Városlista
2023. június 5, hétfő - Fatime

Hírek

2022. Június 24. 11:15, péntek | PR
Forrás: (x)

Mennyit aludjon gyermekünk – egészséges mennyiség és minőség

Mennyit aludjon gyermekünk – egészséges mennyiség és minőség

A megfelelő mennyiségű és minőségű alvás mindenki számára fontos egészségügyi okokból. Azonban a gyerekek esetében ez kiemelten fontos ez fejlődésük szempontjából.

Emiatt nem árt tudnod, hogy mik befolyásolják az egészséges alvás minőségét és mennyiségét.

Megfelelő alvás mennyiség

Elsődlegesen, fontos tudni a megfelelő alvás mennyiségét gyerekek esetében. Általánosságban elmondható, hogy 3-5 éves korban 10-14 óra alvás, míg 6-13 éves korban 9-11 óra alvás az ideális. Ezt természetesen befolyásolja a napi aktivitás, tehát természetesen minimális eltérések esetén nem kell aggódni. Azonban nagyjából ennyi alvásra szükségük van a szervezetük fejlődéséhez és idegrendszerük megfelelő teljesítőképességéhez.

Megfelelő bútorok kiválasztása

A fentiek mellett természetesen a kényelmes alvásról is kell gondoskodnunk. Ehhez érdemes lehet a gyerekeknek készült ágyakból egy jó minőségű darabot beszereznünk. Itt megtalálhatjuk a hagyományos egyszemélyes, az emeletes, a kihúzható, valamint a többfunkciós ágyakat.

Megfelelő alváskörülmények

A fentiek ismerete csak annyihoz segít hozzá, hogy gyermekünk megfelelő mennyiségű alvásban részesüljön. Azonban az alvás minősége szintén nagyon fontos, melyhez az alábbi körülmények elengedhetetlenek.

Elsődlegesen, gyermekek számráa még a felnőtteknél is fontosabb, hogy televízió, okostelefon és egyebek nélkül aludjanak. Ezt érdemes már lefekvés előtt egy-két órával kikapcsolniuk, hiszen tudjuk, hogy ezek használata felborítja az alvásunk ritmusát. Emellett fontos a megfelelő párnák kiválasztása, melyhez plédeket is vehetünk.

Fontos továbbá a következetesség, azaz hogy nagyjából azonos időben feküdjenek le és ébredjenek fel. Ez nagyban javítja az alvás minőséget, azaz hozzásegít a pihentető alváshoz.

Mindezek mellett pedig a megfelelő étkezések is fontosak, azaz a vacsora és a reggeli fontossága. Mivel ezek az alvás előtt vagy után történnek, fontos odafigyelni a mennyiségre és a minőségre. Mindez nem csak a reggelinél, hanem bizony a vacsoránál is fontos.

A fentiek betartása ugyan problémás lehet bizonyos életkorokban, azonban gyermeked egészsége érdekében kiemelten fontos. Érdemes tehát egy megfelelő alvási rutint kialakítanod számára, hogy szervezete, idegrendszere egészségesen fejlődhessen.

A fotó forrása: Evgeny Atamanenko / Shutterstock.com

Címkék: alvás, egészség, gyerek

Ezek érdekelhetnek még

2023. Május 29. 09:13, hétfő | PR

Hogyan vedd rá magad az aktív testmozgásra? Praktikus tippek életmódválóknak!

Ha szeretnénk egészségesebben élni, akkor a rendszeres testmozgást sem hanyagolhatjuk. Azonban azok, akik megszokták a passzív életvitelt, komoly kihívásokkal szembesülhetnek, mikor ezen változtatni próbálnak.

2023. Május 25. 14:05, csütörtök | PR

Nyugdíjas házakban javítanak, karbantartanak

Meghívásos közbeszerzési pályázaton nyert ingatlanok javítását, karbantartását jelentő munkákat a Jánosik és Társai Kft.

2023. Május 25. 12:45, csütörtök | PR

A tavaszi ablakcsere legnagyobb előnyei

Örök dilemma, hogy mikor jön el az ablakok kicseréltetésének ideje.

2023. Május 25. 09:45, csütörtök | PR

K&H: a Furfangos forintok, az A-PRO-K, a Szerencsetallérok és a Pénzt vagy életet csapat nyerte a vetélkedőt

több mint 8700 diák vett rész a K&H Vigyázz, kész, pénz! pénzügyi vetélkedőn