Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2014. Március 11. 05:00, kedd | Külföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Merre tovább uniós segélyhitelezés?

Merre tovább uniós segélyhitelezés?

Az Európai Unióból, az Európai Központi Bankból és a Nemzetközi Monetáris Alapból álló „trojka' négy uniós országban segített túllendülni a válságon, és az egész Unióban tompította a válság negatív hatását. Azonban felépítésének és munkamódszerének hibái miatt a kormányok nem azonosultak a célkitűzéseivel. A trojka ráadásul nem volt kellőképpen elszámoltatható és működése nem volt elég átlátható, fogalmaz a parlamenti vizsgálat eredményét összegző egyik állásfoglalás-tervezet.

A másik állásfoglalás sajnálatosnak nevezi, hogy a trojka által előírt reformok miatt sérült a foglalkoztatás, ezért a trojka intézkedéseinek felülvizsgálatát kéri. A két állásfoglalást szerdán, a csütörtöki szavazás előtt vitatják meg.

A gazdasági és monetáris ügyek szakbizottsága (ECON) vizsgálatának eredményeit összegző állásfoglalás-tervezet számos problémára felhívja a figyelmet, és sürgős változtatást kér. Az osztrák néppárti Othmar Karas és a francia szocialista Liem Hoang-Ngoc képviselők által jegyzett dokumentum részletesen áttekinti a programban részt vevő négy ország (Görögország, Írország, Portugália és Ciprus) helyzetét.

Az állásfoglalás elismeri, hogy legfontosabb cél: a rendezetlen államcsőd elkerülése teljesült, és hogy a trojka előtt álló kihívás hatalmas volt. Azonban sajnálatát fejezi ki amiatt, hogy a reformok negatív hatásai miatt az uniós intézmények váltak bűnbakká annak ellenére, hogy azokért a pénzügyminiszterek viselik a felelősséget.

A főként a fiatalok körében jelentős, és gyakran kivándorlásba torkolló, felívelő munkanélküliség, a kisvállalatok csődje és a középosztály körében is egyre gyakoribb elszegényedés a gazdasági válság és a trojka által megkövetelt kiigazítások alapvető következménye, hangsúlyozza a második állásfoglalás. A gazdasági és szociális bizottságban (EMPL) Alejandro Cercas spanyol szocialista képviselő által megfogalmazott állásfoglalásban a képviselők a különösen a kisvállalkozásoknak előnyös körülményeket teremtő foglalkoztatási tervet és a szociális háló helyreállítására szolgáló EU-forrásokat kérnek.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Külföld

Joe Biden aláírta az Ukrajna hatvanmilliárd dolláros biztonsági támogatásáról szóló törvényt

Joe Biden elnök aláírta és ezzel hatályba léptette a 95 milliárd dollárról szóló törvénycsomagot, amely a többi között Ukrajna és Izrael számára tartalmaz forrásokat.

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).