Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2022. December 08. 16:49, csütörtök | Helyi

MEGNYÍLT A X. MŰVÉSZET ESZTERGOMÉRT ADVENTI KIÁLLÍTÁS ÉS VÁSÁR

MEGNYÍLT A X. MŰVÉSZET ESZTERGOMÉRT ADVENTI KIÁLLÍTÁS ÉS VÁSÁR

2022. december 3-án nyitotta meg az Eurohíd Alapítvány szokásos adventi kiállítását a Kapcsolatok Házában, X. Művészet Esztergomért címmel.

A kiállítás attól különleges, hogy 33 művész munkája közül válogathatnak a művészeti alkotást vásárolni szándékozó látogatók. Vásárlásukkal a művészeket és az Eurohíd Alapítvány jövő évi tárlatait támogathatják!

Ahogyan az eddigi években megszokhatták, decemberben ismét itt a lehetőség, hogy ellátogassanak egy olyan csoportos tárlatra, amely segíti városunk kulturális életének gyarapodását. Számos esztergomi és Esztergomhoz valamilyen módón kötődő művész alkotását láthatják a tárlaton, több művészeti ágat felölelve. Idén festmények, grafikák, fotók és tűzzománcok is kerültek a falakra a Kapcsolatok Házában. A kiállító művészek 25-50% felajánlást tettek eladásra szánt munkáik árából az Eurohíd Alapítvány javára. Az alapítvány a befolyt összeget a jövő évi kiállítások létrehozására fogja fordítani, tehát az adományozott összeg visszakerül a kiállító művészekhez.

Nagyon fontos ez Eurohíd Alapítvány számára, hogy az éves kiállítások zárásaként egy olyan művészeket összefogó megmozdulást szervezzen, amely reprezentálja a művészek és az Eurohíd Alapítvány egész évi munkáját. A megnyitón fellépő, free jazz-t játszó zenészek (Bakai Márton - hegedű / Császári Gergő - gitár, egyéb hangszerek / Gertner Zoltán - gitár / Révész Bence – basszusgitár) nagyon jó hangulatot varázsoltak a terembe experimentális zenéjükkel, amely éppen annyira volt eklektikus, mint maga a kiállítás. Az eseményt dr. Péter Csaba nyitotta meg, az Eurohíd Alapítvány alapítójának képviseletében, egyúttal kihirdette a 2023-as összművészeti pályázat témáját, amelynek mottója egy aktualitás és Esztergom.

2022-ben van Nemes Nagy Ágnes születésének 100. évfordulója, ezért Madarak című verséhez kapcsolódóan hirdetjük meg következő összművészeti pályázatunkat. Az utóbbi két évben nagyon komoly témákat vettünk elő, mint a covid okozta elmagányosodás vagy a művészek mindennapi küzdelmei. Jövőre látszólag könnyedebb téma felé vesszük az irányt Nemes Nagy Ágnes versével, méghozzá a természet felé.

„Mennyi fényes, szép madár!
Nem tudod, hogy merre száll?
Honnan jönnek?
- Nem tudom.
Merre mennek?
- Nem tudom.
Égre, földre, vízre szállnak?
Nádba bújnak?
- Nem tudom.”

Esztergom természeti környezete, a Duna élővilága, Dobogókő és a Pilis szakralitása mindig rengeteg inspirációt adott a művészeknek. Azonban ne feledkezzünk meg arról, hogy a madár a szabadság megtestesítőjeként jelenik meg a képzőművészeti és irodalmi alkotásokban. Ebben a sok problémával, gonddal teli időszakban az emberek szeretnének egy kicsit szárnyalni, szabadnak lenni a mindennapi problémák között. Talán elvágyódnak szülőhazájukból, új utakat, idegen tájakat keresve, de a költő így szól:

„Jaj, ne menj el, mért beszéltem,
megfázol az őszi szélben.”

Ezekkel a sorokkal kívánunk kitartást minden művésznek és minden kedves művészetkedvelő barátunknak a következő esztendőre, itt Esztergomban.

A X. Művészet Esztergomért Adventi Kiállítás 2022. december 4-22. között látogatható a Kapcsolatok Házában (Esztergom, Széchenyi tér 14.). Hétfői napok kivételével, 11:00-16:00 óra között vagyunk nyitva. A belépés ingyenes!

Látogassanak el hozzánk és támogassák a kortárs művészeket!

Mécses Éva Hilda művészettörténész

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.

2024. Március 06. 21:59, szerda | Helyi

ELLEPTÉK A BÉKÁK ESZTERGOMBAN A FÁRIKÚTI UTAT