Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2016. Február 24. 08:05, szerda | Helyi
Forrás: sajtóközlemény

Megépülhet Esztergom új árvízvédelmi gátja

Megépülhet Esztergom új árvízvédelmi gátja

A következő években megépülhet az Esztergomot védő gátrendszer. Február 22-én Esztergom önkormányzata a várost védő árvízvédelmi gáttal kapcsolatban egyeztetett az érintett szakemberekkel és a szakreferensekkel.

A 2013-as rekordmagasságot produkáló dunai árvíz óta még hangsúlyosabbá, sürgetőbbé vált Esztergom árvízvédelmi rendszerének újratervezése, újraépítése. Az előkészületi fázisokról legutóbb három éve szóltak hírek, amikor a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium által tartott sajtótájékoztatón bejelentették, hogy a megyei kamara 5 millió forinttal támogatja Esztergom árvízvédelmi rendszere tervezésének előkészítését.

A mostani február 22-ei az esztergomi városházán Romanek Etelka polgármester vezetésével tartott egyeztetésen az Észak-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság (EDUVIZIG), a Magyar Közút Zrt. a MAHART, a Duna-parton is futó EuroVelo biciklisút képviselői, mellett a városi főépítész, a város egyes képviselői, és az önkormányzat szakreferensei ültek egy asztalhoz árvízvédelem témában.

Az egyeztetés kiindulópontja az EDUVIZIG előzetes tervvázlata volt, melyen megjelenítették az esztergomi Duna-parton álló majdani védelmi rendszer elemeit. Már itt az asztalra fektetett tervrajzok fölé hajolva is megnyilvánult a téma megoldásaihoz vezető két karakteres álláspont.

Ezek egyike azon szakmai vélekedés, hogy például Szentendréhez közel hasonlóan mobilgátrendszert, illetve az annak alapját jelentő új, megerősített gátalapot kell építeni az esztergomi Duna-partra, valamint zsiliprendszert a Kis-Duna Prímás-sziget.

A másik álláspont – amelyet a polgármester mellett a jelen lévő képviselők és a városi főépítész és egyértelműen támogatott - az az volt, hogy Esztergom jellegét, arculatát, lényegét kifejező látkép, városkép elképzelhetetlen és alkalmazhatatlan egy, a Duna-partján végigfutó magas fallal megvédeni, hiszen akkor a város minden vonzerejét elveszíti.

Romanek Etelka hangsúlyozta, hogy Esztergom számára csak a város egyediségét, látványát megtartó árvízvédelmi megoldás az elfogadható.

A folytatásban az egyeztetésen résztvevők helyszíni bejárást tartottak, ahol a Rugby Club Hotelnél lévő hajóállomáson, a Mária Valéria-hídnál, a Prímás-sziget északi csúcsánál, az Erzsébet-parkban, a Molnár Géza sornál lévő vízműtelepnél, valamint a Töltés utca magasságában lévő gátőrháznál és az egykori szénrakodónál az EDUVIZIG által vázolt tervrajzváltozatok alapján elemezték az elképzeléseket.

Az egyik legérdekesebb és a laikus számára talán legmeghökkentőbb adat, az alap töltés 2,6 méteres, és a mobil- vagy végleges magasítást jelentő gátelem 3,6 méteres magassága volt. A városi és a szakmai érvek pro- és kontra sorakoztak fel az új esztergomi árvízvédelmi rendszer méretét, milyenségét, elhelyezését illetően. Az elképzelések szerint az érintetteknek még idén véglegesíteni kell az elképzeléseket és el kell készíteni a megvalósíthatósági tanulmányt. Ezt követi majd a tervezés, az engedélyezés és a kivitelezés: a szakemberek szerint az Esztergomot a dunai áradásoktól megvédő védőgát építése 2018-2020 közötti időszakban valósulhat meg.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.