Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2022. Január 26. 14:31, szerda | Helyi
Forrás: Duna-Ipoly Nemzeti Park

Mégsem épül meg Dömösön a grandiózus Dunakanyar Látogatóközpont

Mégsem épül meg Dömösön a grandiózus Dunakanyar Látogatóközpont

A Duna-Ipoly Nemzeti Park a weboldalán adta hírül, hogy az eredeti tervek szerinti látogatóközpont nem valósul meg, mivel a pályázati forrás felett rendelkező GINOP Irányító Hatóság úgy döntött, hogy eláll szerződéstől.


A 100%-ban támogatott beruházás támogatási összege: 1 376 833 425 Ft lett volna, ettől állt el még tavaly nyáron több, sikertelen közbeszerzési eljárást követően a GINOP Irányító Hatóság.

A Duna-Ipoly Nemzeti Park oldalán az alábbiak olvashatók:

„A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság 2017-ben pályázati (GINOP) támogatással kezdte meg Dömösön a Dunakanyar Látogatóközpont megvalósítását. Igazgatóságunk saját költségvetésből előlegezte meg a projekt előkészítését. Sajnos több sikertelenül zárult közbeszerzési eljárás után a GINOP Irányító Hatóság (továbbiakban IH) 2021 júliusában döntött a támogatási szerződéstől való elállástól. (Az elvont forrás felhasználásáról is a GINOP IH hoz döntést.) Bár a korábbi grandiózus tervek megvalósítása így egyelőre forráshiány miatt nem lehetséges, de a Duna-Ipoly Nemzeti Park látogatóközpontjának megvalósítását továbbra is fontos célnak tartjuk. Ennek érdekében terveink között a területen álló 100 éves épület, az egykori Bergmann Panzió felújítása szerepel.”

A meg nem valósult látogatóközpontban helyet kapott volna egy interaktív kiállító és bemutató tér, konferenciaterem, büfé, ajándékbolt, és egy multifunkciós kert, ahol Dunát formázó tanösvény állatsimogató és játszótér is lett volna.

Az elvetett tervek szerint a Bergmann Panzióból modern, erdei iskola került volna kialakításra vizesblokkokkal és melegítő konyhával.

A Nemzeti Park nem tett le a látogatóközpont megvalósításáról, igaz egyelőre szerényebb anyagi lehetőségek mellett kezdenek hozzá, melynek fontos eleme Dömös település egyik ikonikus épületének, a Bergmann Panziónak a felújítása lesz.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.

2024. Március 06. 22:09, szerda | Helyi

Rendkívüli kémiaórán vettek részt a Zrínyi iskolások

Február 27-én látványos kémiai kísérletek résztvevői és szemtanúi lehettek a dorogi Zrínyi iskola 1.b osztályának kisdiákjai.

2024. Március 06. 21:59, szerda | Helyi

ELLEPTÉK A BÉKÁK ESZTERGOMBAN A FÁRIKÚTI UTAT