Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2012. Április 07. 07:05, szombat | Belföld
Forrás: mno / MTI

Megkezdődött a bioetanol-termelés Dunaföldváron

Megkezdődött a bioetanol-termelés Dunaföldváron

Elkezdte termelését a Pannon Ethanol Zrt. dunaföldvári bioetanol-üzeme, amely a tervek szerint évi 240 millió liter bioetanolt állít elő – jelentette be pénteken a társaság.

Az ír Ethanol Europe Renewables Ltd. tulajdonában álló cég gyártóüzeme Magyarországon a legnagyobb ilyen létesítmény, és a régióban is az egyik legjelentősebbnek számít – olvasható a zrt.-nek az MTI-hez eljuttatott közleményében.

A cég beszámolója szerint az üzem a bioetanol mellett további 175 ezer tonna magas fehérjetartalmú, jó minőségű, génmódosítás-mentes állati takarmányt, száraz kukoricatörkölyt is gyárt majd.

A termékek előállításához évi 575 ezer tonna hazai kukoricát használnak fel. A Pannonia Ethanol közleménye utalt arra, hogy az értékesítést holland, német, török, olasz és magyar partnerek felé még Pécsi-Szabó Miklós most távozott vezérigazgató indította el. Reng Zoltán, a cég új vezérigazgatója az MTI érdeklődésére annyit közölt, hogy a Dunaföldváron előállított bioetanolt európai piacon értékesítik.

A 9,5 hektáron, 120 millió eurós, zöldmezős beruházással, 21 hónap alatt elkészült létesítményben zárt rendszerű technológiával állítják elő a bioüzemanyagot, a zrt. korábbi közlése szerint négy fermentáló – erjesztő – tartály, külön gyártó- és energiaközpont, valamint csaknem húszezer köbméternyi tárolókapacitás épült.

A társaság, amely tervezett éves árbevételről nem közölt adatot, várhatóan 300-400 millió forintos helyi adót fizet majd Dunaföldváron. Az üzemben 78 ember dolgozik, a cég szerint azonban közvetetten több ezer ember foglalkoztatásához járulnak hozzá.

MTI / mno

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.