Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2011. December 08. 07:26, csütörtök | Belföld
Forrás: Stop.hu

Meteorzápor száguld Földünk felé - nyakunkon egy kozmikus zivatar!

Meteorzápor száguld Földünk felé - nyakunkon egy kozmikus zivatar!

December 7 és 17 között éri el a Földünket a Geminida-meteorraj, melynek idei maximumán, december 14-én óránként akár 120 hullócsillagban is gyönyörködhetünk.

Az év legszaporább meteorraja nem az augusztusi Perseidák, hanem a december második és harmadik hetén jelentkező Geminidák - áll a Magyar Csillagászati Egyesület honlapján. A raj idei maximuma december 14-ére várható, 120 körüli ZHR (Zenithal Hourly Rate - óránként észlelhető meteorok száma)-értékkel. Sajnos az észlelést nagymértékben befolyásolja az erős holdfény, ezért a halványabb rajtagok még a fényszennyezéstől távoli helyekről sem láthatók.

A Geminidák a 3200 Phaethon kisbolygóhoz köthetők. A feltételezések szerint a kisbolygó egy másik aszteroidával ütközött, így veszítette el anyagának azon részét, melyből az említett raj jött létre - írja az index.hu. Egy másik teória szerint az említett kisbolyó egykor üstökös volt, erre meglehetősen elnyúlt pályája utal. A pályájából adódóan az égitest a Merkúr távolságának felére is megközelítheti a Napot. E gyakran ismétlődő, intenzív hőhatással járó időszakok miatt gyorsan elveszíthette fagyott gázanyagát, és mára csupán a teljesen száraz, fagyott gázoktól mentes magja maradt vissza.

Címkék: meteorzápor

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.