Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2019. November 07. 17:21, csütörtök | Helyi
Forrás: infoesztergom.hu

Megnyílt a XX. Pályaválasztási Kiállítás

Megnyílt a XX. Pályaválasztási Kiállítás

Megyénk 36 szakképző intézménye mutatkozik be a fiataloknak és családjuknak.

Tatabányán a Földi Imre Sportcsarnokban nyílt meg a jubileumi pályaválasztási kiállítás, ahol az Európai Szakképzési Hét keretében a Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal szervezésében szombatig megyénk 36 szakképző intézménye mutatkozik be a fiataloknak és családjuknak, valamint további szakmai és pályaválasztást segítő tevékenységet végző kiállítók standjai láthatók.

„A kormány több eszközzel is segíti az iskolások pályaválasztását. Idén országosan 32 ezernél több középiskolás vett részt a nyári diákmunka programban, melyben 3,2 milliárd forintot fordított a kormány a diákokat foglalkoztató munkaadók támogatására” - mondta el a megnyitón a pénzügyminisztérium munkaerőpiacért és vállalati kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára.

Marczinkó Zoltán István felhívta a figyelmet a november 15-én zajló Modern Gyárak Éjszakájára, melyben országszerte több mint hetven gyár működését tekinthetik meg a fiatalok üzemi körülmények között, és jó gyakorlatként emelte ki a Kormányhivatal által a Komárom-Esztergom Megyei Kereskedelmi és Iparkamara közreműködésével szervezett üzemlátogatások rendszerét.



Dr. Kancz Csaba kormánymegbízott felidézte, hogy a pályaválasztási kiállítás megrendezésével Komárom-Esztergom megye az országban úttörő kezdeményezést indított el húsz esztendeje. Akkor egyszerű asztalok mögött ültek az iskoláikat, képzéseiket bemutató tanárok, és a diákok csak papírra nyomott prospektusokból tájékozódhattak.

Ma már a standokon tabletről programozható robotok, 3D nyomtatók is előfordulnak és a bizonytalankodó diákok számára biztosított pályaválasztási tanácsadás eszközei is bővültek. Nemcsak a technológiai fejlődés ért ide, hanem a pályaválasztással is kissé hamarabb kell foglalkozni a fiataloknak, amihez jó segítséget nyújt a kiállítás - tette hozzá a kormánymegbízott.

Czunyiné dr. Bertalan Judit, országgyűlési képviselő egy megyehatáron kívüli eseményt ajánlott a csarnokot megtöltő, több száz fiatal figyelmébe. Elmondta a hétvégén rendezik Győrben a WRO robotprogramozási világdöntőt, melyre érdemes minden, a számítástechnika és a játék iránt érdeklődő fiatalnak ellátogatni. Hazánk az első európai ország, ahol erre a világbajnokságra sor kerül. Az eseményt az Edutus Egyetem szervezte.



A megszokott keretek mellett számos szakmai újdonságot is tartogat az idei kiállítás. Idén először hirdetett a Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal középiskolás tanulóknak videó pályázatot, mellyel bemutathatják iskolájuk hétköznapjait, diákéletét, így könnyítve meg az általános iskolák végzősei számára az iskolaválasztást. A pályamunkák a kiállítás ideje alatt kivetítőn megtekinthetők, a díjkiosztót szombaton rendezik.

A kiállításon a diákok térítésmentes szolgáltatásokat vehetnek igénybe, így pályaválasztási teszteket tölthetnek ki, részt vehetnek pályaorientációs szaktanácsadáson, de kipróbálhatják ügyességüket több szakma követelményeit is megjelenítő szakmaszimulátor segítségével, melyek elhelyezését a Komárom-Esztergom Megyei Kereskedelmi és Iparkamara támogatta.



Míg a rendezvény első két napján utaztatás is segíti az általános iskolák minél nagyobb arányú részvételét, a szombat délelőtt leginkább a szülővel, ismerősökkel érkezők látogatására számítva kínál új programelemeket. Interaktív játék várja a vállalkozó kedvű fiatalokat a színpadon, e mellett ezen a napon kerül sor az év kiállítói díjának átadására.

A szombati zárónapon foglalkozás-egészségügyi tanácsadást biztosítanak a szervezők az egészségi problémával élő fiatalok szakmaválasztásához. Új szolgáltatásként ingyenes greenbox-fotózással is várják a diákokat.

A kiállítás részletes programja megtalálható a www.kormanyhivatal.hu valamint a www.palyakep.hu weboldalakon. Ez utóbbin további információk olvashatók a középiskolákról és az általuk indítani kívánt szakokról.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.

2024. Március 06. 21:59, szerda | Helyi

ELLEPTÉK A BÉKÁK ESZTERGOMBAN A FÁRIKÚTI UTAT