Városlista
2020. február 24, hétfő - Mátyás

Hírek

2012. Június 30. 05:00, szombat | Külföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Megjött a manna Brüsszelből - robbantak a tőzsdék, erősödik a forint

Megjött a manna Brüsszelből - robbantak a tőzsdék, erősödik a forint

A piacok nagy boldogsággal nyugtázták az EU-csúcs bejelentéseit. Sikerült ugyanis megállapodni egy 120 milliárd eurós növekedési paktumról, melynek részletei még nem ismertek. Hermann Van Rompuy Európa Tanács elnök egy szoros euróövezeti fiskális és politikai integráció vízióját jelentette be, melynek elemeit, és megvalósításának menetrendjét készítik elő a találkozón. Az EB, az EKB és az eurócsoport elnöke is méltatja a tervet és konkrét építőelemek is körvonalazódtak.

Ezek között lehet egy egységes pénzügyi és költségvetési keretrendszer, összehangolt gazdaságpolitika valamint megerősített demokratikus legitimitás és számon kérhetőség. A konkrét elemek közé tartozhat egy közös európai betétgarancia, egy euróövezeti (ESM) feltőkésítési lehetőséggel bíró bankunió valamint egy nemzetek feletti európai „pénzügyminisztérium”, mely akár – szükség esetén – módosításokat kérhet a nemzeti költségvetésekben. A terv része továbbá a már sokat emlegetett közös eurókötvény kibocsátás, és az euróövezeti belső adósságok közössé tétele.

A tőzsdék jelentős emelkedésbe kapcsoltak a bejelentésekre, olyannyira, hogy az ázsiai tőzsdék 1,5 és 2 százalék feletti pluszban zártak, és nyugat-európa is hatalmas erősödésbe kapcsolt, csaknem 3 százalékos emelkedésben vannak a vezetőindexek, és a hazai tőzsdére is átterjed a jó hangulat. A forint is összekapta magát, a tegnapi 291 –es szintek után mostanra visszajött az euróval szembeni jegyzés a 288-as szint környékére. Az euró/dollár kurzus több mint 1 százalékkal ugrott néhány perc alatt 1,2450-ről kissé 1,26 fölé.

Ezek érdekelhetnek még

2020. Február 24. 13:48, hétfő | Külföld

Emelkedett a halottak és a fertőzöttek száma is Észak-Olaszországban

Újabb idős beteg veszítette életét az új koronavírus okozta fertőzés következtében az északnyugat-olaszországi Lombardia tartományban, ahol már 160 fölé emelkedett a betegek száma

2020. Február 24. 12:29, hétfő | Külföld

Az EU 232 millió eurót különít el a vírus visszaszorítására

Az Európai Unió 232 millió eurót (mintegy 76,5 milliárd forint) különített el a vírus világméretű elterjedésének megelőzésére és a járvány visszaszorítására, valamint a felkészülés fokozására

2020. Február 24. 07:27, hétfő | Külföld

Több kínai tartomány csökkentette a készültségi fokozatát a biztató adatok nyomán

Több kínai tartomány csökkentette az új típusú koronavírus-járvány miatti készültségi fokozatát hétfőtől, miután az elmúlt napok adatai szerint az ország nagy részén sikerült megfékezni a vírus terjedését.

2020. Február 24. 07:24, hétfő | Külföld

Négy fertőzöttet találtak a Diamond Princessről Nagy-Britanniába szállított utasok között

Négyen fertőződtek meg az új típusú koronavírussal azok közül, akiket a Japán partjainál veszteglő Diamond Princess óceánjáró utasai közül Nagy-Britanniába szállítottak - közölték vasárnap a brit hatóságok.