Városlista
2020. április 1, szerda - Hugó

Hírek

2020. Január 07. 11:06, kedd | PR

Már piros hó sem esik Karácsonykor? Napelemre fel!

Már piros hó sem esik Karácsonykor? Napelemre fel!

Minden évben várjuk. És egyre gyakrabban nem jön el. Egyre csökken a fehér Karácsony esélye. Ismerős a helyzet: ha nem esik a hó, az a baj, ha nyáron szikrázóan süt a Nap, a hőgutára panaszkodunk.

Azzal talán legtöbbünknek nincsen problémánk, amikor télen a napsugarak a szabadba csalogatnak.

Havazást gyakran nem is, de a Napot minden bizonnyal unokáink is fogják látni. A napelem rendszer kiépítése ezt figyelembe véve, jövőálló, egyben jövedelmező döntés lehet. Jobb üzletet pedig aligha lehet elképzelni, mint amikor a Nap akkor is nekünk dolgozik, amikor semennyi villamos energiát nem használunk az otthonunkban.

A napelem rendszer ugyanis, abban az esetben, ha nem tudjuk azonnal felhasználni a megtermelt energiát, úgynevezett hálózatra visszatápláló funkcióba kapcsolnak. Az energiáért járó költségeket pedig visszakapják az energiatermelők – vagyis mi. Villamosmérnöki diploma nélkül is könnyedén megérthető, hogyan is történik mindez. A napelem panel típusától, darabszámától függ, hogy mennyi napenergiát leszünk képesek „befogni”, amiből egyenesen következik, hogy mennyi villamos árammal tudjuk ellátni a háztartást.

Ezek a panelek egyenáramot termelnek, viszonylag kis feszültséggel, ami közvetlenül számunkra még nem hasznosítható. Itt jön a lényeg, méghozzá az inverterek, amelyek szenzorai az egyenáramot a hálózatival megegyező váltóárammá alakítják. Voila! Kész is a megújuló energia!

Amikor felhős az idő, sincs ok aggodalomra, a napelem panelek ilyenkor is nekünk termelnek, akár 50-90 százalékos kihasználtsággal tudnak funkcionálni. Hálózatos napelem esetében ezért érdemes éves elszámoltatású szerződést kötni a szolgáltatóval. Így a nyáron megtermelt többlet mennyiséget átveszik, ezért a téli időszakban nem feltétlen kell pluszban fizetni.

Kétségtelen, hogy a napelem rendszer telepítése anyagi ráfordítással jár, egyszeri befektetéssel, amely akár növelheti az ingatlan értékét is. Jó hír, hogy a napelemes rendszerek felszerelésére az országban megtalálható családi házak többsége alkalmas. A napelemek nemcsak tetőre szerelhetőek fel, hanem használhatóak a földön is. Általában gyakorlati okokból kerülnek fel, hiszen így nem foglalnak helyet a telekből. Az ilyen rendszerek havi szinten 7000 és 21 000 forint közötti villanyszámla kiváltását teszik lehetővé. Tegyük fel, hogy egy átlagos család évi villanyszámlája 150.000 Ft, és a napelemes rendszer beruházási költsége 1.500.000 Ft. Az inflációt figyelmen kívül hagyva, 1.500.000 (Ft) /150.000 (Ft/év) = 10 év. Tehát 10 éven belül megtérülhet a napelemes rendszer.

A tervezési fázis után maga a napelemek felszerelése csak 1-2 napot vesz igénybe, ami viszonylag gyors folyamat.
A hibák elkerülése érdekében azonban érdemes odafigyelni arra, hogy a hogy a napelemeket csak száraz időben lehet telepíteni. Ezért ha az időjósok tévednének és mégis havazna Karácsonykor, semmiképp az esti ünnepségre akarjunk elkészülni a felszereléssel.

Az viszonyt megnyugtató lehet, hogy a napelem rendszerek a szélsőséges időjárást jól bírják. A minősítési eljárás része, hogy bizonyos magasságból acélgolyókat zúdítanak a napelemre, ezzel is imitálva a jégeső körülményeit. Az edzett üveglapok kiváló védelmet nyújtanak mind a szélből, jégesőből, vagy egyéb mechanikai behatásokból származó sérülések ellen.Ezek érdekelhetnek még

2020. Március 02. 10:43, hétfő | PR

900 millió dolláros üzletet bíztak a magyar menedzserre

Szakonyi Andrást nevezték ki az információ- és dokumentumkezelésben világelső Iron Mountain európai, közel-keleti és afrikai (EMEA) üzletágának a vezetőjévé.

2020. Február 13. 11:59, csütörtök | PR

Új gasztroenterológiai szakrendelőt épített a Jánosik Kft.

Nyílt közbeszerzési eljáráson nyerte el a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórház gasztroenterológiai szakrendelőinek építését a Jánosik és Társai Kft.

2020. Február 05. 18:27, szerda | PR

Vitaminpótlás tél végén

A téli időszak mindannyiunk számára nagy kihívást jelent a vitaminpótlás terén. Hogyan tudjuk természetes forrásból pótolni a hiányzó vitaminokat?

2020. Február 05. 18:25, szerda | PR

Podcast, e-learning - ne hagyja ki az új lehetőségeket!

A mai világban sokunknak kincset ér az idő, és mind többen szeretik kihasználni, hogy egyszerre több dolgot csinálnak. Tanulni, tájékozódni is lehet olyankor, amikor esetleg unatkoznánk.