tevékenysége, rendszerszerű működése 2014-ben Minősített Közművelődési Díjban, 2015-ös tevékenységéért az országban egyedüliként Közművelődési Minőség Díjban részesült.

MAGYAR KÉPZŐMŰVÉSZET: MÓROCZ ISTVÁN
A 32 éves, tatai születésű alkotó 2014-ben diplomázott a képzőművészeti egyetemen, képgrafika szakon. Mesterei voltak Eszik Alajos és Szurcsik József. A Bajon élő képzőművész munkái hagyományos grafikai eljárásokon alapulnak, de időnként digitális, valamint klasszikus fotótechnikai eljárásokat is használ. Alkotásait egyéni és csoportos kiállításokon is bemutatta, szép eredményeket elérve. Főbb díjai: Magyar Művészeti Akadémia Szakmai Különdíja (Miskolci Grafikai Triennálé), Rudnay Gyula Ösztöndíj (62. Hódmezővásárhelyi Őszi Tárlat), Csomor László díj, Tata Város Polgármestere és a Tatai Mecénás Közalapítvány díja (Barlang-Grotta képzőművészeti pályázat). Egyéni kiállításai: Ritmus (Hódmezővásárhely), Vákum (Budapest), Részi3dő (Tata). Több tucat csoportos kiállításon vett részt országszerte. A hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeumban és a Magyar Művészeti Akadémia közgyűjteményében is vannak munkái.


MAGYAR NÉPMŰVÉSZET: DUNA NÉPDALKÖR
A SZŐNYBEN évek óta működő Pro Urbe díjas komáromi népdalkör és vezetője, a Komárom Város Kultúrájáért díjjal kitüntetett Bedes Ilona munkáját Nyikus Anna segíti 2008 óta, mind a programszervezésben, mind a működés feltételeinek megteremtésében. A népdalkört a citerás Szabó József alapította 2000-ben, a közösség azóta is működik és énekel. Fellépéseiket 2009 óta gyakorta színesíti, gazdagítja a szőnyi Napraforgók Citerazenekar. Az együttműködés többirányú: nem csupán a zene szólal meg az ének mellett, de több szőnyi asszony is kedvet kapott már ahhoz, hogy megtanuljon játszani ezen a hangszeren. Mintegy húsz tagjuk van most, és közülük tizenketten citeráznak is. A népdalkör minősítő versenyeken, kulturális programokon egyaránt fellépett az elmúlt években. Főbb minősítéseik: kiváló arany (2008, Sümeg), arany (2005 és 2007, Tatabánya; 2006, Sümeg), ezüst (2001 Tatabánya, 2003 Budakalász, 2003 Vasvár). A műfajban elérhető legmagasabb elismerésük: Vass Lajos Nagydíj (2008 Budapest).

MAGYAR ZENEMŰVÉSZET: TÁTI NÉMET NEMZETISÉGI FÚVÓSZENEKAR
AZ 1985-BEN alakult fúvószenekar első karmestere Bulhardt Vilmos volt. Táton és a környező településeken lakó zenészek fő feladatuknak tekintették és tekintik ma is a német nemzetiségi zenekultúra ápolását, a mai német zeneszerzők műveinek bemutatását, a szórakoztatást, a népek közötti kulturális, emberi kapcsolatok erősítését. Az együttes létszáma 34, a legfiatalabb tag 10, a legidősebb 64 éves. Zagyi István szakmai irányításával a fúvószenekar 2000-ben, nemzetiségi kategóriában kiemelt arany minősítést kapott. Szladik Tibor művészeti vezető 2016-ban, a hagyományos újévi koncerten vette át a karmesteri pálcát tőle. Rendszeres szereplői a helyi kulturális rendezvényeknek, ünnepeknek. Felléptek Ausztriában, Dél-Tirolban, Máltán, Finn- és Olaszországban, Romániában, Szlovákiában, Németországban. Európa 15 országából, valamint az USA-ból, Kanadából és Ausztráliából érkező fúvósokkal adtak közös hangversenyt. A fúvószenekar tavaly felvételt nyert a Komárom-Esztergom Megyei Értéktárba.

MAGYAR SPORT: MARÁZ ZSUZSANNA
Az esztergomi ultrafutó 16 éve, harminc évesen kezdett el futni, hobbi szinten. 2009-ben csatlakozott az Esztergomi Futóművek Amatőr Sportegyesülethez. 2011-ben kezdett versenyszerűen futni, 2013-ban indult el először ultratávokon, ahol sorra jöttek a sikerek. 2016-tól a Magyar Hospice Alapítvány jótékony futója. Egészségügyi dolgozóként a szívéhez nagyon közel áll az alapítvány szellemisége. Versenyeivel hirdeti az alapítvány munkájának fontosságát és adománygyűjtéssel segíteni, hogy minél több beteg segítséghez jusson.
2016-tól Lőrinc Olivér edzővel készül. Az idén is képviselni szeretné hazánkat, egyesületét és a városát a legendás, Athénból Spártába tartó 246 km-es Spartathlon versenyen. A jövőben szeretne edzőként, tanácsadóként más ultrafutóknak mutatni az utat.
A Magyar Atlétikai Szövetség Ultrafutó Bizottsága a 2016-os év Női ultrafutójának választotta.
Fontosabb eredményei: négyszeres sárvári 12 órás győztes, női pályacsúcs-tartó, Velence szupermaraton-győztes, háromszoros Ultrabalarton győztes, Spartathlon harmadik helyezett.

MAGYAR KÖZNEVELÉS: BAKFARK BÁLINT ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA
A NYOLCVANAS évek végén vette fel Bakfark Bálint nevét az oroszlányi zeneiskola, amelyet Bordács Béla hívott életre 1960-ban. A 90-es évek közepén elindult a táncoktatás is. A 2010-es évek elejétől az oroszlányi járásban is oktatják az ifjú zenészeket. Ma több mint 320 növendék tanul itt, a kezdetek óta több mint 4500 diák fordult meg az iskolában, amelyet hét éve Domina József vezet. Az iskola akkreditált tehetségpont, elnyerte az iskolák közösségi aktivitásának ösztönzésére kiírt „Közösségi tér” címet.
Az iskolára mindig is jellemző volt, és egyik erőssége lett a társas zenélés. Kamaracsoportjaik, zenekaraik az elmúlt közel hat évtizedben a megyében és országos szinten is komoly hírnévre tettek szert. Egykori növendékeik ott vannak az ország vezető zenekaraiban, az iskola hírnevét öregbíti dr. Varga Zoltán Liszt-díjas kürtművész, a Zeneakadémia tanára is. A Silhouette balettcsoport világ-, Európa- és magyar bajnoki címeket nyert, Csáky Mária mellett két éve Tölgyesi Erika tanítja őket.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.