Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2016. Május 31. 07:00, kedd | Helyi
Forrás: InfoEsztergom.hu

Maradandó élményt nyújt idén is a Várszínház

Maradandó élményt nyújt idén is a Várszínház

Az Esztergomi várszínház idei műsortabellájával már plakátokon és az online felületeken is találkozhatott a közönség. Horányi László igazgató pedig felvázolja a programkínálat kialakulásának legfontosabb szempontjait.

Idén már már majdnem egy harminc éves Esztergomi Várszínházról beszélhetünk. Az intézmény ezek alatt az évek alatt mindig is arra törekedett, hogy színvonalas programot állítson össze az adott idényekre. Nem tudok kiemelni külön egy előadást sem, mert természetesen mindegyiket fontosnak és nagyon jónak tartom.

A programkínálat kialakításának szempontjai között talán elsőként szerepel az önálló színházi érték létrehozásának igénye. Tehát legyen szó, akár szabadtéri vagy kőszínházi produkcióról, az elsődleges szempont az, hogy önálló, új színházi értékek jelenhessenek meg. Ez alatt mi azt értjük, hogy kortárs darabokat, kortárs ősbemutatókat láthasson nálunk a közönség. Bízunk abban, hogy ezek a kortárs ősbemutatók majdan, 10-20 év múlva klasszikus daraboknak fognak számítani. Fontos szempont a helyszín, a nagy történelmi szereppel bíró Esztergom, ahol a nyári idényben, sokszázezer turista és a helyi lakosok érdeklődésétől kísérve zajlanak az előadások. Mi elsősorban egy szabadtéri népszínházban gondolkodunk, ahol minden néző megtalálja a kedvére valót.

Mit gondol most az idény nyitány előtt a színházigazgató, milyen programot sikerült összeállítaniuk?

A 2016-os idény nemrég kiadott plakátjai és internetes felületekre szánt hirdetményei iránt már most nagy az érdeklődés, ami természetesen örömmel tölt el bennünket.
Az Esztergomi Bábos Tábor célja, hogy a jövő színházba látogató nemzedékeivel megismertessük a színház, a színjátszás világát.
Ugyancsak nagy örömmel emelném ki a zenés darabokat, koncerteket, melyek között komoly és könnyű zenei előadások is szerepelnek. Fontos szempont az Esztergomba érkező idegen nyelvű turisták szórakoztatása is, hiszen a muzsika nyelve mindenki számára érthető. Ugyanakkor azt gondolom és a tapasztalat is ezt mutatja, hogy a gesztusrendszer és a mozgás bárki számára érthetővé, élvezhetővé teszi a magyar nyelvű színpadi produkciókat is. S akár zenés, akár prózai előadásról legyen szó, ahogy eddig is, úgy ezen a nyáron is több lehetőséget biztosítunk a helyben élő fiatal színjátszóknak, muzsikusoknak, táncosoknak, ők is fellépnek az Esztergomi Várszínház színpadán.

Hogy látja, milyen egyedi csúcspontja lesz az Esztergomi Várszínház 2016-os idényének?

Úgy gondolom, hogy az idei várszínházi műsorkínálat is jól szolgálja a város imidzsépítő programjának céljait. A turizmus fejlesztésének markáns pontját képezheti a főszékesegyház előtt felépített nagyszínpadon megvalósuló produkciók sora. Az impozáns helyszín, a magával ragadó székesegyház hangulata maradandó élményt biztosít már megjelenésében az adott előadásnak, és ez így lesz idén is.

forrás: facebook.com/esztergom.varszinhaz

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.