Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2013. Április 20. 05:00, szombat | Külföld
Forrás: MTI

Megvonta Nagy-Britanniától az "AAA" besorolást a Fitch Ratings

Megvonta Nagy-Britanniától az

Megvonta Nagy-Britanniától a hosszú futamidejű államadós-kötelezettségek lehetséges legjobb, "AAA" besorolását pénteken a Fitch Ratings. A cég egyebek mellett azzal indokolta a döntést, hogy Nagy-Britannia bruttó államadósság-rátája az eddig vártnál magasabban, valószínűleg a hazai össztermék (GDP) 100 százaléka felett tetőzik az évtized közepén.

A nemzetközi hitelminősítő péntek este Londonban bejelentette, hogy a hosszú lejáratú szuverén brit hazai és külső adósság besorolását egy fokozattal "AA plusz"-ra rontotta. Az új osztályzat kilátása stabil.
Nagy-Britannia - az euróövezeten kívüli legnagyobb EU-gazdaság - immár a második nagy nemzetközi hitelminősítőnél veszíti el a legjobb államadós-besorolást. A Moody's Investors Service február 22-én az általa "Aaa"-val jelölt legmagasabb szintről ugyancsak egy fokozattal "Aa1"-re rontotta a szuverén hazai és külső brit kötvénykötelezettségek osztályzatát, arra a várakozására hivatkozva, hogy a lanyha brit gazdasági aktivitással jellemzett időszak az évtized második feléig eltart, és ebben a gyenge növekedési környezetben a konszolidációs program valószínűleg jócskán átnyúlik majd a 2015-ös választásokkal kezdődő következő parlamenti időszakra.
Hasonló indokokat sorol a pénteki leminősítéshez fűzött elemzésében a Fitch Ratings is.
A cég közölte: felülvizsgált előrejelzése szerint Nagy-Britannia bruttó államadósság-rátája a GDP-érték 101 százalékán éri el tetőpontját a 2015-2016-os pénzügyi évben, és ezután, a 2017-2018-as pénzügyi évtől is csak fokozatos ütemű csökkenésnek indul.
A Fitch Ratings saját korábbi előrejelzése az volt, hogy a bruttó államadósság-ráta a GDP-érték 97 százalékán tetőzik 2016-2017-ben.
A Fitch a brit adósbesorolás leminősítéséhez fűzött pénteki indoklásában felidézte azt a korábbi állásfoglalását, hogy ha Nagy-Britannia bruttó államadósság-rátája nem a GDP-érték 100 százaléka alatt stabilizálódik, és a stabilizálódás után nem indul meg határozottan a 90 százalékos szint felé, annak valószínű következménye a brit szuverén adósosztályzat leminősítése lesz.
A hitelminősítő hangsúlyozta pénteki elemzésében, hogy a cégnél "AAA" besorolással nyilvántartott szuverén adósok államadósság-rátájának mediánértéke 50 százalék körüli.
A Fitch Ratings rontotta a brit gazdaság növekedésére adott prognózisát is: a ház 2013-ra most már csak 0,8 százalékos, 2014-re 1,8 százalékos növekedést vár Nagy-Britanniában az eddig jósolt 1,5 százalékos, illetve 2,0 százalékos GDP-plusz helyett.
A hitelminősítő közölte: várakozása szerint a brit gazdaság teljesítménye reálértéken számolva 2014 előtt nem éri el a 2007-es szintet.
Jóllehet az államháztartási hiányt a 2009-2010-es pénzügyi évben mért 11,2 százalékos - békeidőben példátlan - GDP-arányos szintről sikerült jelentősen csökkenteni, a deficit azonban még az idén is eléri a hazai össztermék 7,4 százalékát, és várhatóan a jelenlegi parlamenti időszak végére sem csökken 6 százalék alá. A lassabb deficitcsökkentés azt jelenti, hogy a 2015-ös választások után megalakuló új brit kormánynak jelentős kiadáscsökkentéseket és/vagy adóemeléseket kell majd végrehajtania a közadósság stabilizálása és középtávú mérséklése végett - áll a Fitch Ratings pénteki londoni elemzésében.
A világ legnagyobb gazdasági erőcentrumait sújtó gyors ütemű hitelminősítési erózióra már nagy londoni befektetési házak is felhívták a figyelmet legutóbbi elemzéseikben.
A JP Morgan globális befektetési szolgáltató csoport nemrégiben ismertetett átfogó felmérésében kimutatta, hogy 2007-ben a világgazdaság összteljesítményének csaknem 50 százalékát "AAA" elit besorolással és stabil osztályzati kilátással ellátott országok adták, 2012 végén azonban a globális GDP-értéken belül már alig 15 százalék volt azoknak a szuverén adósoknak a súlya, amelyekre a legnagyobb nemzetközi hitelminősítők e lehetséges legjobb besorolást tartották érvényben.
A JP Morgan szakelemzői szerint elmúlt az az idő, amikor a fejlett ipari gazdaságokat a piaci közvélekedés kockázatmentes adósoknak tartotta.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt