Városlista
2024. május 15, szerda - Zsófia

Hírek

2012. Október 19. 14:54, péntek | Külföld
Forrás: MTI

Megvédte a magyar adópolitikát az osztrák pénzügyminiszter

Megvédte a magyar adópolitikát az osztrák pénzügyminiszter

Megvédte a magyar kormánynak a bankadó fenntartására, illetve a pénzügyi tranzakciós illeték kulcsának megduplázásra vonatkozó döntését Maria Fekter osztrák pénzügyminiszter egy pénteki befektetői fórumon Bécsben.

Fekter kijelentette, hogy "nem helyénvaló Magyarországot ostorozni", és egyben "érdekesnek" nevezte a magyar adópolitikát.
A pénzügyminiszter elmondta: idővel elválik, hogy a Magyarországon alkalmazott modell, amely alacsony jövedelemadót és magas pénzügyi tranzakciós adókat alkalmaz, inkább vonzani fogja vagy elriasztja a befektetőket.
Fekter azt követően beszélt, hogy osztrák banki vezetők az eseményen árulással vádolták a magyar kormányt, amiért az visszatáncolt korábbi ígéretétől, hogy megfelezi 2013-tól a banki különadót.
Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter csütörtökön Bécsben találkozott az osztrák és bajor pénzügyminiszterrel, ahol jelezte, hogy a magyar kormány szándékában áll 2014-ben megfelezni a pénzügyi szolgáltatókra kivetett különadót.
Matolcsy György szerdán jelentette be a kormány döntését, hogy - 367 milliárd forintos költségvetési kiigazítási programjának keretében - mégsem felezik meg 2013-ban a bankokra kivetett különadót és megduplázza, két ezrelékre emelik a tranzakciós illeték kulcsát. Decemberben a kormány a Bankszövetséggel kötött megállapodásban még a bankadó fokozatos csökkentésére tett ígéretet, míg Orbán Viktor miniszterelnök egy nyári bécsi hivatalos látogatáson úgy fogalmazott, hogy elképzelhető, hogy a különadót teljes egészében kivezetik 2013-ban.
A nemzetgazdasági miniszter szerdán a pótlólagos intézkedéseket azzal magyarázta, hogy a két héttel korában bejelentett 397 milliárd forintos egyenlegjavító programot nem találta elégségesnek az Európai Bizottság a 3 százalék alatti GDP-arányos államháztartási hiány jövő évi teljesítéséhez. Matolcsy György akkor elmondta, hogy - bár nem ért egyet az unió értékelésével - a kormánynak elszánt törekvése, hogy Magyarország lekerüljön az EU túlzottdeficit-eljárása jelentette "szégyenpadról", és elkerülje több mint ezermilliárd forintnyi kohéziós támogatás megvonását.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 15. 07:52, szerda | Külföld

Giorgia Meloni: nem egyedül Magyarország mond nemet a migránsok szétosztására

Magyarország nem az egyetlen európai uniós tagállam, amely nemet mond a migránsok szétosztására, magukat sokkal európaibbnak valló nemzetek is ugyanezt teszik

2024. Május 14. 08:14, kedd | Külföld

Eurobarométer: a fiatalok 64 százaléka szavazni kíván a közelgő európai parlamenti választásokon

Az európai fiatalok 64 százaléka szavazni kíván a június 6. és 9. közötti európai parlamenti választásokon, a megkérdezett fiatalok 38 százalékának véleménye szerint a szavazás a leghatékonyabb módszer a véleménynyilvánításra

2024. Május 11. 07:00, szombat | Külföld

Az Egyesült Államok újabb 400 millió dollár értékű hadifelszerelést küld Ukrajnába az orosz offenzíva elleni védekezéshez

Az Egyesült Államok 400 millió dollár (mintegy 170 milliárd forint) értékű újabb fegyverszállítmányt és katonai felszerelést küld az ukrán hadsereg számára, közvetlenül a hadszíntérre.

2024. Május 09. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán elnök: Ukrajna érdekelt a jószomszédi kapcsolatokban Magyarországgal

Ukrajna érdekelt a jószomszédi kapcsolatokban Magyarországgal, és a kétoldalú együttműködés fejlesztésében a kereskedelem, az energia és a logisztika területén