Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2013. November 12. 14:23, kedd | Helyi
Forrás: MTI

Meggyes Tamás mentelmi jogának felfüggesztését javasolja a szakbizottság

Meggyes Tamás mentelmi jogának felfüggesztését javasolja a szakbizottság

Az Országgyűlés szakbizottsága Meggyes Tamás fideszes képviselő, volt esztergomi polgármester mentelmi jogának felfüggesztését javasolja - közölte a testület elnöke az MTI érdeklődésére kedden.

Rubovszky György a mentelmi bizottság zárt ülése után elmondta: a mentelmi jog felfüggesztését egyhangúlag támogatták a testület tagjai. Az MTI október 21-én értesült arról, hogy Polt Péter legfőbb ügyész kezdeményezte az Országgyűlés elnökénél Meggyes Tamás fideszes országgyűlési képviselő, volt esztergomi polgármester mentelmi jogának felfüggesztését jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés gyanújával összefüggésben.

Fazekas Géza, a Legfőbb Ügyészség szóvivője az MTI megkeresésére megerősítette, hogy megküldte a legfőbb ügyész az erre vonatkozó indítványát Kövér László házelnöknek. A szóvivő ismertette: a Központi Nyomozó Főügyészség folytatott nyomozást korábbi esztergomi városvezetők életbiztosítási szerződéseivel összefüggésben, ennek során olyan adatok merültek fel, hogy az ügyben a volt polgármester is érintett.

Az ügy előzménye: az esztergomi önkormányzat 2003-ban életbiztosítási szerződéseket kötött a polgármester és az alpolgármester részére. A befektetési életbiztosítások kedvezményezettje a szerződésben rögzített határidő elérése esetén az önkormányzat volt, ezt azonban 2007-ben módosították, és a másik alpolgármesterre is szerződést kötve a határidő elérése esetén a kedvezményezettek ők maguk lettek.

A gyanú szerint az önkormányzat vagyoni hátránya 13 és félmillió forint volt, ennyit fizetett ki a biztosító az életbiztosításokra 2010-ben: a két alpolgármester részére a magánszámlájukra, a polgármester esetében azonban az önkormányzat számlájára. Később a két alpolgármester a díjakat befizette az önkormányzatnak, így a vagyoni kár megtérült.

Rubovszky György elmondta, a bizottság ülésén döntöttek arról is, hogy törvényjavaslatot nyújtanak be, amelynek lényege, hogy egységesítik - a nem parlamenti képviselők esetében - a vagyonnyilatkozat elmulasztása esetén kiszabható szankciókat. A vagyonnyilatkozatot a szakbizottságnak leadók mulasztás esetén azonos szankciókra számíthatnának, mint az országgyűlési képviselők, azaz, amíg a dokumentum nem érkezik be, jogaikat nem gyakorolhatnák.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.