Városlista
2020. január 22, szerda - Vince

Hírek

2020. Január 07. 11:06, kedd | PR

Már piros hó sem esik Karácsonykor? Napelemre fel!

Már piros hó sem esik Karácsonykor? Napelemre fel!

Minden évben várjuk. És egyre gyakrabban nem jön el. Egyre csökken a fehér Karácsony esélye. Ismerős a helyzet: ha nem esik a hó, az a baj, ha nyáron szikrázóan süt a Nap, a hőgutára panaszkodunk.

Azzal talán legtöbbünknek nincsen problémánk, amikor télen a napsugarak a szabadba csalogatnak.

Havazást gyakran nem is, de a Napot minden bizonnyal unokáink is fogják látni. A napelem rendszer kiépítése ezt figyelembe véve, jövőálló, egyben jövedelmező döntés lehet. Jobb üzletet pedig aligha lehet elképzelni, mint amikor a Nap akkor is nekünk dolgozik, amikor semennyi villamos energiát nem használunk az otthonunkban.

A napelem rendszer ugyanis, abban az esetben, ha nem tudjuk azonnal felhasználni a megtermelt energiát, úgynevezett hálózatra visszatápláló funkcióba kapcsolnak. Az energiáért járó költségeket pedig visszakapják az energiatermelők – vagyis mi. Villamosmérnöki diploma nélkül is könnyedén megérthető, hogyan is történik mindez. A napelem panel típusától, darabszámától függ, hogy mennyi napenergiát leszünk képesek „befogni”, amiből egyenesen következik, hogy mennyi villamos árammal tudjuk ellátni a háztartást.

Ezek a panelek egyenáramot termelnek, viszonylag kis feszültséggel, ami közvetlenül számunkra még nem hasznosítható. Itt jön a lényeg, méghozzá az inverterek, amelyek szenzorai az egyenáramot a hálózatival megegyező váltóárammá alakítják. Voila! Kész is a megújuló energia!

Amikor felhős az idő, sincs ok aggodalomra, a napelem panelek ilyenkor is nekünk termelnek, akár 50-90 százalékos kihasználtsággal tudnak funkcionálni. Hálózatos napelem esetében ezért érdemes éves elszámoltatású szerződést kötni a szolgáltatóval. Így a nyáron megtermelt többlet mennyiséget átveszik, ezért a téli időszakban nem feltétlen kell pluszban fizetni.

Kétségtelen, hogy a napelem rendszer telepítése anyagi ráfordítással jár, egyszeri befektetéssel, amely akár növelheti az ingatlan értékét is. Jó hír, hogy a napelemes rendszerek felszerelésére az országban megtalálható családi házak többsége alkalmas. A napelemek nemcsak tetőre szerelhetőek fel, hanem használhatóak a földön is. Általában gyakorlati okokból kerülnek fel, hiszen így nem foglalnak helyet a telekből. Az ilyen rendszerek havi szinten 7000 és 21 000 forint közötti villanyszámla kiváltását teszik lehetővé. Tegyük fel, hogy egy átlagos család évi villanyszámlája 150.000 Ft, és a napelemes rendszer beruházási költsége 1.500.000 Ft. Az inflációt figyelmen kívül hagyva, 1.500.000 (Ft) /150.000 (Ft/év) = 10 év. Tehát 10 éven belül megtérülhet a napelemes rendszer.

A tervezési fázis után maga a napelemek felszerelése csak 1-2 napot vesz igénybe, ami viszonylag gyors folyamat.
A hibák elkerülése érdekében azonban érdemes odafigyelni arra, hogy a hogy a napelemeket csak száraz időben lehet telepíteni. Ezért ha az időjósok tévednének és mégis havazna Karácsonykor, semmiképp az esti ünnepségre akarjunk elkészülni a felszereléssel.

Az viszonyt megnyugtató lehet, hogy a napelem rendszerek a szélsőséges időjárást jól bírják. A minősítési eljárás része, hogy bizonyos magasságból acélgolyókat zúdítanak a napelemre, ezzel is imitálva a jégeső körülményeit. Az edzett üveglapok kiváló védelmet nyújtanak mind a szélből, jégesőből, vagy egyéb mechanikai behatásokból származó sérülések ellen.

Ezek érdekelhetnek még

2020. Január 09. 23:00, csütörtök | PR

Állást kínál a DD Autó Plusz Kft!

Fiatalos csapatába leendő kollégáját várja az autókulcsokkal foglalkozó, esztergomi DD Autó Plusz Kft!

2019. December 22. 05:02, vasárnap | PR

Köszönjük az egész éves munkát, Suzukisok!

Vállalatunk sikere több ezer kollégánk közös sikere

2019. December 22. 05:00, vasárnap | PR

Ingyenes jogi segítségnyújtás a munka világában országszerte

2019.05.02-étől a korábbi sikeres megvalósítást követően ismét útjára indult a JOGpontok projektek, a teljesen ingyenes és anonim jogi segítségnyújtás (GINOP-5.3.3-18-as konstrukció).

2019. December 20. 14:28, péntek | PR

Közkívánatra: 2020-ban tovább dübörög az Open Road Fest

Hazánk legnagyobb motoros és zenei fesztiválja az Open Road Fest 2020. június 10. és 14. között kerül megrendezésre Alsóörsön.