Városlista
2024. június 18, kedd - Levente

Hírek

2023. Május 22. 11:59, hétfő | Helyi

Megnyílt Bangó Miklós Tavaszi tárlata

Megnyílt Bangó Miklós Tavaszi tárlata

Bangó Miklós festőművész munkáiból nyílt kiállítás a Kapcsolatok Házában „Tavaszi tárlat” címmel, az Eurohíd Alapítvány szervezésében.

2023. május 14-én nyílt meg Bangó Miklós festőművész tárlata a Kapcsolatok Háza galériájában. Köszöntőt mondott Gép Katalin, az Eurohíd Alapítvány elnöke; majd Wernke Bernát költő adta elő a festőművészhez szóló versét. A kiállítást Bánhidy László tanár nyitotta meg. A megnyitón fellépett Bakai Márton hegedűművész, Gertner Zoltán gitáros kíséretében. A megnyitóra nagyon sok ember volt kíváncsi, a festőművész barátai, tanítványai és tisztelői köréből.

Bánhidy László beszédében megemlékezett Blaskó János festőművészről, aki 1945-től évtizedekig volt az Egri Tanárképző Főiskola tanára. Blaskó János egy generációt nevelt fel, többek közt Bangó Miklóst is szárnyai alá vette. Blaskó János festőművész igent mondott a művészetre, a magyar fiatalság tanítására. Ezt a jellemvonást tovább vitte Bangó Miklós is, akinek műveiben rálelünk tanára természetszeretetére is. Másik meghatározó oktatója Balogh Jenő volt, aki a konzervatív rajztanítás híve volt. Tőlük származik Bangó Miklós szakmai felkészültsége, amit ő maga is generációknak adott át tanári munkája során.

A megnyitó végén Bangó Miklós elmondta, hogy a kiállításon régebbi tanulmányrajzait, természetben készített grafikáit és akvarelljeit, valamint néhány absztrakt munkáját is bemutatja. Kiemelte, hogy szülővárosát Esztergomot mindig nagy szeretettel ábrázolja. Kedveli a város régi festői utcáit, épületeit, természeti kincseit. Számára nagyon fontos, hogy képeit ott a helyszínen alkossa meg. Erre tanította diákjait is, mert véleménye szerint a természet a legnagyobb tanítómester, amelynek szépségét az alkotók csak megközelíteni tudják.

A kiállítás megnyitóján készült videót itt tekinthetik meg:
https://www.youtube.com/watch?v=vqRz7XVoIVw&t=549s

Jöjjenek el a Kapcsolatok Házába és tekintsék meg Bangó Miklós Tavaszi tárlatát 2023. május 31-ig, 11:00-16:00 óra között (hétfői napok kivételével). A kiállítás megtekintése ingyenes!

Mécses Éva Hilda művészettörténész

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 28. 19:52, kedd | Helyi

Tűzoltó gyereknapot rendezett a Richter

Immáron harmadik alkalommal rendeztek Richter Tűzoltó Gyereknapot Dorogon.

2024. Május 25. 08:00, szombat | Helyi

Kiütötte az Ajka Kristályt a Perutz

A pápai csapat a szezon utolsó idegenbeli mérkőzését Ajkán játszotta, ahol a házigazdákat magabiztosan, 6-1 arányban győzte le.

2024. Május 21. 17:21, kedd | Helyi

Jöjjön el gyermekével a Richter Tűzoltó Gyereknapra!

Május 25-én, szombaton immár harmadik alkalommal rendeznek interaktív gyereknapot a Richter Gedeon Nyrt. dorogi gyáregységének nagyparkolójában.