Városlista
2024. május 18, szombat - Erik, Alexandra

Hírek

2017. Március 07. 05:01, kedd | Belföld
Forrás: mti

Még szigorúbbak lehetnek az ingatlan-árverési feltételek

Még szigorúbbak lehetnek az ingatlan-árverési feltételek

Egy év sikertelen árverezés után is csupán a becsérték 90 százalékán lehetne elárverezni a végrehajtás alatt álló ingatlant annak a módosító javaslatnak az értelmében,

amelyet hétfőn fogadott el az Országgyűlés törvényalkotási bizottsága. A fideszes és kereszténydemokrata képviselők által eredetileg kezdeményezett változtatás az érték 80 százalékra csökkentésére adott volna lehetőséget.

A testület egy olyan változtatást is elfogadott a bírósági végrehajtásról szóló törvény módosításához, amely szerint a végrehajtásban érintett összes fél, vagyis az adós és mindenki, akik felé tartozása van, közösen megállapodhatnak egy alacsonyabb összegben is, amelyért árverés során értékesíthető az ingatlan, ebben az esetben azonban megszűnik minden fennmaradó követelés, tartozás.

Az előterjesztést házszabálytól eltérően tárgyalja a Ház, így arról már várhatóan kedden szavaznak a képviselők.

Vejkey Imre (KDNP), a javaslat egyik előterjesztője a házszabálytól eltérő tárgyalást azzal indokolta, hogy ismét megnövekedett a végrehajtási aktivitás, ezért különösen fontos a bankok méltányos eljárása.

A módosító javaslatokról szólva közölte: azért fontos, hogy a fennmaradó tartozás csak akkor váljon elengedhetővé, ha abban minden érintett fél megegyezik, mert az adósoknak gyakran többfelé vannak tartozásaik. Ahogy a testület ülésén elhangzott, a hitelesek akár a társasháznak, a szolgáltatóknak vagy például gyermektartással is adósak lehetnek, az eljáráskor alkalmazott úgynevezett kielégítési sorrend pedig a bankokat hozná kedvező helyzetbe.

Több ellenzéki képviselő, köztük Bárándy Gergely, a testület szocialista alelnöke és Staud Gábor (Jobbik) is azt a kérdést vetette fel: érdekelt lesz-e a bank a megegyezésben.

A bizottság szocialista tagjai a javaslatnál szélesebb körben adtak volna lehetőséget az árverezés után fennmaradó adósság elengedésére, Gulyás Gergely, a testület fideszes elnöke azonban alkotmányos aggályokat vetett fel ezzel kapcsolatban, míg Balla György (Fidesz) úgy fogalmazott: a törvényjavaslatnak nem célja, hogy három évig ingyen albérletet biztosítson valakinek. Azt az célját azonban szerinte betölti, hogy a bankok ne élhessenek vissza a hitelesek nehéz helyzetével.

Címkék: árverés, ingatlan

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 17. 19:25, péntek | Belföld

Gyorsabb mobilinternet öt nagyvárosban a Vodafone folyamatos hálózatfejlesztésének köszönhetően

A szolgáltató országos hálózatfejlesztési programja újabb mérföldkőhöz érkezett.

2024. Május 17. 18:41, péntek | Belföld

GVH: számos ponton módosít a Viber hatósági eljárás miatt

Számos ponton módosít a Viber internetalapú üzenetküldő szolgáltatás a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) eljárásának köszönhetően - közölte a hatóság pénteken az MTI-vel

2024. Május 17. 14:40, péntek | Belföld

KSH: a benzin 12, a dízel 1 forinttal olcsóbb a szomszédos országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 609 forint volt, ami megegyezik a régiós átlagértékkel. A szomszédos országokban az átlagár 621 forint volt.

2024. Május 17. 10:04, péntek | Belföld

Orbán Viktor: olyan választás előtt állunk, amely eldönti a háború és béke kérdését

Olyan választás előtt állunk, amely eldönti a háború és béke kérdését, az amerikai választással együtt - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában pénteken.