Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2021. Május 13. 13:54, csütörtök | Külföld
Forrás: Index

Megtartják a csíksomlyói búcsút, a medvék sem fogják veszélyeztetni, de magyar zarándokok nem vehetnek részt rajta

Megtartják a csíksomlyói búcsút, a medvék sem fogják veszélyeztetni, de magyar zarándokok nem vehetnek részt rajta

Idén pünkösdkor a járványhelyzet már lehetővé teszi, hogy megtartsák a magyarság egyik legjelentősebb keresztény eseményét, a csíksomlyói hegynyeregben rendezett búcsút és szentmisét.

Csíkszeredában már folynak az előkészületek. A város polgármestere Korodi Attila egy sajtótájékoztatón elmondta, hogy a még tartanak az egyezetetések az erdélyi ferences rendtartomány képviselőivel és a hatóságokkal, arról, hogy hogy kik, hányan és hogyan vehetnek részt az eseményen.
Egy dolog már most valószínűnek látszik, mégpedig az, hogy a meghívott delegációkon kívül Magyarországról nem fogadnak zarándokokat. Bár a fertőzöttségi ráta jelenleg az érintett részeken alacsony és egyre csökkenő tendenciát mutat, ez pillanatnyilag arra elegendő, hogy a csíkszeredaiak kimehessenek a hegynyeregre a búcsúra és a szentmisére.
A környéken élők és a turisták kedélyét nem csak a búcsú körüli bizonytalanság borzolja, hanem az is, hogy Csíksomlyó forgalmas részein az utóbbi időben rendszeresen feltűnik egy anyamedve két bocsával.

Mivel anyaállatról van szó, veszélyes és agresszív is lehet. A település polgármester óvatosságra intett mindenkit, egyúttal azt is bejelentette, hogy kérvényezte a hatóságoktól a medvék áthelyezését.

Borítókép: Wikipédia/ Einstein2- A feltöltő saját munkája

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.