Városlista
2020. december 3, csütörtök - Ferenc

Hírek

2013. November 12. 14:23, kedd | Helyi
Forrás: MTI

Meggyes Tamás mentelmi jogának felfüggesztését javasolja a szakbizottság

Meggyes Tamás mentelmi jogának felfüggesztését javasolja a szakbizottság

Az Országgyűlés szakbizottsága Meggyes Tamás fideszes képviselő, volt esztergomi polgármester mentelmi jogának felfüggesztését javasolja - közölte a testület elnöke az MTI érdeklődésére kedden.

Rubovszky György a mentelmi bizottság zárt ülése után elmondta: a mentelmi jog felfüggesztését egyhangúlag támogatták a testület tagjai. Az MTI október 21-én értesült arról, hogy Polt Péter legfőbb ügyész kezdeményezte az Országgyűlés elnökénél Meggyes Tamás fideszes országgyűlési képviselő, volt esztergomi polgármester mentelmi jogának felfüggesztését jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés gyanújával összefüggésben.

Fazekas Géza, a Legfőbb Ügyészség szóvivője az MTI megkeresésére megerősítette, hogy megküldte a legfőbb ügyész az erre vonatkozó indítványát Kövér László házelnöknek. A szóvivő ismertette: a Központi Nyomozó Főügyészség folytatott nyomozást korábbi esztergomi városvezetők életbiztosítási szerződéseivel összefüggésben, ennek során olyan adatok merültek fel, hogy az ügyben a volt polgármester is érintett.

Az ügy előzménye: az esztergomi önkormányzat 2003-ban életbiztosítási szerződéseket kötött a polgármester és az alpolgármester részére. A befektetési életbiztosítások kedvezményezettje a szerződésben rögzített határidő elérése esetén az önkormányzat volt, ezt azonban 2007-ben módosították, és a másik alpolgármesterre is szerződést kötve a határidő elérése esetén a kedvezményezettek ők maguk lettek.

A gyanú szerint az önkormányzat vagyoni hátránya 13 és félmillió forint volt, ennyit fizetett ki a biztosító az életbiztosításokra 2010-ben: a két alpolgármester részére a magánszámlájukra, a polgármester esetében azonban az önkormányzat számlájára. Később a két alpolgármester a díjakat befizette az önkormányzatnak, így a vagyoni kár megtérült.

Rubovszky György elmondta, a bizottság ülésén döntöttek arról is, hogy törvényjavaslatot nyújtanak be, amelynek lényege, hogy egységesítik - a nem parlamenti képviselők esetében - a vagyonnyilatkozat elmulasztása esetén kiszabható szankciókat. A vagyonnyilatkozatot a szakbizottságnak leadók mulasztás esetén azonos szankciókra számíthatnának, mint az országgyűlési képviselők, azaz, amíg a dokumentum nem érkezik be, jogaikat nem gyakorolhatnák.Ezek érdekelhetnek még

2020. December 03. 15:36, csütörtök | Helyi

Esztergomi diákokat is díjaztak a Maradj otthon! - Tanulni és önkénteskedni pályázaton

Négy díjat hoztak el a Montágh iskola diákjai. Az ÉTA Országos Szövetség 2020-ban is meghirdette a Diák-önkéntes Közösségi Szolgálatban résztvevők számára a „Maradj otthon! - Tanulni és önkénteskedni” címmel pályázatát.

2020. December 03. 13:28, csütörtök | Helyi

Baumit silóval gyakorlatoznak a búvárok - VIDEÓ - FOTÓK

A Palatinus-tóban gyakorló búvárok mostantól a számos víz alatti látványosság mellett egy "űrhajó-formára" átalakított Baumit siló segítségével készülnek az éles helyzetekre.

2020. December 03. 08:28, csütörtök | Helyi

Mik ezek a dörrenések, durranások? - VIDEÓ

Egész nap folyamatos dörejlés-morajlás, durranás hallatszik Esztergomban és a környékén is. Többen is kérdezték tőlünk, hogy mik lehetnek ezek.

2020. December 03. 05:00, csütörtök | Helyi

Pénz jár a dorogi rongálóért! - VIDEÓ

Kocsikat, vontatót rongált és pótkocsit gyújtott fel Dorogon. A rendőrök a lakosság segítségét kérik az azonosításához. Nyomravezetői díjat tűztek ki érte.