Városlista
2024. május 10, péntek - Ármin

Hírek

2014. Április 15. 07:40, kedd | Helyi
Forrás: lvp/mno.hu

Megállított esztergomi mélyrepülés - interjú

Megállított esztergomi mélyrepülés - interjú

Újra egységes az esztergomi polgári oldal, mely képes megállítani az esztergomi mélyrepülést, erről valamint a mostani és korábbi választási eredményekről is beszélt György Róbert Fidesz-elnök a Magyar Nemzetben.

A 2010-ben Meggyes Tamás által örökül hagyott, többfelé széthullott jobboldal egyesült, és fel tudott sorakozni Völner Pál mögé – kommentálta az országgyűlési választás esztergomi eredményeit a Fidesz helyi elnöke a Magyar Nemzetnek. György Róbert szerint olyan erőt mutattak fel, amelyre az önkormányzati választáson is lehet építeni. A politikus beszélt arról is, hogy bár nem vitatja el sem a Fidesz-frakció, sem Tétényi Éva polgármester jó szándékát, de a két oldal konfliktusa rengeteget ártott a városnak, amely padlóra került.

– Völner Pál (Fidesz–KDNP) fölényesen nyert az esztergomi választókerületben az országgyűlési választáson, csaknem húsz százalékkal utasította maga mögé Vadai Ágnest, a balliberálisok jelöltjét. Esztergomban ráadásul még az átlagnál is több mint két százalékkal jobban szerepelt a polgári oldal. Helyben hogyan értékelik a választási eredményeket?
– A Fidesz–KDNP elsöprő sikert ért el a választókerületben, így Esztergomban is.

– Mit üzen ez az eredmény az őszi önkormányzati választással kapcsolatban?
– Elsősorban azt, hogy az esztergomi polgári oldal újra egységes. A 2010-ben Meggyes Tamás által örökül hagyott, többfelé széthullott jobboldal egyesült, és fel tudott sorakozni Völner Pál mögé. Olyan erőt volt képes felmutatni, amely alapján komoly eséllyel indulunk az őszi önkormányzati választáson.

– A Fidesz–KDNP, bár megközelítette az ötven százalékot Esztergomban, de az abszolút többséget nem érte el listán. Ez megnyugvással tölti el, vagy éppen kemény munkára sarkallja?
– Bár minden szempontból jó eredményt értünk el, hiszen egyedül csaknem annyi szavazatot kaptunk, mint az összes többi párt együtt, ettől függetlenül keményen kell dolgozni a következő hónapokban.

– Mielőtt az őszi önkormányzati választás részleteibe belemennénk, érdemes szót ejteni az utóbbi tíz évről, amely helyben nagyon komoly változást hozott. Esztergom egy évtizeddel ezelőtt mintaváros volt, ma pedig sokan lesajnálják a települést.
– Az államszocializmus éveiben a kommunisták szándékosan nagyon komolyan lezüllesztették a várost. A rendszerváltozás után pedig olyan vezetése volt Esztergomnak, amely igazán dinamikus munkát, komoly fejlődést nem tudott felmutatni. Ezt ma már senki nem vitatja. Ezután, 2000-ben Meggyes Tamás, a Fidesz jelöltje időközi választáson nyerte el a polgármesteri széket, majd munkatársaival hihetetlen energiákat belefektetve munkához láttak, aminek nagyon látványos eredményei lettek. Meggyes Tamás népszerűsége 2005-ig mérhetően növekedett, hiszen öt éven át komoly fejlesztéseket alapozott meg és hajtott végre a város, amit elismerés övezett.

– De akkor hogyan jutott Esztergom az összeomlás szélére?
– A 2006-os ciklusban a városvezetői döntéseket nagyon eltérően értékelte a helyi lakosság, s nagyon sok kritikát fogalmaztak meg Meggyes Tamással és kollégáival kapcsolatban. Ezekre azonban nem sikerült megfelelően reagálni, és egy olyan káros folyamat indult el a városvezetés és a választók között, amelynek egyenes következménye lett a 2010-es önkormányzati kudarc. A lesajnált státus azonban főleg 2010 után, ebben a ciklusban alakult ki, mert az egy helyben topogás helyett rengeteg kára keletkezett Esztergomnak, ami meglátszik a városon.

– A gyenge eredmény annál is inkább meglepő volt, mert fél évvel az önkormányzati megméretés előtt Meggyes Tamás még nyert egyéniben az országgyűlési választásokon.
– Az ellentmondás látszólagos, az emberek 2010 tavaszán nem Meggyes Tamásra szavaztak, nem ő szerepelt jól, hanem a Fidesz– KDNP. A kampányban egy nagy létszámú aktivista csapatot irányítottam, és a választók közül sokan már akkor egyértelművé tették a személyes találkozások alkalmával, hogy Fidesz igen, Meggyes nem. Sokan éppen az aktivista személye miatt adták oda a kopogtatócédulát, és az országos folyamatokkal összhangban szavaztak. Meggyes Tamás ezért nyert egyéniben, de intő jel volt, hogy ilyen erősen polgári közegben nem az első fordulóban aratott győzelmet.

– Fél évvel később pedig jöttek a vereséggel záródó önkormányzati választások.
– Ekkor már személyről szavaztak az emberek, és beigazolódott az, amit az országgyűlési kampányban mondtak nekünk.

– Mindez azért is érdekes, mert a közvélemény-kutatási eredmények szerint Meggyes Tamás győzelemre állt a választások előtt.
– Igen, de azért, mert nagyon sok ember félt, és nem nyilvánított véleményt, vagy azt mondta, amit a városvezetés hallani akart. Meggyes Tamásról ugyanis az a hír járta, hogy olyan módszerekkel különbözteti meg a szimpatizánsait és a vele nem azonos értékrendet vallókat, hogy annak következményeit az utóbbiak nem merték vállalni. Aki pedig próbálta figyelmeztetni Meggyes Tamásékat a gondokra, azok szavának nem volt elég súlya ahhoz, hogy komolyan vegyék. Pedig sokan érezték, hogy nagyon komoly vereség születhet a választásokon. Magam is jeleztem ezt akkoriban a polgármesternek.

További részletek a Magyar Nemzet keddi számában.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 18:36, csütörtök | Helyi

Elindult a "piskóta" körforgalom építése Esztergomban

Április 30-án indult a Dobogókői út – Petőfi Sándor út – Terézia utca – Kálvária út kereszteződésénél a körforgalom építése.

2024. Május 02. 18:34, csütörtök | Helyi

Salomon Ultra-Trail Hungary terepfutóverseny

2024. május 18-19-én kerül megrendezésre a Salomon Ultra-Trail Hungary terepfutóverseny.

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.