Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2021. Április 14. 06:55, szerda | Belföld
Forrás: Portfolio

Idén is alig lesz barack a fákon

Idén is alig lesz barack a fákon

A húsvét utáni, éjszakai fagyokkal is járó lehűlés szinte bizonyosan jelentős károkat okozott a kajszi- és az őszibarack-ültetvényekben.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) felmérése szerint a múlt heti fagyok országszerte jelentős károkat okoztak a csonthéjasokban.

Május közepéig ráadásul még előfordulhatnak újabb fagyok, amelyek pedig már a később virágzó, fontos magyarországi gyümölcsökben - például az almában, a körtében, a cseresznyében, a szilvában és a meggyben - is kárt tehetnek.

Az idei már a harmadik év, amelyben tavaszi fagykárok pusztítanak, és a gyümölcstermesztőknek nagy árbevétel-kiesést kellett el szenvedniük. Mindez megnehezíti számukra a kárenyhítési alapból történő kifizetések igénybevételét is.

Az agrárkamara szerint a globális klímaváltozás, az időjárás egyre szélsőségesebbé válása komoly kihívás a kertészeti ágazatnak is, ezeknek a hatásoknak fokozottan ellenálló gyümölcsfajták telepítésére lenne szükség. A NAK hangsúlyozta, hogy a kormányzat az elkövetkező években kiemelkedő mértékű forrásokat biztosít a hazai agrárium fejlesztéséhez és a termelés hatékonyságának növeléséhez, ennek keretében pedig a hazai gyümölcsnemesítés újbóli megerősítésére is sor kerülhet.

Illusztráció: Pixabay

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 13:52, péntek | Belföld

Folytatja a terjeszkedést az OTP

Az OTP Bank tavaly minden korábbi eredményét felülmúlta, a megkezdett építkezést és terjeszkedést a következő években is folytatja - mondta pénteken Budapesten, a társaság éves közgyűlésén az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.

2024. Április 26. 13:50, péntek | Belföld

KSH: márciusban 6413 gyermek született, 10 524 ember halt meg

2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.

2024. Április 26. 13:48, péntek | Belföld

Megkezdődött Paks 2 reaktortartályának gyártása Szentpéterváron

Ez igazi mérföldkő a paksi bővítés szempontjából - jelentette be a tárca közlése szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten.

2024. Április 26. 06:47, péntek | Belföld

432 forint osztalékot fizet a Richter részvényenként

Megszavazta a Richter Gedeon Nyrt. csütörtökre összehívott éves közgyűlése az igazgatóság osztalékfizetési javaslatát - olvasható a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján csütörtökön közzétett közgyűlési határozatokban.