Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2022. Február 15. 09:23, kedd | Belföld
Forrás: MTI

Megnyílt az Álmok Álmodói 20 kiállítás a Millenárison

Megnyílt az Álmok Álmodói 20 kiállítás a Millenárison

Mintegy hatszáz magyar tudós, felfedező és egyéb géniusz munkásságát és találmányait mutatja be interaktív módon az Álmok Álmodói 20 - Világraszóló magyarok, magyar találmányok című kiállítás keddtől a Millenárison.

Mától látogatható az a nagyszabású, interaktív kiállítás, mely 6000 négyzetméteren, 1,5 kilométeres útvonalon olyan tudományos és technikai vívmányokat mutat be, amelyek felfedezői, megalkotói a magyar néphez és kultúrához kötődő tudósok, szakemberek. Ez a kiállítás a megoldott problémák és a problémák megoldói, "az álmok álmodói" előtt tiszteleg - hangsúlyozta a tárlat hétfői ünnepélyes megnyitóján a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Gulyás Gergely hozzátette: a magyaroknak rengeteg okuk van a büszkeségre, ha olyan találmányokra és felfedezésekre gondolnak, mint a gyufa, a nukleáris láncreakció, a C-vitamin és a magzatvédő vitamin vagy olyan magyar tudósok alakjára, mint Puskás Tivadar, Jedlik Ányos, Szent-Györgyi Albert és Czeizel Endre.

Fotó: Millenáris.hu

Mint felidézte, az Álmok Álmodói 20 az eredeti Álmok Álmodói kiállítás és a Millenáris megnyitásának 20. évfordulójára készült. Két évtizeddel előtt a Ganz gyár szocializmusban elhasznált épületéből barnamezős beruházásban egy új közpark és közösségi tér született, és egy év alatt 800 ezren nézték meg az itt létrejött kiállítást - jegyezte meg.


Dankó Virág, a Millenáris ügyvezető igazgatója elmondta: 20 évvel ezelőtt a látogatók szembesülhettek azzal, hogy egy világraszóló nemzet tagjai. A mostani kiállítás is hasonló élményt kíván adni és hasonló üzenetet közvetít. Kiemelt cél annak bemutatása, hogy a magyarok nemcsak a múltban voltak sikeresek, hanem ma is bírnak ezekkel a tulajdonságokkal - szólt a kiállításról.
Dankó Virág a tárlat hétfői sajtóbemutatóján elmondta, hogy a kiállítás 15 hónapnyi munka eredményeként jött létre, 3,2 milliárd forintos költségvetésből.


Fotó: MTI

A tárlaton nagy hangsúlyt kapnak az interaktív elemek: az óriási információmennyiség befogadását több mint 30 interakció, 150-nél több digitális és mintegy 6,5 órányi vetített tartalom segíti.
A témák között szerepel a mobilitás: a látogatók találkozhatnak például egy 1915-ös Ford T-modellel vagy Besenyei Péter műrepülő világbajnok egyik repülőgépével, a közlekedéstörténet számos magyar újításával, és megelevenedik a magyar vasúttörténet is.
Az orvoslást és élettudományokat bemutató tér felidézi a nagy magyar orvosegyéniségeket, a járványok elleni küzdelem történetét egészen Karikó Katalin felfedezéséig, a látogatók pedig kipróbálhatják, hogyan tudnának elvégezni egy laparoszkópiás műtétet, de az emberi agy működését is számos játékon keresztül ismerhetik meg.
A kiállítás felidézi az infokommunikáció, valamint az ipari és energiaszektor jelentős magyar fejlesztéseit az Eötvös-ingától az atomenergia hasznosítását segítő eredményekig.
Az agrárium világába egy stilizált búzamezőn át vezet az út, közepén egy százéves gőztraktorral, a Tér tudománya című kiállítási egység pedig a matematika, a repülés és az űrtudomány kiemelkedő magyar hozzájárulásait idézi meg. A látogatók itt csaknem 360 fokos vetítésben élhetik át az űrkutatás vívmányait, majd VR szemüveg segítségével a Marson is tehetnek egy sétát.
Az Álmok Álmodói 20 kiállítás a szervezők tervei szerint 2022. december 31-ig látogatható.

Borítókép: MTI/Balogh Zoltán

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 14:31, szerda | Belföld

Orbán Viktor: szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő

Budapest, 2024. április 24., szerda (MTI) - Az elmúlt 15 évben felépítettük a munkaalapú gazdaságot, és ma már mindenki tudja, hogy szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő

2024. Április 24. 14:28, szerda | Belföld

Egy budapesti iskolában is gyanús szagokat éreztek, nyomoz a rendőrség

Ismeretlen tettes ellen indított nyomozást a rendőrség a XXIII. kerületi Török Flóris Általános Iskolában szerda reggel történt tömeges rosszullétek miatt, amelyek előtt szúrós szag terjengett az épületben

2024. Április 24. 07:52, szerda | Belföld

A Fidesz-KDNP benyújtotta az újabb gyermekvédelmi törvénycsomagot

A Fidesz-KDNP benyújtotta az újabb gyermekvédelmi törvénycsomagot - jelentette be a Fidesz frakcióvezetője kedden a Facebook-oldalán.