Városlista
2024. május 12, vasárnap - Pongrác

Hírek

2017. Január 30. 10:01, hétfő | Helyi
Forrás: LVP

Mester lesz az ifjú esztergomi sakktehetség

Mester lesz az ifjú esztergomi sakktehetség

Szabó Márton Mihály, az Esztergomi Sakk Club 2001-ben született játékosa februártól elsejétől sakk Fide mester. Az ifjú tehetség a hétvégén ráadásul egy újabb versenyen lett bajnok 100 százalékos teljesítménnyel.

Élő pontszám alapján sorolják be a sakkozókat, az Élő Árpád Imre magyar származású amerikai sakkozó, sportvezető és fizikus által kidolgozott játékerő értékelési pontrendszer alapján. Az Esztergomi Sakk Club versenyzője, Szabó Márton Mihály pedig átlépte a 2300 pontot, így igénylés után megkaphatja a nemzetközi, mester címet, amely örökös.

Szabó Marci korosztályában 16 év alatt a második-harmadik legjobb februártól a pontjai alapján, úgy, hogy mindössze két éve (!) versenysakkozik. Ez példa nélküli a magyar sakkozás történetében. Marci 2400 pont felé halad, miközben jelenleg a nemzetközi sakkozás élbolyába tartozó magyar férfi válogatott játékosai 2500-2700 Élő közötti pontosok. A 18 éves Gledura Benjaminnak például 2589 a jelenlegi Élője, de ő már nagymester (GM), mint Rapport Richárd, Lékó Péter és a többiek.

„Mártont ismerve ő is a GM nagymesteri címért fog tanulni, tenni, dolgozni, alázattal” – fejtette ki az InfoEsztergom.hu-nak Kovács Géza.

A klub vezetője hozzátette: az Esztergomi Sakk Club történetében mester még nem volt. Mesterjelölt azonban igen, Szobi Tibor, aki Esztergom éltáblása volt és márványtáblája is van a Klapka György téren Szentgyörgymezőn. Neki azonban 2280 Élő pontnál nem volt többje.

„Szabó Márton Mihály otthon kezdte a sakkozást, majd az Esztergomi Sakkiskolában járt. A fiataloknak példaképe lett, nem véletlenül. Lendületet adott az Esztergomi Sakk Clubnak Marci. Első helyen áll felnőtt csapatunk (NB II küszöbén), a gyermekcsapatunk (ebben nem játszik Márton) második a regionális bajnokságban. Szabó Márton Mihályra minden esztergomi büszke lehet! Szeretnénk, ha a Nemzeti Bajnokságban Márton megtalálja a helyét Esztergomban. Ehhez azonban támogatás szükséges, mert szeretnénk, ha Marci és a csapat minél jobb eredményt érjen el. Versenyeztetése (egyéniben, csapatban) olyan feladat, amelyet Esztergomnak kell megoldania, ha azt szeretnénk, hogy városunkban maradjon és még több dicsőséget hozzon nekünk. Az utánpótlás-nevelésünk erőteljes, Marcira egy nagy sakkcsapat épülhet városunkban” – részletezte Kovács Géza.

Szabó Márton Mihály mesteri címének begyűjtése előtt még 100 százalékos teljesítménnyel megyei rapid bajnok lett a hétvégén. A XXV. Bábolnai Rapid Sakkversenyen négy esztergomi ifjúsági versenyző is indult. Szabó Márton Mihály a nyílt megyei rapidon, Szabó Mátyás Pál a középiskolások versenyén, Pétervári Szabolcs és Marosvári Gergő a felsős fiúknál.

Szabó Marci esélyeshez méltóan, magabiztos játékkal mindenkit legyőzött, 100 százalékkal hozta a versenyt. Szabó Mátyás Pál a győzelmek melletti két döntetlenje az első helybe került, így is szép eredmény a holtversenyes második hely. Pétervári Szabolcs 7-5 ponttal az 5., Marosvári Gergő 7-4 ponttal 12. a felsős fiúknál, összesen 42-en indultak ebben a csoportban.


Várja a gyerekeket az Esztergomi Sakkiskola: esztergomisakkclub@citromail.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 18:36, csütörtök | Helyi

Elindult a "piskóta" körforgalom építése Esztergomban

Április 30-án indult a Dobogókői út – Petőfi Sándor út – Terézia utca – Kálvária út kereszteződésénél a körforgalom építése.

2024. Május 02. 18:34, csütörtök | Helyi

Salomon Ultra-Trail Hungary terepfutóverseny

2024. május 18-19-én kerül megrendezésre a Salomon Ultra-Trail Hungary terepfutóverseny.

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.