Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2016. Március 24. 08:48, csütörtök | Helyi
Forrás: sajtóközlemény

Marad a piac a Simor utcában - képviselő-testületi ülés beszámoló

Marad a piac a Simor utcában - képviselő-testületi ülés beszámoló

A Simor János utcában marad a piac, eladósorba kerülhet az Aquasziget és a „Kékfestő-ház”, újabb közterületi kamerák vigyázhatnak a rendre,

jóváhagyták a Babits emlékév programját, Esztergomból indul Debrecenbe az idei virágkarnevál Szent Koronát ábrázoló kompozíciója, baba-mama kakaóbár és játszóház működhet a Széchenyi tér 21 szám alatt - többek között erről döntött Esztergom Város Önkormányzata a március 23-i testületi ülésén. Az ülésen három képviselő – Erős Gábor, Juhász István és Meszes Balázs - egyéb elfoglaltságai miatt nem tudott részt venni.

A kiküldött meghívóhoz képest több napirendet sürgősséggel tárgyalt a testületi, illetve több napirendi pont tárgyalását későbbre halasztotta, azok további, részletesebb kidolgozását kérve a hivatal munkatársaitól.

A testület döntött a piac ideiglenes elhelyezéséről: a Simor János utcában a nyáron kezdődő vízközmű felújítások miatt új helyet kellett keresni a piacnak. Számos helyszín szóba került, a képviselők döntése szerint a piac marad a Simor János utcában, annyi eltéréssel, hogy jelenlegi helyéről „közelebb” költözik a buszvégállomáshoz, és az Arany János utca-Malonyai utca közötti szakaszon működik majd a piactér.

A képviselők döntöttek arról is, hogy a piac végleges helye is a Simor János utcában legyen: egyelőre két lehetséges megoldás további kidolgozásáról döntött a képviselő-testület. E szerint a piac végleges helye vagy a Simor János utca Arany János utca és a buszpályaudvart is magába foglaló szakasza lehet, vagy pedig a Simor János utca 26, 28, 30, 32 szám alatti ingatlanok helyén lehetne kialakítani a végleges piacteret.

A képviselők döntöttek arról, hogy ez év végégig, de legfeljebb a parkoló szilárd burkolattal történő ellátásági ingyenesen használható a Bástya parkoló. Elhangzott továbbá, hogy ezzel párhuzamosan a hivatal munkatársai kezdjék el kidolgozni a parkolás ingyenessé tételének lehetőségét és várható hatásait Esztergomban.
A testület döntött a vízművek 2016-2030 között tervezett fejlesztési, felújítási munkálatairól, az úgynevezett gördülő fejlesztési terv módosításáról. Módosult a háztartási szennyvíz elszállításáról szóló önkormányzati rendelet, a módosítás szerint nettó 3000 Ft/m3 ürítési díjban határozták meg a szennyvíz elszállításának díjszabását. A testület döntött arról is, hogy a hivatal dolgozzon ki egy olyan tervezetet, ami alapján 2017-tól kedvezőbb áron tudná igénybe venni a lakosság a szennyvízszállítást annak érdekében, hogy minél többen igénybe vegyék e szolgáltatást, és csökkenjen a talajterhelés.

A képviselő-testület 200 ezer forinttal támogatta a „Tudományosság és Kultúra Bölcsője” Közhasznú Alapítvány kérelmét, amely a LIMES-ANAVUM Regionális Honismereti Társulással és az Esztergomi Dobó Katalin Gimnáziummal együttműködve középiskolás helytörténeti vetélkedőt rendez Esztergomban. A képviselők az Esztergomi Városi Zeneiskola támogatásáról is döntöttek: a XVII. Megyei Fúvószenekari Fesztiválra, valamint a Mariazell-i testvérvárosi zeneiskola Fúvószenekarának 2016 júniusában esedékes fogadására mindösszesen 730.700 forint támogatást ítélt meg.

A képviselők jóváhagyták a HW Stúdió Kft. Esztergom szóembléma és településnév használatáról egy ingyenes mobilapplikáció kidolgozására. Szintén döntés született arról, hogy tovább folytatódjék a Szociális Intézmény Központ tervezése a Baross Gábor utcában, valamint arról, hogy a beruházás támogatására Esztergom pályázatot nyújtson be. Esztergom önkormányzata határozott arról is, hogy keretmegállapodást köt a Komárom-Esztergom Megyei Önkormányzattal a 2014-2020 időszakra vonatkozó, az Integrált Területi Program keretében megvalósuló projektekkel kapcsolatban, pályázat benyújtásáról kerékpárút kiépítésére a Tesco és az Ipari Park között.

A testület döntött a Strabag Általános Építő Kft. kérelméről: az esztergomi utak és járdák felújítását végző Strabag számára az önkormányzat megfelelő területet alakít ki azzal a céllal, hogy a felújítások során kitermelt, később újrahasznosítható anyagok tárolására.

A képviselők helyiségbérletekről és értékesítésről is döntést hoztak: a Magyar Posta Baross Gábor 3. alatt található ingatlan bérleti jogát meghosszabbították 2016 július 30-ig, elvi szándéknyilatkozatot fogadtak el a Széchenyi tér 23. és a Kossuth Lajos u. 3. számú ingatlanok értékesítésére vonatkozóan. A testület elfogadta azt is, hogy bruttó 120 ezer forint/hó összegért bérleti szerződést köt az esztergom-kertvárosi, Nyitrai utca 3. szám alatt található orvosi rendelőre az esztergom-kertvárosi 4. sz. tartósan betöltetlen felnőtt háziorvosi körzet számára a megüresedett praxis sikeres megpályáztatása érdekében. A testület elutasította az Építők Boltja Kereskedelmi Kft. által megvétele felajánlott, 5179 m2-es, kivett üzemi területre vonatkozó ajánlatot, döntött a Via Bona Foglalkoztatási Nonprofit Kft. bérleti szerződésének meghosszabbításáról 2021. március 1-ig.

A testület jóváhagyta a Széchenyi tér 21. szám alatti ingatlan bérletére beérkezett kérelmet: a döntés alapján az ingatlanban baba-mama kakóbár, játszóház nyílik.

Döntés született továbbá térfigyelőrendszer kiépítéséről is a város több pontján, valamint 2 db mobil térfigyelő kamera beszerzéséről a közterület-felügyelet számára. A kamerák a város legforgalmasabb részeire kerülnek kihelyezésre, és a gyalogos/gépjárműforgalom számlálása mellett a rendszámok felismerésére is alkalmasak lesznek.

A testület elvi szándéknyilatkozatot hozott a Bajcsy-Zsilinszky utcában található, leromlott állagú, műemlék besorolású Kékfestő ház értékesítésével kapcsolatban. Az elvi döntés értelmében az önkormányzatnak lehetősége nyílik arra, hogy esetleges vételi ajánlat esetén – az ingatlanban jelenleg is résztulajdonos magánszemély már jelezte szándékát - döntsön az ingatlan értékesítéséről.

A nyílt ülés egyik utolsó pontjaként a testület elfogadta az idei Babits év végleges programját. A programsorozat április végén kezdődik és 2016 decemberéig tart, a részletes programok megtalálhatóak a város honlapján, illetve azokról folyamatosan tájékoztatást adunk a lap hasábjain.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.