Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2013. Szeptember 17. 20:47, kedd | Belföld
Forrás: MTI

Megtiltottak egy speciális génvizsgálatot egy meddőségi klinikának

Megtiltottak egy speciális génvizsgálatot egy meddőségi klinikának

Megtiltották egy budapesti meddőségi klinikának, hogy egy speciális génvizsgálatot végezzen - írta az Origo hírportál kedden.

Az Origo információi szerint "a fővárosi kormányhivatal V. Kerületi Népegészségügyi Intézete, azaz az illetékes ÁNTSZ határozatban tiltotta meg a budapesti Versys meddőségi klinikának, hogy egy speciális génvizsgálatot elvégezzen a hozzá forduló nőkön" - olvasható a cikkben.
Mint írták, "ezzel a hatóság is kimondta (...), hogy a kutatási fázisban lévő génszűrést illegálisan végzi a cég, és kér érte több millió forintot a mit sem sejtő nőktől".
Az Origo szerint a döntés ellen fellebbezést nyújtottak be, az ügyet másodfokon a Fejér Megyei Kormányhivatal népegészségügyi szakigazgatási szerve tárgyalja majd.
A cikk szerint a klinika egy világszerte még csak kutatási fázisban lévő vizsgálatot végez úgy, hogy nincs meg hozzá a megfelelő engedélye, ugyanakkor erről nem szól pácienseinek.
A klinika több millió forintot kér ezért az úgynevezett microarray CGH vizsgálatért. Ennek az a lényege, hogy nemcsak egyes géneket, hanem az egész génállományt világítja át. Az említett klinikán kívül egyik meddőségi centrumban sem végeznek az országban ilyen vizsgálatot, éppen azért, mert külön engedélyhez kötött - írták.
Az MTI kereste a klinikát és az ÁNTSZ-t is, de egyelőre nem érkezett válasz tőlük.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 15:00, hétfő | Belföld

EMBERTELEN PODCAST

AI-ok randiznak a Betone új podcastjában

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Belföld

Napos, száraz idő várható a jövő első felében

Napos, száraz, meleg idő várható a hét első felében, május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás.

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton