Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2015. Szeptember 26. 05:00, szombat | Belföld
Forrás: MTI

Megkezdődött a bányászati koncessziós pályázatok elbírálása

Megkezdődött a bányászati koncessziós pályázatok elbírálása

Megkezdődött a bányászati koncessziós pályázatok elbírálása

A bányászati koncessziós felhívásokra határidőben beérkező összesen 17 pályázat mindegyike formailag érvényesnek minősült, a pályázatok értékelését a nemzeti fejlesztési miniszter által létrehozott minősítő bizottságok a benyújtástól számított kilencven napon belül elvégzik - tájékoztatta a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) pénteken az MTI-t.

A tárca közleményében felidézte, áprilisban jelentek meg a bányászati koncessziós felhívások szénhidrogén kutatására, feltárására és kitermelésére a Battonya-Pusztaföldvár Észak, Berettyóújfalu, Dány, Lakócsa, Mogyoród, Nagykáta, Ócsa, Püspökladány és Sellye területeken, a Dubicsány I.-szén bányatelken pedig barnakőszén feltárására és kitermelésére.

Sellye szénhidrogén-területre és Dubicsány szénterületre nem érkezett ajánlat - közölte az NFM.

A nemzeti fejlesztési miniszter a minősítő bizottságok javaslata alapján dönt a koncessziók megadásáról. Az értékelés részletes szempontrendszerét, a koncessziós tevékenységgel kapcsolatos eljárásokra vonatkozó szabályok megjelölését, a koncessziós szerződés tervezetének szövegét a pályázati kiírás tartalmazta.

A nemzetközi iparági gyakorlattal összhangban álló hazai bányászati koncessziós rendszer hozzájárul a hazai ásványvagyon fenntartható és gazdaságos hasznosításához - hangsúlyozta az NFM.

A fejlesztési tárca továbbra is olyan átlátható, kiegyensúlyozott, egyenlő elbánást biztosító és részvételre ösztönző pályázati feltételrendszert kíván alkalmazni, amely nagyban elősegíti az ágazati beruházásokat - fogalmazott közleményében a minisztérium, hozzátéve, hogy a befektetők hazai szénhidrogén koncessziós lehetőségek iránti növekvő érdeklődése, a fokozódó verseny azért is különösen figyelemre méltó, mert a nemzetközi iparági környezet beruházási aktivitása alacsony.

A minisztérium a jövőben újabb szénhidrogén koncessziós pályázatok kiírását tervezi. Szén feltárására és kitermelésére, geotermikus energia kutatására irányuló pályázatot azonban csak megalapozott befektetői kezdeményezésre kíván meghirdetni - jelezték.

A minősítő bizottságok munkájának zavartalansága és a versenysemlegesség biztosítása érdekében a koncessziós pályázatokról további információ csak az értékelés lezárása után, az eredményhirdetést követően adható - hívta fel a figyelmet az NFM.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő utat

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő, 3,6 kilométer hosszú, 8647-es számú utat hétfő délután.

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: az Európai Unió bővítésének felgyorsítása lesz a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb célja

Az Európai Unió (EU) bővítésének felgyorsítását nevezte a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb céljának a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán hétfő este.

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;