Városlista
2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2017. Október 28. 09:30, szombat | Helyi
Forrás: közlemény

Mestereket avattak Esztergomban

Mestereket avattak Esztergomban

Mesteravatót tartott pénteken Esztergomban a Komárom-Esztergom Megyei Kereskedelmi és Iparkamara a Szent Adalbert Központban.

Az ünnepségen 9 szakma képviselőjeként 87 mester vette át oklevelét a régi céhes hagyományok szerint rendezett ünnepségen.

A mester nem az aki tanít, hanem akinek tanítványai vannak - mondta köszöntőjében Czunyiné Bertalan Judit, országgyűlési képviselő, majd hozzátette, akit mester címmel illetünk, abban többet látunk, attól szép munkát várunk. A képviselő emlékeztetett arra, hogy ma, amikor a megyében három százalék alatti a munkanélküliség, verseny van a legjobb munkaerőért, a legjobb minőségért.

Völner Pál, országgyűlési képviselő a megye egyik legjelentősebb társadalmi eseményének nevezte a mesteravatót és hozzátette, a mesterek példája bizonyítja, vannak biztos megélhetést és önállóságot kínáló életpályák.



Az ünnepség résztvevői köszöntötte Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, aki elmondta, szakmai kiválóságok nélkül nem működhet az ország és hazánknak szüksége van a most mesteri címet szerzett szakemberek tudására.

A mesterek avatása előtt öt személynek aranykoszorús mester címet adományoztak. A kitüntetés a hosszú időn keresztül, egyenletesen magas színvonalon végzett, erkölcsi és szakmai példamutatás terén is kimagasló teljesítményt nyújtó mesterek munkájának elismerése.

A cím adományozásához mesteri címmel kell rendelkezni, valamint legalább 30 év tevőleges szakmai múltat kell igazolni. Az arany koszorús mesterek részére kitüntető jelvényt, oklevelet és emlékplakettet adtak át. Az adományozó testület döntése szerint Arany Koszorús Mesteri Címet vehetett át Baráth Sándor, Izsáki András, Mócher Imre, Pallós Jánosné és Szimler Ferenc.



„Az első szavam az új mesterekhez a köszöneté és a gratulációé” - mondta Szerencsés László, a kamara elnöke az oklevelek átadása előtt, majd arra kérte őket, fordítsanak gondot arra, hogy tudásukat megosszák a következő generációval, mint ahogy ők is elődeiktől tanulták a mesterséget.

„A mesteroklevéllel sok fiatalnak mutatnak jó példát, hogy igenis, érdemes kiemelkedőt nyújtani minden szakmában. Képezzenek olyan fiatalokat, akikre büszkék lesznek. Járuljanak hozzá, hogy a mester szó bizalmat, kimagasló teljesítményt, erkölcsi és szakmai példamutatást sugározzon a környezetének” - tette hozzá Szerencsés László.

Esztergom városát Romanek Etelka polgármester képviselte, a pohárköszöntőt Horváth-Szeder Gábor, a járási hivatal vezetője tartotta.

Kovács Károly, fő ceremónia-mester az oklevelek átadása előtt felelevenítette a régi céhes hagyományokat és emlékezetett arra, hogy 20 évvel ezelőtt rendeztek először hasonló mesteravatót, amikor a mostanihoz hasonlóan a mészáros céh 1775-ben készült ládája előtt tettek esküt és az ifjú mesterek az asztalosok céhének kupájából, illetve a cipészek céhének serlegéből ittak társpoharat az őket vizsgáztató látómesterekkel.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 18:36, csütörtök | Helyi

Elindult a "piskóta" körforgalom építése Esztergomban

Április 30-án indult a Dobogókői út – Petőfi Sándor út – Terézia utca – Kálvária út kereszteződésénél a körforgalom építése.

2024. Május 02. 18:34, csütörtök | Helyi

Salomon Ultra-Trail Hungary terepfutóverseny

2024. május 18-19-én kerül megrendezésre a Salomon Ultra-Trail Hungary terepfutóverseny.

2024. Április 23. 16:40, kedd | Helyi

Idén is lesz MCC Feszt Esztergomban!

Az MCC Feszt idén is hangot ad a tehetségnek augusztus 1. és 3. között, Esztergomban

2024. Március 22. 08:20, péntek | Helyi

NEM JUTOTT MESSZIRE A LOPOTT ÜZEMANYAGGAL

Egy 47 éves férfi az M1-es autópályán próbált a rendőrök elől meglépni.