Városlista
2024. június 22, szombat - Paulina

Hírek

2020. Február 13. 12:44, csütörtök | Helyi
Forrás: infoesztergom.hu

Megtalálták a Bazilika építésekor elrejtett időkapszulát

Megtalálták a Bazilika építésekor elrejtett időkapszulát

A kupolán lévő hatméteres keresztben van, hogy mit rejt, majd csak a feszület restaurálásakor derül ki.

Exkluzív lehetőséget kaptunk a felújítás alatt álló esztergomi Bazilika bejárására, hamarosan jelentkezünk a részletes írással is. Érdekességképpen egyelőre annyit elárulunk, hogy a homlokzat felújítása még idén nyár közepéig elkészül, a teljesen megújult kincstár pedig heteken belül, márciustól látogatható lesz. Ide, illetve a panorámateremben immár a mozgásukban korlátozottak is fel tudnak majd jutni, hiszen már működik a földszintről induló, az épület belsejében megépült lift.

A felújítás tovább folytatódik, több éven keresztül, várhatóan 2023-ban készül el az épület teljes körű helyreállítása. Számos, kifejezetten látványos munkafolyamat lesz, például a belső kupola felújítása több tíz méter magasan, az új, látványos díszvilágítás, de a legnagyobb érdeklődésre mégsem ez, hanem a főkupola felújítás számíthat.

Kicserélik majd a rézlemezeket, így egy darabig a megszokott zöld patina helyett nyers réz pompázik majd a főtemplomon, és teljesen felújítják majd a keresztet is. Utóbbit ehhez le kell emelni a kupoláról, ami komoly kihívást jelent a felújítást végző szakembereknek, ráadásul a kereszt még egy titkot is rejt: valószínűleg ez rejti a Bazilika építésekor elrejtett "időkapszulát". Hogy pontosan milyen üzenet maradt hátra az utókornak, az majd csak később derülhet ki, amikor leemelik a keresztet.

Kapcsolódó cikk:

Elkezdődött a Bazilika homlokzatának felújítása

Címkék: bazilika, időkapszula

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 21. 22:26, péntek | Helyi

Látványos tudományos műsorral készül a Richter a Múzeumok Éjszakájára

Június 22-én, szombaton a Múzeumok Éjszakáján a Duna Múzeumban lélegzetelállító tudományos show-t mutat be az esztergomi rendezvény támogatója, a Richter Gedeon Nyrt.

2024. Május 28. 19:52, kedd | Helyi

Tűzoltó gyereknapot rendezett a Richter

Immáron harmadik alkalommal rendeztek Richter Tűzoltó Gyereknapot Dorogon.

2024. Május 25. 08:00, szombat | Helyi

Kiütötte az Ajka Kristályt a Perutz

A pápai csapat a szezon utolsó idegenbeli mérkőzését Ajkán játszotta, ahol a házigazdákat magabiztosan, 6-1 arányban győzte le.

2024. Május 21. 17:21, kedd | Helyi

Jöjjön el gyermekével a Richter Tűzoltó Gyereknapra!

Május 25-én, szombaton immár harmadik alkalommal rendeznek interaktív gyereknapot a Richter Gedeon Nyrt. dorogi gyáregységének nagyparkolójában.