Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2013. Február 19. 08:06, kedd | Helyi
Forrás: Fidelitas

Megemlékezés a kommunizmus áldozatairól a honvédelmi miniszterrel

Megemlékezés a kommunizmus áldozatairól a honvédelmi miniszterrel

Vasárnap emlékeznek a kommunizmus több mint félmillió magyar áldozatára Esztergomban többek közt a volt politikai foglyok szervezetei és a Fidelitas. Az eseményen részt vesz Hende Csaba honvédelmi miniszter is.

A megemlékezés vasárnap, 15 órakor kezdődik a Mindszenty téren, ahonnét 1948. december 26-án az ÁVH elhurcolta Mindszenty József hercegpírmást. A Mindszenty emléktábla előtt Hende Csaba honvédelmi miniszter, Ágh Péter Fidelitas elnök és Heer Ádám a Fidelitas Országos Választmányának alelnöke, Komárom-Esztergom megyei elnök mond emlékbeszédet. Az eseményen felszólal még Fehérvári Lajos szentgyörgymező plébánosa, aki felidézi a kommunizmus által meggyalázott, meggyilkolt egyházi személyek történetét.

A megemlékezést és a koszorúzást követően a Mindszenty térhez közeli Padlizsán Étteremben a politikai foglyok szervezetei és a Fidelitas Komárom-Esztergom Megyei Választmánya regionális együttműködési szerződést ír alá. Ezután „Ártatlanul a kommunisták börtöneiben” címmel történelmi beszélgetésre várják a szervezők a megemlékezés résztvevőit.

A beszélgetés előadói: Menczer Erzsébet országgyűlési képviselő (Fidesz-KDNP), Valkony Károlyné a Politiai Elítéltek Közösségének főtitkára és vitéz Krasznay Béla ny. ezredes a Recski Szövetség elnöke.

A rendezvény szervezői: Recski Szövetség, Szovjetunióban volt Magyar Politikai Rabok és Kényszermunkások Szervezete (SZORAKESZ), 1945-56 közötti Magyar Politikai Elítéltek Közössége (PEK), Fidelitas, Communa Nova Esztergom, Nemzeti Fórum Esztergom és Környéke, Honvédség és Társadalom Baráti Körök Országos Szervezete. Közreműködik: Pálmai József.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.