Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2013. December 02. 12:42, hétfő | Belföld
Forrás: MTI

MGE: 6,4 százalékkal több autót helyeztek forgalomba novemberben

MGE: 6,4 százalékkal több autót helyeztek forgalomba novemberben

Novemberben 4942 új személygépkocsit helyzetek forgalomba Magyarországon, 6,4 százalékkal többet, mint egy évvel korábban, az első tizenegy hónapban 6,5 százalékkal nőtt a forgalomba helyezett autók száma, 51 115 darabot ért el - közölte a Datahouse adatai alapján a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete hétfőn.

Novemberben 1488 új kishaszonjárművet helyeztek forgalomba, 55,6 százalékkal többet, mint 2012 novemberében. Január-novemberben 9911 került forgalomba, a növekedés 0,4 százalék volt.
A motorkerékpárok száma novemberben 60 volt, ugyanannyi, mint egy évvel korábban. Az első tizenegy hónapban 5 százalékkal nőtt a forgalomba helyezett új motorok száma és elérte az 1841-et.
Novemberben a forgalomba helyezett új nagyhaszonjárművek száma 79,2 százalékkal 645-re nőtt, az első tizenegy hónapban számuk 7,6 százalékkal 4161-re emelkedett.
Az MGE szerint teljesülni fog a személygépkocsikra vonatkozó 10 százalékos éves növekedési prognózisuk. Úgy fogalmaznak: óvatosan érdemes kezelni a százalékos hónap-hónap összehasonlításokat, ahol sokszor kétszámjegyű változások mutatkoztak, mivel olyan alacsony darabszám mellett jönnek ki ezek a százalékos értékek, amelyek szinte lehetetlenné teszik a havi érdemi értékelést. A novemberi azonban már a tavalyi viszonylag erősebb novemberhez képest mutat több mint 6 százalékos növekedést, ami a trend pozitív jellegét sokkal jobban megerősíti, mint a korábbi kétszámjegyű ugrások - vélekedett az MGE.
Az egyesület ennek ellenére továbbra is úgy gondolja, hogy a szakma szolgáltatási színvonalának megmaradásához ez az értékesítési volumen nem elég. Szerintük a teljes konszolidációig még jó pár évnek kell eltelnie.
Az MGE szerint a kishaszonjárművek forgalomba helyezése esetében sem várható jelentős előrelépés az idén. Az egyesület szerint a jelenlegi kishaszon jármű forgalom messze alatta marad annak, ami a kívánatos és indokolt lenne. Az átlagosan havi 1000-1200 darab lenne az a minimum, amely a szakma minőségi színvonalát fenn tudná tartani - véli az MGE.
A nagyhaszon járművek forgalomba helyezésével kapcsolatban az MGE azt írta, az októberi és novemberi, kiemelkedő, 75,5 százalékos és 79,2 százalékos növekedés fő oka, hogy 2014-ről az EURO6 átállás miatt előrehozott rendelések vannak, amelyek átadása felpörgött. Az MGE hasonló tendenciát vár a hátralévő hónapban is, azonban tudni kell, hogy a 2013. év végi növekedés árát a 2014. évi csökkenésben fogjuk megfizetni.
Megjegyzik: ez a terület az egyetlen, amely a válság előtti évhez, 2007-hez képest jelentős, mintegy 100 százalékos növekedést mutat.
Az MGE szerint ahhoz, hogy a szakma megfelelő területi eloszlásban tudja az elvárt szolgáltatási színvonalat biztosítani, legalább átlagosan évi 85 ezer új személyautó és 15 ezer kishaszonjármű, 3500-4000 nagyhaszonjármű és 6000 motorkerékpár forgalomba helyezése lenne szükséges.
Mint írják, egyelőre egyedül a nagyhaszonjármű-piac tudja ezt a számot produkálni.
A 2008 óta drasztikusan lecsökkent kereskedői és szerviz kapacitás fenntartásához hosszabb távon a továbbra is alacsony volumenű és rossz szerkezetű (a céges piac jelentősen eltúlzott aránya) piac fennmaradása súlyos problémát jelent a legális szakmára nézve az egyesület szerint.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Működő gyermekvédelem létrehozását követelte demonstráción Magyar Péter

Működő, a gyermekeket valóban védő gyermekvédelmi rendszer kialakítását követelte Magyar Péter, a volt igazságügyi miniszter volt férje a Belügyminisztérium épülete előtt megtartott demonstráción, pénteken Budapesten.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Ásványolaj szövetség: a középmezőnyben vannak a magyarországi üzemanyagárak a környező országok között

Európai uniós összehasonlításban a magyarországi benzinárak a 18., a dízelárak a 12. helyen állnak, a környező hat országgal összehasonlítva pedig továbbra is a középmezőnyben van Magyarország

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk

Azért erősítjük a honvédséget, mert békét akarunk, van mit megvédenünk: van családunk, hazánk, otthonunk, nemzetünk