Városlista
2020. március 30, hétfő - Zalán

Hírek

2020. Február 13. 12:44, csütörtök | Helyi
Forrás: infoesztergom.hu

Megtalálták a Bazilika építésekor elrejtett időkapszulát

Megtalálták a Bazilika építésekor elrejtett időkapszulát

A kupolán lévő hatméteres keresztben van, hogy mit rejt, majd csak a feszület restaurálásakor derül ki.

Exkluzív lehetőséget kaptunk a felújítás alatt álló esztergomi Bazilika bejárására, hamarosan jelentkezünk a részletes írással is. Érdekességképpen egyelőre annyit elárulunk, hogy a homlokzat felújítása még idén nyár közepéig elkészül, a teljesen megújult kincstár pedig heteken belül, márciustól látogatható lesz. Ide, illetve a panorámateremben immár a mozgásukban korlátozottak is fel tudnak majd jutni, hiszen már működik a földszintről induló, az épület belsejében megépült lift.

A felújítás tovább folytatódik, több éven keresztül, várhatóan 2023-ban készül el az épület teljes körű helyreállítása. Számos, kifejezetten látványos munkafolyamat lesz, például a belső kupola felújítása több tíz méter magasan, az új, látványos díszvilágítás, de a legnagyobb érdeklődésre mégsem ez, hanem a főkupola felújítás számíthat.

Kicserélik majd a rézlemezeket, így egy darabig a megszokott zöld patina helyett nyers réz pompázik majd a főtemplomon, és teljesen felújítják majd a keresztet is. Utóbbit ehhez le kell emelni a kupoláról, ami komoly kihívást jelent a felújítást végző szakembereknek, ráadásul a kereszt még egy titkot is rejt: valószínűleg ez rejti a Bazilika építésekor elrejtett "időkapszulát". Hogy pontosan milyen üzenet maradt hátra az utókornak, az majd csak később derülhet ki, amikor leemelik a keresztet.

Kapcsolódó cikk:

Elkezdődött a Bazilika homlokzatának felújítása

Címkék: bazilika, időkapszula


Ezek érdekelhetnek még

2020. Március 30. 06:37, hétfő | Helyi

Tovább nőtt a beazonosított koronavírus-fertőzöttek száma, elhunyt két újabb beteg

Újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 447-re nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma és elhunyt újabb két 90 év feletti alapbetegségekkel küzdő beteg.

2020. Március 30. 05:00, hétfő | Helyi

Nem mindennapi tárlatvezetésre hív a Babits Mihály Színház

A Babits Mihály Színház művészei tavaly rendhagyó tárlatvezetés formájában kalauzolták az érdeklődőket a Keresztény Múzeum kiállítótereiben.

2020. Március 29. 13:21, vasárnap | Helyi

Hétfőtől újra jár a szobi rév

Sokaknak nagy segítség lehet, most a határzár alatt.

2020. Március 29. 09:04, vasárnap | Helyi

Két újabb koronavírus-beteg elhunyt, nőtt az azonosított fertőzöttek száma

Újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 408-ra nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma és elhunyt két idős, alapbetegségekkel küzdő beteg.