Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2020. Január 30. 07:31, csütörtök | Bulvár
Forrás: infovárosok

Meg fogom találni Kleopátra sírját

Meg fogom találni Kleopátra sírját

Zahi Hawass régészprofesszor Budapesten tett látogatást

Az egyiptomi sztárrégész-professzor a Tutanhamon rejtélyei és kincsei című kiállításon tartott sajtótájékoztatót és a Párisi Udvar Budapest hotelben első hivatalos magyarországi könyv publikációját.

November óta látható a Király utcai Komplex Eventben a Tutanhamon rejtélyei és kincsei című kiállítás, amelynek fővédnöke maga Hawass. Most személyesen is megnézte az ifjú fáraó sírkamrájának tárlatát, amelynek közel 1000 tárgyát természetesen másolatokból állítottak össze, de a professzor szerint ezek tökéletesen visszaadják az eredetieket.

A médiának tartott rövid tárlatvezetése a Rosette-i Kő fotója mellől indult, amelynek pikantériára, hogy az egyiptomi hieroglifák megfejtésének kulcsa egyike azoknak az Egyiptomból elrabolt híres műkincseknek, amelyeket a professzor évek óta próbál visszaszerezni hazája számára.



Hawass külön felhívta a figyelmet a szinte lomtárszerű összevisszaságban megjelenített előkamrára, amelyet így, élőben csak Howard Carter látott 1922-ben. A maszk előtt arról beszélt, hogy élete egyik legszebb élménye volt, amikor a fáraó arcát meglátta, a híres araszmaszk szemét, arcvonásait teljesen élethűnek nevezte. Itt mondta el, hogy eddig 17 könyvet írt Tutanhamonról.

Úgy véli, hogy az egyiptomi kultúra mindenkié. E felhívás azonban nemcsak a turistáknak szól, hanem a mindazoknak, akik segítenek megismertetni és megóvni a világörökség egyiptomi kincseit.

A találkozó végén Hawass professzor dedikálta Discovering Tutankhamun című könyvét, amely végigviszi a tudományos kutatásokat és a legendákat, ahogy az alcím mondja, Howard Cartertől a DNS-ig.

Majd a szerdai napon a világhírű régész professzort, hatalmas lelkesedés fogadta. Nagyjából kétszáz ember várta tűkön ülve a neves egyiptológust tegnap a Párisi Udvar Hotel Budapest patináns épületében.

A világhírű egyiptológus bemutatta két éve folyó új kutatásainak eddigi eredményeit is. Szerinte azért jelentős a mostani feltárás, mert először tárnak fel ókori „ipari területet”. 30 műhely, ókori raktárépületek és számos, a 3500 éves kerámiatárgy látott napvilágot a professzor jóvoltából.

Meggyőződése, hogy Kleopátra sírjának feltárása nincsen messze. Vannak elméletei ezzel kapcsolatban, merre lehet a sírkamra és célja, hogy még életében megtalálja. „ Nem halhatok meg úgy, hogy nem találom meg Kleopátra sírját.”- mondta mély meggyőződéssel a sztárrégész.
Hawass szerint a kelet-európai egyiptológusok legjobbjai Magyarországról kerülnek ki, közülük is kifejezetten méltatta Kákossy Lászlót. „Csak egyetlen tévedése volt: egyszer hagyta, hogy rásózzanak antik tárgyként valami bóvlit” – mondta nevetve.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Bulvár

Elszabadult katonalovak okoztak sérüléseket és károkat Londonban

Elszabadult katonalovak okoztak személyi sérüléseket és jelentős anyagi károkat szerdán London belvárosában. Három sérült katonát és egy civilt kórházba kellett szállítani.

2024. Április 23. 06:43, kedd | Bulvár

A szicíliai maffiavezér álnéven udvarolt nőknek a közösségi oldalakon

Agglegény orvosként regisztrálta magát, és nőkkel keresett kapcsolatot a legnagyobb közösségi oldalakon Mattia Messina Denaro, a Cosa Nostra szicíliai maffiaszervezet volt vezetője - hozták nyilvánosságra a hatóságok hétfőn.

2024. Április 21. 11:26, vasárnap | Bulvár

Médiakutató: korszakalkotó a Delta mesterséges intelligenciával alkotott műsorvezetőjének megjelenése

Korszakalkotónak nevezte a köztelevízió Delta című műsora mesterséges intelligenciával alkotott szereplőjének felbukkanását Szűts Zoltán médiakutató az M1 aktuális csatorna Ma reggel című műsorában vasárnap.

2024. Április 20. 09:47, szombat | Bulvár

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából Csepelen

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából a főváros XXI. kerületében, Csepelen, a Kossuth Lajos utcában pénteken. A gyermeket a mentők kórházba vitték.