Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2013. Január 14. 05:00, hétfő | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Megállhat az élelmiszerek drágulása

Megállhat az élelmiszerek drágulása

Bár tavaly még úgy tűnt, hogy a több országot sújtó szárazság miatt óriási áremelkedés jöhet, mostanra - az ENSZ friss jelentése szerint - megnyugodtak a piacok. Nyárra több termék ára csökkenhet, akár a magyar boltokban is. Itthon tavaly 7 százalékkal emelkedtek az élelmiszerárak, ami az inflációt is növelte.

Gémes László gazdálkodó az M1 Híradójának azt mondta: ősszel még drágulásra számítottak, most azonban már úgy gondolják, idén nem fognak árat emelni. Hozzátette: nem igazán értik az élelmiszerárak emelésének mértékét, hiszen a felvásárlási árban ez nem tükröződik. Úgy fogalmazott: a nagy pénzek a kereskedőknél csapódnak le.

Flórián Zoltán agrárpiaci elemző a Híradóban azt mondta: szinte csak a világpiac határozza meg a hazai árakat. Az üzemanyagköltség vagy az időjárás hatása alig jelenik meg, ezért az elemző árcsökkenést vár.

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete is azt közölte a napokban, hogy 2012 végére mérséklődtek az árak, és - ellentétben a korábbi, nyári jóslatokkal - a következő hónapokban sem számítanak emelkedésre.

Ez a magyar vásárlóknak is jó hír. A legutóbbi KSH adatok szerint ugyanis egy év alatt - vagyis 2011 és 2012 novembere között - átlagosan 7,1 százalékkal emelkedtek az élelmiszerárak. De például a sertéshús 13,5, a liszt pedig 12,6 százalékkal drágult. Ennek elsősorban a több országot sújtó aszály az oka.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő utat

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő, 3,6 kilométer hosszú, 8647-es számú utat hétfő délután.

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: az Európai Unió bővítésének felgyorsítása lesz a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb célja

Az Európai Unió (EU) bővítésének felgyorsítását nevezte a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb céljának a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán hétfő este.

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;