Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2014. December 10. 08:36, szerda | Helyi

Mária zarándokút: Esztergom az élére áll

Mária zarándokút: Esztergom az élére áll

A Mária Út az új, nagy vonzerő lehetősége Közép-Európában – hangzott le a Mária zarándokúttal kapcsolatos konferencián kedden Esztergomban a Szent Adalbert Központban. Romanek Etelka polgármester sajtóközleménye.

Közép-Európa gyalogos és kerékpáros zarándokútja magában hordozza azt a lehetőséget, hogy felépüljön a térség új utazási „brandje”, a vallási turizmus világra szóló attrakciója, ami az érintett 8 országot tekintve – középpontban Magyarországgal – több millió többlet vendégéjszakát is hozhat évente, nyilván egy felfutással. A Mária Út jelensége nem új, évtizedes múltra tekinthet vissza és élő hagyományokon alapul.

A rendezvényen Szabó Tamás a Mária Út Egyesület elnöke, Székely János püspök, Prontvai Vera a Mária Rádió főszerkesztője mellett nekem jutott az a megtiszteltetés, hogy előadást tarthassak a konferencián.

Mária zarándokút: Esztergom az élére áll

Esztergom számára kiemelten fontos a zarándokturizmus, amely hozzám is közel áll. A magyarországi zarándokhely örökségállomány színvonalát, értékeit, számát tekintve európai, nemzetköz rangú, azonban helyzete, állapota, a nagyközönségnek való bemutatásának csekély aránya elmarad a nemzetközi átlagtól. Magyarország nem használja ki a vallási örökségben rejlő erőforrásokat. A hitéleti örökség érték alapú helyreálltása, nagyközönségnek való bemutatása, bekapcsolása a turizmus rendszerébe, kitörési pont lehet az ipari és mezőgazdasági termeléssel nem rendelkező települések, régiók számára.

Lehetőséget látok abban, hogy 5-7 év alatt évi százezer új vendég, átlag 20 napos tartózkodással, kétmillióval növelje a vendégéjszakák számát országosan.

Esztergomban a szezon (áprilistól-októberig) idején napi átlagban 200 új vendég jöhet, az esztergomi vendégéjszakák száma hat hónappal számolva 30-35 ezerrel nőhet. Ezt úgy kell értékelni, hogy a megyében a jelenlegi vendégszám 55 ezer fő, a vendégéjszakák száma 125.000/év. A megye vendégszáma és vendégéjszakái száma megduplázódhat a vallási turizmus fellendítésével.

Mária zarándokút: Esztergom az élére áll

A Mária-út egy Közép-Európán átívelő zarándok-hálózat, melynek kelet-nyugati tengelye mellett észak-déli útvonal is tervezett, így egy Közép-Európát átívelő keresztet kapunk. Ezt további alternatívák és leágazások egészítik ki, felfűzve ezáltal a zarándokhelyeket, természeti és épített, valamint kulturális értékeket. A fejlesztéssel spiritualitást, illetve a mindennapi élet zajából való kiszakadást keresők számára egy vonzó, értékeket hordozó, biztonságos zarándokhálózat létrehozása valósul meg.
Kialakításával biztosítható a kereszténység értékeinek megőrzése és továbbadása a jövő nemzedékeinek, valamint hazánk vallási és kulturális értékeinek megismertetése a világgal.
A fejlesztésnek nincs olyan eleme, aminek környezetterhelő hatása lenne, viszont növeli a természetjárás népszerűségét, környezettudatos véleményformálást eredményez.
A zarándoklat településeken halad át, így ezek a falvak, városok megmutatják helyi kulturális, vallási, gazdasági értékeiket, helyi népművészeti, mezőgazdasági portékáikat.

Távolabbi eredményként kiszélesednek, bővülnek az önkormányzatok, plébániák, egyházi közösségek együttműködései nemcsak vallási, hanem ökológiai gazdasági, turisztikai, ifjúsági téren. A zarándoklat a vendégéjszakák növelését és turisztikai infrastruktúra fejlődését eredményezi az érintett településeken. Fejlődik a zarándok szállások és zarándokútvonalak színvonala. Növekszik a településekért végzett önkéntes órák száma, amely a helyi identitás megerősödéséhez járul hozzá. Mivel a zarándoklat média nyilvánosság mellett zajlik, a települések értékei így más csatornákon is megjelennek, amelyek nemcsak a Mária Út ismertségét és vonzerejét növeli, hanem gazdasági, kulturális, idegenforgalmi hasznot hoz az érintett településeknek. Az önkormányzatoknak egy kivételesen nagy erejű turisztikai kínálat, ami integrálni képes széles körben az értékeket és új promóciós lehetőségeket nyit.
Esztergom azért vállalt kezdeményező szerepet, mert Esztergom az ország egyik jelképe, amely évezredes történelme során mindig hűen szolgálta Magyarországot, és amelynek sorsa meghatározta az ország sorsát is.
Esztergom a magyar kereszténység bölcsője, a magyar katolicizmus szimbóluma. S itt élt Szent István király, aki szűz Mária gondjaira bízta Magyarországot. Fontosnak tartom a szervezeti részvételt a Mária Út kialakításban önkormányzati oldalról. Közösen, egy szervezetben erősebben tudunk érvelni a szükséges fejlesztés mellett, egységes rendszert tudunk létrehozni.

Mária zarándokút: Esztergom az élére áll

A turizmussal, így a zarándoklattal kapcsolatos területi feladatokról a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló törvény a feladatokat felsorolás szerűen említi , mely szerint „a helyi önkormányzat ellátja a törvényben meghatározott kötelező és az általa önként vállalt feladat- és hatásköröket. „ a helyi önkormányzat feladatai ellátása során támogatja a lakosság önszerveződő közösségeit, együttműködik e közösségekkel, biztosítja a helyi közügyekben való széles körű állampolgári részvételt” Ez a rendelkezés összhangban van a turizmus területi feladatai ellátására az önkéntesen megalakuló turisztikai szervezetek koncepciójával.
A vallási turizmus fejlesztése, fejlődése szempontjából kulcsszerepet töltenek be a turisztikai vállalkozások. Összetett kérdés annak a tevékenységi körnek a meghatározása, amelyet ide vonunk, mert a turizmus, mint ágazat interszektorális jellege miatt kiterjedt azon tevékenységek köre, amelyek a turizmussal valamilyen módon érintkeznek. A zarándok ugyanis nemcsak szállás és vendéglátó szolgáltatást, hanem pénzügyi szolgáltatásokat, szükség esetén egészségügyi szolgáltatásokat is igénybe vesz.

Esztergom polgármestereként kiemelt figyelmet szeretnék fordítani a vallási turizmusra, Esztergom tagja lesz a Mária Út Egyesületnek, a város fejlesztési terveiben kialakítjuk a vallási turizmus stratégiai programját.

Romanek Etelka polgármester

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.