Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2013. Július 31. 08:29, szerda | Belföld
Forrás: MTI

Második világháborús robbanótestektől mentesítik a Dráva barcsi szakaszát

Második világháborús robbanótestektől mentesítik a Dráva barcsi szakaszát

Megkezdődött a Dráva robbanótestektől való mentesítése, a munka a vízállástól és az időjárástól függően még hetekig eltart - mondta el Csurgó Attila, az MH Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred parancsnoka az MTI-nek.

Ismertetése szerint az alacsony vízállás miatt a folyómeder egyes szakaszait nem borítja víz, és ezekről a területekről 76 milliméteres szovjet repeszgránátok kerültek elő. A rendőrségi és önkormányzati bejelentés alapján korábban kiküldött tűzszerészjárőr további lőszereket látott a folyómederben, a vízfelszín alatt, de a mentesítési feladatot csak az apadás után lehetett elkezdeni.
Az, hogy a második világháború után majdnem hét évtizeddel is előkerül jelentős mennyiségű lőszer a vizekből, azzal magyarázható, hogy a folyók és tavak változó vízhozama miatt időszakosan vagy tartósan területek válnak szárazulattá. Az elmúlt években a Balaton és a Duna környékéről érkező bejelentések száma ugrásszerűen megnövekedett - mondta a parancsnok.
Jelenleg a Dráva barcsi szakaszán nagyjából kéthektárnyi területet mentesítenek könnyű- és nehézbúvárokkal. Az erősen szennyezett területek a Dráva sodorvonalában vannak, ahol az erős sodrás jelentősen megnehezíti a búvárok munkáját.
Az alacsony vízállású szakaszról egy éles gyutacs került elő. A nagy sodrású vízszakaszon - a hídpillérek lábától kiindulva - mintegy 200 kilogramm gyalogsági lőszert találtak. Ezenkívül begyűjtöttek a tűzszerészek 23 darab 76 milliméteres szovjet repeszgránátot, egy német és egy szovjet aknavetőgránátot, egy szovjet F1-es kézigránátot, továbbá egy kézigránát gyújtószerkezetét és mintegy száz kilogramm gyalogsági lőszert.
Az eddig megtalált robbanótestek egy részét megsemmisítették a Barcs közelében kijelölt robbantási területen. A szállítható eszközöket központi gyűjtőhelyre vitték későbbi megsemmisítésre.

Címkék: Dráva, tűzszerész

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 13:52, péntek | Belföld

Folytatja a terjeszkedést az OTP

Az OTP Bank tavaly minden korábbi eredményét felülmúlta, a megkezdett építkezést és terjeszkedést a következő években is folytatja - mondta pénteken Budapesten, a társaság éves közgyűlésén az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.

2024. Április 26. 13:50, péntek | Belföld

KSH: márciusban 6413 gyermek született, 10 524 ember halt meg

2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.

2024. Április 26. 13:48, péntek | Belföld

Megkezdődött Paks 2 reaktortartályának gyártása Szentpéterváron

Ez igazi mérföldkő a paksi bővítés szempontjából - jelentette be a tárca közlése szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten.

2024. Április 26. 06:47, péntek | Belföld

432 forint osztalékot fizet a Richter részvényenként

Megszavazta a Richter Gedeon Nyrt. csütörtökre összehívott éves közgyűlése az igazgatóság osztalékfizetési javaslatát - olvasható a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján csütörtökön közzétett közgyűlési határozatokban.